自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

有冇女婿每逢清明、重陽要去拜外父外母山架?

公爵府

Re: 有冇女婿每逢清明、重陽要去拜外父外母山架?

我老公佢上年有去拜我老豆架

點解今年冇,係因為我屋企人揀正個日係我生,所以連我都冇去到拜

子爵府

樓主, 恕我直接少少,
點解會咁問既, 係咪你遇到d 咩野不平既事~

我老公個邊, 即3個姑奶既老公,
逢清明, 重陽都係跟我地一齊去拜我62 & 99,
即佢老婆外家既先人,
而佢地自己果邊既就會一係提前, 一係就係之後先至去拜~
因為佢地話, 佢地果邊果d係放係d大眾果d, 正日會好迫人,
唔想太辛苦, 所以, 就唔會係正日去~
反而, 我62 & 99 因為係山頭, 比較容易去拜,
所以, 一般正日都會好齊人去拜囉~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有!我老豆囉!
我父母每次去拜山,
都一定男女兩家都去晒,
拜完亞嫲再去拜婆婆,
絕無大細超架!

咁我父母健在,
我老公都同我地一齊,
去拜我亞嫲同埋婆婆,
咁我又會同佢去拜老爺咁囉。

大宅

我老公每年都會去拜我老豆(即佢外父)山架,點解咁問?

PaPa 寫道:

禁止訪問

珍珠宮

當然要去多謝佢地生個老婆比你!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

點解吾係只拜自己祖先﹐而走去拜老婆那邊的祖先?
有無男性member講下你們的感覺?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公都去過兩次拜我老逗,不過每次去完都唔舒服要睇醫生,所以而家都冇叫佢去!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁如果你只生得個女,
係咪你百年歸老唔使人拜呢?
你咁講對女家甚為不敬,
無你老婆既祖先又邊有你老婆,
無你老婆,或者無女人,
你點傳宗接代?單性繁殖呀?!

PaPa 寫道:

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

PaPa 寫道:

哈哈...知唔知自己講緊乜?? 大男人....哈哈哈~~ :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公都去過兩次拜我老逗,不過每次去完都唔舒服要睇醫生,所以而家都冇叫佢去!

洋房

PaPa,

我老公未結婚已經跟我拜我父母山,每年都去,還有大時大節去道觀拜我父母。

針唔拮到肉唔知痛,係父母呀! 咁後生父母就走咗,如果我老公唔跟我拜山,我想我會好唔開心。

大宅

貝貝 寫道:
[quote]
PaPa 寫道:

哈哈...知唔知自己講緊乜?? 大男人....哈哈哈~~ :mrgreen:
[/quote]

我奶奶咪係咁既人law.... 唔俾佢個仔(即我老公)拜老婆(我)那邊的祖先家..我老公都唔聽佢講,年年都同我去拜外家祖先, 但係就唔同奶奶講番,費時嗌交!!

子爵府

我奶奶3個女婿年年都會同我地一齊去拜山,我老公年年清明都拜我爸爸,有乜問題呢 ?
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珍珠宮

2024年龍年勳章

麟媽媽 寫道:
咁如果你只生得個女,
你咁講對女家甚為不敬,
無你老婆,或者無女人,

每人有自己的見解﹐討論下吾使咁激動呀?

大宅

我老公年年都主動話拜我公公喎!

大宅

my husband will accompany me to 拜my grandmother, my mother every 清明、重陽

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

點解你覺得我激動?!
我用個「呢」字好平和啫?
還是最後個「呀」字激動?
我只是問你問題,
不過真係好想你答吓我。

PaPa 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:
咁如果你只生得個女,
你咁講對女家甚為不敬,
無你老婆,或者無女人,

每人有自己的見解﹐討論下吾使咁激動呀? [/quote]

侯爵府

呵呵, 一見到個topic就覺得好怪, 入左黎之後更加..............

初時以為係吾想去拜山only

原來係覺得女人嫁左就係男家既人, 點解要男家既人去拜個吾同姓既人

係吾係所有人, 都要生到仔呢, 如果吾是, 真係c左都無人去拜山, or 除非個女嫁吾出?

首頁

尾頁

跳至