夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

你會怎樣對待一個面和心不和的99?

我昨天在電話中寸過佢同拒絕幫佢辦一些事,我知佢好興,(因昨晚見到佢同姨仔在廚房度好嬲咁細細声講野,都好肯定話緊我.)

不過我嗰日又真係有D衰既 ,因我實在太憎佢,所以係特登唔幫佢的. 不過今次我擔心佢會診我不在時向我老公告狀,咁我就死得!
因我老公係超級孝順仔 以前試過被99診我不在時屈我、告我一狀後, 老公不分青红做白就在她面前片到我一獲金 ,今次我又真係衰D既情況下, 如果老公知道咗,我一定死 ,點算好呢? 請教路

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 你會怎樣對待一個面和心不和的99?

其實你自己都覺得自己衰, 你咪同 99 講對唔住, 仲要快 D 同老公備案 (就算會比老公丙都要講), 費事你 99 又係度同你老公告狀. 其實你老公係孝順仔, 你根本就唔可以同 99 有 D 咩頂撞, 因為老公會以 99 行先, 對你係唔著數, 你只可以盡量千就, 如果你真係頂佢唔順先至同老公講, 但都唔可以係你老公面前算 99. 只可以同老公講 99 想咁做, 但你只可當提意見, 睇老公點決定.
雖然我自已都唔鐘意99, 但係我都唔會頂撞佢, 你一頂撞佢佢就係 D 親戚朋友面前數你, 點都係自己唔著數, 所以佢要我做的事我都會盡量幫佢, 而做唔到的事我就會話唔知點做, 再叫佢問下先. 所以我 99 很多時都會問我意見 (佢三個仔都唔會彩佢) 所以我都會答佢, 不過同佢講野時都要小心唔好講錯野, 如果唔係比佢知你做到又唔做比佢就麻煩.

珍珠宮

係呀, catjeffcat講得好岩, 妳既然知衰, 就拿拿聲去道歉啦~~
因為若比99向妳老公落藥, 妳仲死多幾錢重呀!!!
雖則我覺得99點樣都會同老公講, 但至少妳有道歉的話妳99應該唔會太過份, 同埋一定一定要同老公備案, 即使要比佢丙都要, 唔係99同佢落完妳藥, 佢丙得妳更厲害呀!!

拿拿聲去做啦, 我而家都要去掠衫, 等陣再教妳點樣同99之後相處啦~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

我99都做左好多過份野, 但可以講我比佢更攻心計(冇計啦, 為左得到老公既心, 亦為左以後自己日子好過d, 頭幾年係辛苦d架啦, 一於攻心為上啦~)

首先我會對佢好好, 比佢d仔對佢更好, 尤其係有佢d親朋戚友係身邊既時候, 因為咁樣佢會好有面, 更重要既原因係, 當佢對住佢班朋友講妳壞話既時候, 佢d朋友正常會有2個反應, 一係同我99講話其實我好好, 冇佢講得咁差, 二就係心裡面會覺得佢講大話, 以後就冇咁信佢啦!! 咁佢要再落藥既難度就大左啦~~ 我就係用左呢招, 所以結婚時有一件99玩野既麻煩事就係佢朋友既幫忙之下輕易解決!!

然後千祈唔好成日係老公面前講99壞話, 講得多即使老公心裡面知道佢阿媽麻q煩, 但佢都會唔like, 甚至發脾4!! 所以唔係唔講, 要講得婉轉d~ 例如用開玩笑既語氣同佢講返佢阿媽d離譜野!! 妳估d老公真係咁蠢係咩, 佢一定會慢慢發現到, 佢阿媽有幾咁離譜, 但妳又忍喎, 咁佢咪更鍚妳囉~~
如果有機會, 例如99發脾氣鬧妳&妳老公, 妳千祈要記得, 唔好發左脾氣先, 因為呢個時候妳老公都會好唔開心, 妳要做既係安慰佢, 99越唔好, 妳就要做得越好!! 例如99成日煩住個仔同佢講新抱點點點, 妳就更唔好再煩佢話返99點點點, 日子耐左, 一個成日煩住自己, 整d問題出黎比佢嘆, 一個就成日都遷就自己, 又安慰自己, 比著係妳丫, 妳會選邊個?!

至於99叫妳做野, 好簡單, 乜都推晒比老公, 乜都話自己揸唔到主意, 佢串妳個人冇主見, 妳仲要笑笑口話"係呀, 我最聽我老公話!!" 塞佢後門, 等佢冇得用呢樣野(唔聽99話, 只聽老公話, 唔幫佢做野等等)黎話妳, 因為即使佢向妳老公投訴, 妳老公都只會好lum, 點解? 老婆公開講到明只係聽自己話喎, 幾咁滿足到d大男人主義呀!!!

