跳至

首頁

尾頁

大宅

我這兩日流淺啡,今日流少許深啡,會否小產徵兆,我好驚呀

我這兩日流淺啡,今日流少許深啡,會否小產徵兆,我好驚呀!點算呀,我半年前曾小產,結果無左,但是今次只是第6週才開始流啡,過去都5週都正常的,比上次小產的留啡情況輕微很多,沒有見紅色血,但是都很擔心,不知道看哪一個醫生好呢?
因為照超聲波很貴$500,現在咁早期第6週會否照不到胎兒及心跳呢?我怕照不到浪費$500,你們有何建議?
我想第7週先照超聲波,是否7週先照超聲波才看到bb及心跳呢?但是現在有流緊啡,不理它怕嗎?
5月30才在廣華做第一次產檢,6月5日廣華才做超聲波及抽絨毛檢查,等到廣華才檢查,會否太遲

別墅

Re: 我這兩日流淺啡,今日流少許深啡,會否小產徵兆,我好驚呀

呢個情況梗係快o的睇醫生啦, 6週已經照到個胎, 而且醫生會按情況俾安胎藥你, 快o的去醫生度。

AnnieMak 寫道:
我這兩日流淺啡,今日流少許深啡,會否小產徵兆,我好驚呀!點算呀,我半年前曾小產,結果無左,但是今次只是第6週才開始流啡,過去都5週都正常的,比上次小產的留啡情況輕微很多,沒有見紅色血,但是都很擔心,不知道看哪一個醫生好呢?
因為照超聲波很貴$500,現在咁早期第6週會否照不到胎兒及心跳呢?我怕照不到浪費$500,你們有何建議?
我想第7週先照超聲波,是否7週先照超聲波才看到bb及心跳呢?但是現在有流緊啡,不理它怕嗎?
5月30才在廣華做第一次產檢,6月5日廣華才做超聲波及抽絨毛檢查,等到廣華才檢查,會否太遲

大宅

Re: 我這兩日流淺啡,今日流少許深啡,會否小產徵兆,我好驚呀

mabelkee,
我今日想看醫生,但是我看開的兩位醫生黃樹邦及曾祥風都沒有位,最快要5月5日及5月7日呀,點算?你有沒有看開的醫生介紹我呢?我住澳運站,近旺角區,多少錢診金及超聲波費用?最好經濟些,謝謝

大宅

我都係睇曾祥風, 無做booking, 同護士講肚痛, 佢就比我即日睇喇, you try try la.

大宅

mabelkee,
我都係住澳運站喎!我看開的醫生黃樹邦明天看,診金加超聲波約$500,也book左曾祥風下星期六診金加超聲波約$600,
另外有人介紹王學勤醫生在旺角中心901室診金加超聲波約$350咋,最平呢位喇,
你預產期幾時呀,我12月19日左右,照左超聲波未呢?有沒有心跳?
Annie

大宅

mabelkee,
我都係住澳運站喎!我看開的醫生黃樹邦明天看,診金加超聲波約$500,也book左曾祥風下星期六診金加超聲波約$600,
另外有人介紹王學勤醫生在旺角中心901室診金加超聲波約$350咋,最平呢位喇,
你預產期幾時呀,我12月19日左右,照左超聲波未呢?有沒有心跳?
Annie

大宅

AnnieMak,
bb緊要d呀, 幾多錢都要用嫁啦, 妳去到任何一間診所話肚痛見紅, 咩e生都會睇妳嫁啦. 快d去啦, 仲諗咁多,

洋房

我都有呀, 五週開始一路都有流淺啡, 但睇親醫生都話唔駛太擔心, 我到第8週都有呀,不過我宜家9w喇, 先開始冇流, 開頭都好驚.....所以我一路都唔敢亂食野 !!!
啲醫生成日都話冇事嘅, 唔係佢嘅bb,佢梗係咁講啦 !!

