意見反饋
義工

自由講場 今日: 2452|主題: 1004464

跳至
我個仔嚴重便秘, 3,4日都冇得去, 每次都要用藥將幾日既便便一次過放晒出黎, help

男爵府

國民生產總值:5620

好媽媽勳章

我個仔嚴重便秘, 3,4日都冇得去, 每次都要用藥將幾日既便便一次過放晒出黎, help~~~~

p.son仔14個月大咋, 我唔想佢次次都要用藥先去左便便, 佢已經食好多生果, 果汁架喇, 都唔得, 點算呀???

今日再去唔到又要睇醫生喇 :-( :-( :-(

p.s:佢已經試過2次因為便秘而要睇醫生喇

男爵府

國民生產總值:8325

Re: 我個仔嚴重便秘, 3,4日都冇得去, 每次都要用藥將幾日既便便一次過放晒出黎, help~~~~

食啲大蕉可以嗎?
看醫生時有無問過醫生點解小朋友會咁?

大宅

國民生產總值:3414

Re: 我個仔嚴重便秘, 3,4日都冇得去, 每次都要用藥將幾日既便便一次過放晒出黎, help~~~~

會唔會係你開奶時放左太多奶粉呀?你試吓依家唔好開足份量比佢食啦!即係將D奶開希少少,另超市有D專係 for BB飲既蘋果西梅汁,你試吓買D比佢飲,睇吓會唔會好D,希望你個BB快D好番啦 :-( :-( :-( 其實e生點同你講呢?我都想知

男爵府

國民生產總值:8870

2018勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

應該係水份唔夠, 飲多d水份.

珊瑚宮

國民生產總值:107442

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇試過同佢一齊坐定定係洗手間入面便便?有時小朋友冇咁好耐性..坐一坐明明有都話冇...最後就幾日都唔痾..搞到d便便又大又硬

我仔仔都係咁架..以前成日3,4日先痾...but我好少用藥...多數第5日先用...好多時凶佢拮patpat..佢果日就會痾到...慢慢每日一定要佢坐廁所...耐左就會日日有..就算唔日日痾都隔日有..唔會4,5日都冇便便

有冇試過轉奶粉?有人話有d奶粉係熱氣...令小朋友難d便便..一係就開奶時多d水,少d奶粉..一係就轉食d日本奶粉..我見好幾個朋友既bb轉左日本奶粉d便便去順左...

公爵府

國民生產總值:29922

醒目開學勳章 畀面勳章

係咪奶粉唔夾呀?唔夾係好難去大大嫁,試下轉一轉奶粉丫
另外比佢飲好多水,我個仔21個月大,每日飲8安士x 3-4樽
日日都大大嫁,同埋最緊要係你要秋佢去,
每日我媽咪都會秋佢先去嫁..唔秋唔去...正臭豬仔!

大宅

國民生產總值:2128

我以前大女去大便都係好差, 後來轉左奶粉後, 明顯有改善, 而且我會每個星期有一日會用"開奶茶"沖奶比佢飲, 飲左"開奶茶"個日或之後個一日又會明顯多d大便. 另外你個小朋友已經14個月, 佢已經開始食固體食品, 所以奶粉已經係小朋友0既副食品, 咁開"希"少少都唔怕的, 因為我個細女由一歲開始我已經將開奶份量減半(6安奶要5匙的, 但我只會比2匙), 最後每日一有時間就幫小朋友按摩個肚, 呢個方法都唔錯的.
~只要有夢想,凡事可成真~

男爵府

好媽媽勳章

多謝你地既意見

其實你地所講既我已經做晒喇, 食生果, 萍果西妹汁, 鮮柞橙汁, 食橙, 開奶茶, 食蕉, 落小D奶粉, 食日本奶粉, 比多D水佢飲(但佢唔肯飲, 要我用SPOON比佢飲先飲)...激C呀

試過有一次姨姨同佢用甘油條都去唔到, 到最後都係要睇醫生, 醫生話佢熱氣, 唔飲水, 同埋食得多得制, D腸塞住晒, 好難儒動, 叫我比小D佢食喎 :lol:

唔知仲有咩辦法呢???
我驚佢D腸有事呀?

