意見反饋
義工
跳至
[2007年] 07年7月預產期準媽媽 part 10

大宅

國民生產總值:1441

07年7月預產期準媽媽 part 10

開新 part 喇~!

男爵府

國民生產總值:9822

好媽媽勳章

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 10

嘩~ 又開 新 part

男爵府

好媽媽勳章

返過去 part 9

大宅

國民生產總值:3101

問工人的問題 : 可作參考

1) 什麼是fever? 怎樣處理?
2) Bathing前要有什麼準備? 怎樣開水?
3) How to 開奶?
4) BB 6 個月大時食什麼?
5) 什麼煲粥仔, 用乜野材料
6) 唱歌2首歌 (一首: favourite, 一首 :Bed time song) 唔識唱歌,即唔多懂同小孩子玩的.
6) bb 是否由你自己照顧, 定係協助顧主(因新加坡的媽咪大多全識媽咪)
7) 是否需要去街市買野.
8) 如我家去外婆家, 是否願意去協助
9) 不放星期日是否願意...(option)

複式洋房

國民生產總值:455

Yeah~~ 報到先~

731Mon,
我只係無部電腦用一個星期就已經多咗N咁多頁,我已經放棄咗無溫書啦 呢度生意真係好旺呀~
小瑜喺18/7/2007出世啦,嚟探下小貓女啦~ ╭☆ 小瑜媽咪╭☆

大宅

731mon,

HIHI~! 今日咁晏先上黎既?

複式洋房

國民生產總值:377

penguinmui,
Tks for 開新版

男爵府

好媽媽勳章

toroneko,
我都5

男爵府

好媽媽勳章

penguinmui,
係啦, 今日係咁忙...忙...忙....

子爵府

國民生產總值:12101

2011至尊種植勳章

Re: Agent for maid

Actually I didn't need it, but I heard that many mama have trouble for this, so I asked my friend to advise information to me. The agent company is as below:

http://www.emaid.com.hk/web/chi/home.jsp

If interest, PM me, I can give the name of agent which 2 friends are using.

希望幫到大家!

別墅

國民生產總值:561

報到先

happy 727,
如果水腫太嚴重, 嘗試用個桶裝桶暖鹽水浸一下雙腳,睇電視時墊高雙腳, 看看情況可有改善, 人地話三腫三退就會生得, 唔怕啦

複式洋房

國民生產總值:377

penguinmui,
re:嘉諾撒
收o左2皮o野又o吾cfm 留o羊床位,萬一佢留剩張頭等比我就大大鑊,我就係因為o甘先轉e生

別墅

國民生產總值:561

想問個白痴問題, 我地大肚婆被蚊針之後, 有乜野搽左可以止痕消腫ga 請問邊隻藥膏唔會影響bb可以搽得呢

大宅

國民生產總值:3317

731mon, toroneko

yes yes. i am soooo busy today at office but cant control myself !!
---
toroneko

This is not FAIR !!!!!

大宅

TL,

唉~ 都無辦法. 雖然我老公打去問, 佢地都答得好有禮貌, 但相信佢地都唔憂做, 佢話 confirm 唔到咩床位, 佢話要到時先知, 一係三人房, 一係六人房, 就未試過 upgrade 上單人房喎. 無辦法啦, 都無得揀喇. :-( :-(

妳依家會0係邊度生呢? 可以 confirm 到床位?

大宅

國民生產總值:1245

好媽媽勳章

係呢邊報到先..

大宅

國民生產總值:3317

hi ppleungsm

OH , thank you thank you
actually i use 2 pillow to raise up my legs yesterday night while sleeping -->> it have a bit improvement !
i will try yr method !
thanks a lot :-P

大宅

好媽媽勳章

再加埋jackie_lau2000 provided個d reference 問題,都應該可以測試到個工人既能力架啦..

ernie,

你唔好剩係問佢識唔識揍bb, 我會問呢d問題:
1. 你點樣開奶. 個程序係點.
2. bb食完奶之後你做咩.
3. 你識唔識同bb沖涼? 點沖? 手勢點樣抱bb沖. 叫佢示範
4. bb喊你點樣做?
5. 你點樣可以知道bb唔舒服? 如果bb唔舒服, 你會點做?
6. 奶樽點洗? (我試過有工人答我話就咁用水洗就算)
7. bb瞓佐. 你會做d咩?

大致上我會問呢d問題, 希望幫到你啦.

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

ernie_kmy 寫道:
pigletcoco,

大宅

好媽媽勳章

ppleungsm, 我又係勁惹蚊, 次次咬完就只敢搽"雙飛人" 唔敢搽白x油, 因為有樟腦成份.

ppleungsm 寫道:
想問個白痴問題, 我地大肚婆被蚊針之後, 有乜野搽左可以止痕消腫ga 請問邊隻藥膏唔會影響bb可以搽得呢

伯爵府

國民生產總值:18372

TL,
咁你轉咩野醫生呀
TL 寫道:
penguinmui,
re:嘉諾撒
收o左2皮o野又o吾cfm 留o羊床位,萬一佢留剩張頭等比我就大大鑊,我就係因為o甘先轉e生

12345678910... 104
跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.