跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 10

ernie,

我去論盡家傭開佐個topic,問點樣可以加快入境處批個visa,d 媽咪好helpful,Bergamot (之前係呢度傾過計,唔知你仲記唔記得)話可以直接上入境處,佢見我地個肚咁大,就會快d批,另外個媽咪就有vca #之後寫信,用佐好短時間就批佐個visa喇.我諗我地可以試下佢地的方法,只要理由充足,應該都okay.

係呢,你個agent有無通知你幾時有新工人見?你不如both完約同overseas都照見先啦. :mrgreen:

大宅

nippon,

謝謝你的資料....

我個agent未有新消息, 不過我昨日同媽咪講話星期日in的工人俾人請左, 我媽話冇所謂啦, 因為個工人來左幾個月個婆婆就走左, 好似唔太吉利, 所以我媽唔鐘意佢...不過我外婆個工人有個friend介紹俾我, 我諗我都會見下, 可能星期六....

大宅

Good morning~!

大宅

ernie,

我都覺得你媽咪講得啱,我之前另一個agent俾我見的工人,佢2次都完唔到約,第一次係自己媽咪生cancer,第2次嚟香港就係照顧婆婆,但個婆婆幾個月之後去佐,我就覺得唔係好吉利,所以唔想考慮.

大宅

今日發現洗衣機壞了, 真係
之前老公已經諗住搬大d,點知未選到, 有bb, 什麼也不能郁...
而家bb房要整,但入面d家俬又唔郁得,有d嘢要搬番去daddy度先得...then 雪櫃,浴缸水龍頭有d problem...已經鬼死咁多嘢要整 (可能要等我入左院先整得)而家洗衣機又壞埋, 如果一早搬左就不用咁煩

老公話搬去service apartment 住住先,咁呢度慢慢整, 好煩

大宅

stanbb,

就不如去住service apartment 先啦, 又唔使煩,同時又可以裝修下先...

不過可能我冇咩禁忌, 上次買左個櫃返屋企, 有個師傅上來我家安裝, 佢見我大肚又得我一個, 問我係我間房裝櫃怕唔怕, 我話我無禁忌, 冇所謂, 我覺得有d野係自己形住, 自己ok就得啦...

大宅

大宅

stanbb,

我地都覺得地方唔夠,但係風水師傅話我地要bb出世後2,3年先搬得,佢嚴禁我地呢段時間整野,拆野.我地屋企都有好多野待修/待買:-

1)花灑位個玻璃門壞佐,要好大力先關上.
2)雪柜太細,驚放唔晒d奶樽,食物等.
3)書房要改裝成工人房,但係電腦檯,書架唔拆得.
4)工人床唔裝得,因為電腦檯,書架未拆
5)bb床唔砌得住
6)想換部LCD電視,但係唔換得住.

1-6都要等我生完BB先可以做,你話係咪人都顛.

大宅

good morning all mami ^^
----------------------------
Ernie

I agree wz nippon ar.....唔係好吉利 bor !!
hire another one may be better

大宅

大宅

nippon & ernie,

你地可以參考以下的資料,當時我都好快申請到個工人來港呀.
收到入境處通知visa批准的媽咪

大宅

happy,

係呀, 之前我婆搵工人時, 都試過有兩個好好, 不過有一個簽左contract不過冇來, 是因為未上工個老人家就唔係到, 另一個又係做做下個老人家唔係度, 結果我媽同我婆超唔鐘意....

大宅

ernie_kmy

re: 脫脂棉

有現成剪好架! (自己剪剪到手都痛)

我見荷花有得賣
400g$3x 1000g$5x 150pcs$2x(靚d)
永恆都有(洗衣街近太子道) 400g$22

大宅

Nippon,

I un un ah.
有d friend 大住肚都照搬屋,又咩事都無, 不過我第一胎,又有人叫我唔好郁, 咁寧可信其有,萬一有事唔知怨邊個...所以之前x”mas 我訂晒ticket, hotel去london, paris, all cancelled, 仲俾晒

但洗衣機一定要即刻買, 因切身問題, 燃眉之急, 不可拖, 我間屋房燈又壞左,有D家俬諗住換新...ALL STOP,而家好似雜物房咁,明明住係私樓,但我覺得自己好似住係籠屋

你講得啱, 人都顛.

大宅

hi ernie

if i were you or your mom / grandma
i will dislike too ~

大宅

yohopiglet,

謝謝你, 唔使自己剪, 好wor, 永恆d 棉花都ok, 因為荷花貴d wor....

yohopiglet 寫道:
ernie_kmy

re: 脫脂棉

有現成剪好架! (自己剪剪到手都痛)

我見荷花有得賣
400g$3x 1000g$5x 150pcs$2x(靚d)
永恆都有(洗衣街近太子道) 400g$22

大宅

ernie,

同工人interview時都真係幾好笑嫁 ,有些只係會答”yes, mum", 你問佢乜野都係答"yes, mum".
當你interview時,如佢真係可以詳細地回答,就真係有經驗,(因係新加坡做的工人,有些只是協助僱主清潔屋企,cooking,因新加坡僱主大部份都自己照顧小孩的.)

ernie_kmy 寫道:
早晨喇~~~

jackie, pigletcoco,

謝謝你們的資料, 下次我去in個工人時, 佢實死....

大宅

Nippon,

都係有d唔明,倒轉個隻碗係咪細小小架??
飲湯之前係咪要夾起d雞肉先??

若果你下次飲時, 方便的話影張相比我睇下!!

anyway, thank you!!

Nippon 寫道:
yohopiglet,

佢係用一隻大BOWL(吉,不用放水),之後倒轉放另一隻BOWL,係呢隻BOWL外放拆好的雞MEAT,呢D野全部放係個鄧樽入面,隔水蒸,唔知點解,就會有一BOWL雞汁.

sammischu好似都話佢媽咪都係用呢個方法煲雞汁,sammischu,麻煩你睇下我有無寫錯.

大宅

ernie_kmy,

我就係BB最緊要, 怕有D禁忌,真係犯左,都唔知點算,所以避免到就唔做LOR.

stanbb,

就不如去住service apartment 先啦, 又唔使煩,同時又可以裝修下先...

不過可能我冇咩禁忌, 上次買左個櫃返屋企, 有個師傅上來我家安裝, 佢見我大肚又得我一個, 問我係我間房裝櫃怕唔怕, 我話我無禁忌, 冇所謂, 我覺得有d野係自己形住, 自己ok就得啦...

大宅

stanbb,

噤又係, 不過因為我係基督教, 而我老爺奶奶同老公冇宗教信仰, 佢地都冇咩禁忌, 所以就ok...

stanbb 寫道:
ernie_kmy,

我就係BB最緊要, 怕有D禁忌,真係犯左,都唔知點算,所以避免到就唔做LOR.

[quote]
stanbb,

[/quote]

首頁

尾頁

跳至