大宅

zeke,
謝謝你的關心,而家無事喇,現在已經9周了,明天見醫生

大宅

miffyyu,
流啡都無問題 咁要點至要驚

annie,
妳無事就好啦, 希望大家都健健康康, 平安無事到bb出世

洋房

咪係囉, 好彩我而家暫時冇再流喇.....!

我都希望大家都平安無事到, bb健健康康咁出世喇, 呢個都應該係大家嘅心聲嚟架我相信!!

另外我想問吓呢 ~~我宜家啱啱踏入第十週喇, 都其實係兩個幾月啫, 但我個肚已經好明顯喇, 好似人地有咗四/五個月咁,唔知正唔正常呢?

大宅

Miffy

我個肚都只係八週四天,但係唔知點解都好似好大咁呀…
我都驚係唔正常,因為聽人地講三個月個肚都扁架嘛…
搞到我都唔知果個係「大肚」定係「大肚腩」…
你早兩星期係咪都已經「突」哂肚架喇?

洋房

Princess

係呀!!係呀~~兩星期前已經好勁架喇,尤其是一食飽, 好似"猛"到好緊咁, 我啲同事都話我個肚比起一般大咗啲...我有個同事佢已經五個月喇, 但我個肚同佢差不多, 佢都話我大呀個肚, 我都唔知正唔正常呀, 會唔會我地胎水比較多呢呵 !!我知道應該唔係孖胎, 所以都想問吓有冇人都係咁, 原來你都係呀.............! 我諗住去覆診時問吓醫生囉 !

大宅

我到而家都仲未去照bb心跳呀…
諗住星期二去左QE度做第一次檢查先,之後先去私家醫生度照…未照到BB心跳,個心都唔安樂呀…
其實D人講照 u/s,咩係 u/s呀?係咪即係超聲波?

嘻嘻…你點知自己唔係孖胎啊?可能係呢…hehe~

洋房

因為我之前有流啡嘅情況出現, 所以我檢查同照得都密啲...私家照過, 健康院又refer我去醫院照過, 都冇話係孖胎喎,所以應該唔係hehe, 但我係8週時係醫院照嗰時已經照到bb心跳喇, 一般8週已經照到心跳架喇(醫生話), 所以你唔駛太擔心嘅, 我都明白要照到bb心跳先放心嘅, 所以嗰次我係醫院見到佢心跳好興奮呀 ~~係有一點閃吓閃吓咁架 !!
u/s無錯呀, 即係超聲波呀

複式洋房

我都係呀! 我宜家剛8週, 聴日先踏入第九週, 但食飽後個肚都好突, 我老公見到都嘩嘩聲...哈哈

想問吓大家如果冇流啡係唔係代表個胎都陀得ok穩??

大宅

miffyyu & prinesslee,

HI, 妳地唔洗太擔心, 見肚一D都唔出奇,

第一胎的話可能係因為妳地本身有DD肚腩(恕我直言)本身又無乜運動or keep住運動, 所以肌肉就唔夠結實, 所以會有咁快見肚既情況

而第二胎的話就因為第一胎果陣已經撐到個肚皮鬆左, 所以就快過第一胎見肚.

其實個肚快d現都不失係件好事既, d人見到唔會撞埋黎先呀麻.

大宅

Mykonos
你都係8周仲照俉到bb心跳,你呢?照到未呀,而家好驚呀,醫生話bb size只有5周
Annie

大宅

Mykonos
你都係8周仲照俉到bb心跳,而家好驚呀,醫生話bb size只有5周多,可能停止生長,是否真的沒有了,周數是否計排卵日架,若是就只有6周,希望是
Annie

洋房

Zeke,

多謝你回覆我好見肚呀, 我諗我同princess都擔心同一個問題, 唔知咁樣係咪正常, 聽完你講都定咗少少, 不過我想講呢,本身我係好瘦架身形架, 同埋我之前係無肚腩架, 所以突然個肚咁勁, 自己同老公都一樣嘩嘩聲.......哈哈 !!!

我都想問Mykonos嘅問題呀, 係咪無流啡就代表個胎穏定咗, 我都係啱啱先開始無流喳....

首頁

尾頁

跳至