然後最重要既一點, 就係千祈咪攞d婆媳問題去煩老公, 呢個係我老公話架, 佢話點解佢會咁鍚我, 甚至係佢心目中我既地方已經超越99, 只係因為我從來都唔用埋d咩一哭2鬧3上吊既方法向佢投訴99, 逼佢就範!! 佢話男人最怕煩, 邊個煩佢佢就遠離邊個, 所以想老公親近自己多d, 就煩少d佢啦~~
如果根本唔同住, 唔洗日對夜對既, 就係入門口之前忘記左有99呢個人, 咁會好好多!! 我都係架, 佢住對面, 有時真係好麻煩, 但我努力唔將對佢既不滿情緒帶入屋, 久而久之, 當我係屋裡面既時候我真係忘記左99d衰野, 個人生活真係輕鬆好多架~~~

試下啦~~ 雖然會委屈d(好多姊妹都覺得做人不必如此委屈, 但我覺得為左日後生活好, 委屈少少都值既~), 但日後真係會開心d架~~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

樓主可否唔好咁細膽...如果自己無做錯..怕咩野WOO

別墅

catjeffcat & 小寶貝兒,
多謝你們的指教, 但好難落台喎! 不嬲大家都心知唔妥對方,突然要say sorry 好怪咁呢,佢實知我做戲

小寶貝兒,
其實我同99初初都关係幾ok呀,後來因揍小朋友有太多分岐, 加上佢又似住老公孝順成日作我哋D$羅去冲,我先越來憎佢.我都明白男人怕煩. 我結婚十年,無數過佢亞媽,只有少於十次用商量的語氣叫佢:「不如你同你亜媽講吓,叫佢咁咁咁咁........佢咁做唔係好!」我咁樣唔算煩啩!

我99係D得寸進尺的人 而且好虛偽,這是我最討厭佢的地方

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

你唔好理你奶奶點唸, 總知道歉先, 你再慢慢去同佢和解, 如果你將呢件當係你真心咁去做, 佢受唔受一件事, 起碼你都有做到, 也都唔使立即表現得好關心咁 (似做戲), 只要佢叫你做的事, 做到 d 唔好推咁多或你唔想做就推比老公 (好似小寶兒咁講), 呢 d 野要慢慢去改善, 99 同你講咩唔岩聽的你當佢唱歌, 你根本無可能改變到佢, 咁佢咁樣你嬲黎都無為, 你記係心度都係得你自己嬲都無用, 其實我個 fd 都話我 99 係極品但係我同佢相處到, 我自己就係唔會記住佢對我講過 d 唔好聽的說話, 又時幫佢做野就算佢話唔使咁我識做都會唔理佢照做, 咁你先至可以係面前加到分, 咁佢又會對你好 d. 就算佢係人面前算你, 人地都會問番一 d 有關的問題, 咁人地有腦會唸仲可能話番你 99 唔係呀起碼你都會點做點做, 咁可能你99會比人點化都未定. 有時傾開計的時候問候下佢咁啦. 好似天氣轉左叫佢地留意著衫咁啦.... 又或者就黎過節問下佢想要 d 咩咁啦.... 其實老人家關心下佢, 佢自然會感受到你對佢地好. 後生容易適應, 老人家就唔得只有後生去就佢. 唔好將呢件事當成係件苦事, 咁你會開心 d....

[quote]
colourboy 寫道:
catjeffcat & 小寶貝兒,
多謝你們的指教, 但好難落台喎! 不嬲大家都心知唔妥對方,突然要 好怪咁呢ㄝ,佢實知我做戲

別墅

松鼠仔,
你真好,提出呢個問題, 講真其實我真係無錯,只不過我拒絕佢的時候有D掘,所以我知佢好唔like.而且我驚佢 “加炎加醋”.
而相信在一般人來說,拒絕老人家一定係後生的錯. 所以我先咁擔心啫!

松鼠仔 寫道:

男爵府

好媽媽勳章

colourboy 寫道:
松鼠仔,
你真好,提出呢個問題, 講真其實我真係無錯,只不過我拒絕佢的時候有D掘,所以我知佢好唔like.而且我驚佢 “加炎加醋”.
而相信在一般人來說,拒絕老人家一定係後生的錯. 所以我先咁擔心啫!