男爵府

國民生產總值:8325

既然醫生話佢食得太多,腸塞住咗好難儒動,咁你真係要好小心咁比嘢佢食,不要吃太多.

複式洋房

國民生產總值:479

你有無試過俾佢(小兒七星茶)飲,藥房應該都有賣。

成份:鉤籐 蟬蛻 山楂 稻芽 薏苡仁 淡竹葉 甘草 輔料為蔗糖

功能主治:定驚消滯。用於小兒消化不良 ,不思飲食,二便不暢,夜睡不安。

純中藥袋裝的,用水沖服,用量參考說明書,味甜。
:wave: :wave: :wave:

大宅

國民生產總值:2128

manyeebb:

如果係我自己個小朋友咁樣, 做左咁多野都唔得, 我會搵個相熟的中醫睇下調理下. 我細女大約一歲多, 有次咳左好奈(一個月有多), 睇左好多次兒科都係唔好, 一到半夜就會咳唔停, 最終我都係帶左個女去睇中醫, 飲左一星期藥調理下已無咳了.
~只要有夢想,凡事可成真~

大宅

國民生產總值:4073

2018勳章

最近睇過雜誌見到有D幫BB按摩既動作係可以令佢地去便便時去得好D架, 你不防試下啦. (如果有需要, 我返屋企揾返D資料明日e-mail比你)

禁止訪問

國民生產總值:8013

水晶宮

國民生產總值:51585

試下轉奶粉,轉雪印

以前我女女都有呢個問題,之後醫生建議我女轉食雪印,情況真係有所改善。

但最重要都係要飲多d水and 食水果啦

侯爵府

國民生產總值:22453

醒目開學勳章

你試下飲肥仔水,萬寧有得買,我女女試過2有都痾唔出,bk媽咪教我,跟住第日就痾到.吳德物次腸痛水,有去風,舒緩腸狀,你試下,塞得藥多呵係咁好,希望幫到你

男爵府

國民生產總值:6511

你有冇試過俾佢食乳酪或者麥片,飲西梅汁唔得,要食西梅肉,木瓜,火龍果,唔好食咁多鐵質高既嘢,者可以再試下益力多,我試過俾我個仔飲幾啖,佢第二日有4次便便,不過唔係肚痾,佢平時係一日一次

伯爵府

國民生產總值:15883

一日一杯乳酪

男爵府

好媽媽勳章

我b有g6pd, 唔知飲唔飲得喎 ?-(
浩綸媽咪 寫道:
你有無試過俾佢(小兒七星茶)飲,藥房應該都有賣。

成份:鉤籐 蟬蛻 山楂 稻芽 薏苡仁 淡竹葉 甘草 輔料為蔗糖

功能主治:定驚消滯。用於小兒消化不良 ,不思飲食,二便不暢,夜睡不安。

純中藥袋裝的,用水沖服,用量參考說明書,味甜。

男爵府

好媽媽勳章

唔睇得中醫架g6pd小朋友, so 真煩呀 :-(
alkyng 寫道:
manyeebb:

如果係我自己個小朋友咁樣, 做左咁多野都唔得, 我會搵個相熟的中醫睇下調理下. 我細女大約一歲多, 有次咳左好奈(一個月有多), 睇左好多次兒科都係唔好, 一到半夜就會咳唔停, 最終我都係帶左個女去睇中醫, 飲左一星期藥調理下已無咳了.

男爵府

好媽媽勳章

我琴晚都試過呀, 但一摸佢個肚佢就扭, 攪到我幫唔到佢...唉
sykoo 寫道:
最近睇過雜誌見到有D幫BB按摩既動作係可以令佢地去便便時去得好D架, 你不防試下啦. (如果有需要, 我返屋企揾返D資料明日e-mail比你)

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.