[quote]
松鼠仔 寫道:
[/quote]

如果只係因為你拒絕佢時掘左d,我覺得唔洗道歉咁大件事,打去好口d問候下佢或問佢仲有無野要幫手,今次的事我估都無乜事架啦,不過下次推還推,都要有禮貌,費事佢有野話你啦~

我對我男友家人講野時都有禮貌,就算佢地單單打打,我都係笑住咁,公道自在人心,明事理的人一眼就睇得出邊個唔啱

子爵府

好媽媽勳章

其實你都知道你奶奶係一個點樣既人...亦都知道你地之間既關係係點...你既然唔做都做左...無論點...你奶奶有機會講比你老公知道...唯有同你老公講左先...如果為左奶奶影響夫妻感情就唔好...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

我99係D得寸進尺的人 而且好虛偽,這是我最討厭佢的地方[/quote]

to:樓主
我以前男友的呀媽都係一個咁樣ge人,我果時仲細,又係好似你咁,同佢鬧氣,最終蝕底的當然係自己!!!對付呢種賤人,只有一個字-->假.
呢d老八婆,佢唔怕你虛偽,你不妨同佢鬧假.因為佢呢種人,本身就係咩人都唔信.假口假面的人,又死要面,你愈假,只要交足戲俾佢,唔好黑口黑面,擦足鞋油,佢個心其實好受呢一套.
"假"唔怕舊,最緊要受.
今次你頂佢,已經輸左.....要嬴番以後,就要樣衰d都要衰一次.
我愛鱆魚&小b~

民房

我除

別墅

點解要同個奶奶"總知道歉先"??
同老公講下先囉
做乜要咁怕個老公
如果個老公乜都唔理,淨係一黎就嘍個老婆
咁樣好唔尊重o者!!!!
兩夫妻唔係要互相商量,互相尊重架咩!!??
我覺得有好多野都有唔同o既解決方法
但係"總知道歉先"呢個方法我就有所保留囉!!!
我唔會俾個c6亂吠我,更加唔會俾個99得寸進尺!

[quote]
catjeffcat 寫道:
你唔好理你奶奶點唸, 總知道歉先, 你再慢慢去同佢和解, 如果你將呢件當係你真心咁去做, 佢受唔受一件事, 起碼你都有做到, 也都唔使立即表現得好關心咁 (似做戲), 只要佢叫你做的事, 做到 d 唔好推咁多或你唔想做就推比老公 (好似小寶兒咁講), 呢 d 野要慢慢去改善, 99 同你講咩唔岩聽的你當佢唱歌, 你根本無可能改變到佢, 咁佢咁樣你嬲黎都無為, 你記係心度都係得你自己嬲都無用, 其實我個 fd 都話我 99 係極品但係我同佢相處到, 我自己就係唔會記住佢對我講過 d 唔好聽的說話, 又時幫佢做野就算佢話唔使咁我識做都會唔理佢照做, 咁你先至可以係面前加到分, 咁佢又會對你好 d. 就算佢係人面前算你, 人地都會問番一 d 有關的問題, 咁人地有腦會唸仲可能話番你 99 唔係呀起碼你都會點做點做, 咁可能你99會比人點化都未定. 有時傾開計的時候問候下佢咁啦. 好似天氣轉左叫佢地留意著衫咁啦.... 又或者就黎過節問下佢想要 d 咩咁啦.... 其實老人家關心下佢, 佢自然會感受到你對佢地好. 後生容易適應, 老人家就唔得只有後生去就佢. 唔好將呢件事當成係件苦事, 咁你會開心 d....

民房

我都認同samyanchi,點解要就晒佢地,我都有阿媽生,我都係人

子爵府

但我驚你同佢道歉佢會更加得寸進尺wor!因你話佢本身就係d咁嘅人嚟!
同老公講開又講咁乘机備案先,睇下佢咩反應,如果老公想你say sorry 咪係佢面前向99 say sorry lor, 但私底下就不必la!

禁止訪問

大宅

samyanchi,

同意~~我覺得要講道理囉, 對事唔係對人, 個個都有脾氣ga la, 點解一定要我哋就哂佢呢?? 就得一時唔就得一世, 冇理由真係要等你"bye bye"左, 我先有自己嘅人生, 咁咪仲有幾十年要就?? 我知道唔可以改變99同62, 但係我覺得佢地都應該尊重番我本身嘅性格就係咁, 點解我要改變自己黎就佢地? 咁公唔公平先???

samyanchi 寫道:
點解要同個奶奶"總知道歉先"??
同老公講下先囉
做乜要咁怕個老公
如果個老公乜都唔理,淨係一黎就嘍個老婆
咁樣好唔尊重o者!!!!
兩夫妻唔係要互相商量,互相尊重架咩!!??
我覺得有好多野都有唔同o既解決方法
但係"總知道歉先"呢個方法我就有所保留囉!!!
我唔會俾個c6亂吠我,更加唔會俾個99得寸進尺!

大宅

vickyngng,

同意...佢地好似真係當我地冇阿媽生, 或者當我地阿媽唔識教, 而家等佢地黎教咁!!!

首頁

尾頁

跳至