跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 10

ernie_kmy 寫道:
yohopiglet,

謝謝你, 唔使自己剪, 好wor, 永恆d 棉花都ok, 因為荷花貴d wor....

我想問個傻問題,買呢d 棉花係咪用黎幫BB清潔架??同用濕紙巾又有何分別呢???

大宅

野人好索子,

棉花係用來同bb換片時抹patpat, 因為每一張濕紙巾都係只可以抹一下, 所以用棉花好似平d...

野人好索子 寫道:
[quote]
yohopiglet,

謝謝你, 唔使自己剪, 好wor, 永恆d 棉花都ok, 因為荷花貴d wor....

我想問個傻問題,買呢d 棉花係咪用黎幫BB清潔架??同用濕紙巾又有何分別呢??? [/quote]

大宅

棉花, 唔係用來clean bb face 咩, 係米都係買呢隻脫脂棉好d, 果d棉花球有d 毛毛係米唔好呀?

大宅

stanbb,

你個situation 同我好似,又係唔整得/唔拆得,屋企就亂到c,明明執佐好多野出嚟dump,唔知點解仲係咁亂,以前家徒四壁,依家四維都係野,執到生都唔知執完未呀. :-(

大宅

jackie,

唔該晒,我睇緊個post,希望幫到啦.

好彩我叫做近immigration,等我遲d大住個肚上去死lur先.

伯爵府

報告下我尋日檢查的情形先......

尋日約3:00,我2點50分已經到QE的B3,不過都要3:50至有得睇,等到我好眼訓,入到去照阿B,今次可以清清楚楚咁見到佢的鼻鼻同埋個口啦,感覺好奇妙,仲得意的係阿B用雙手遮住對眼,任憑個醫生搵果支照照棒un下我肚皮,佢都唔肯放手比醫生睇,原來佢真係好似老豆咁奀皮,第二時我要照顧兩個奀皮寶寶啦!!!

到照完啦,醫生話比我知阿B的情況同之前差唔多,不過個腎比之前好左好多,無咁漲呀,真係好開心,走左之後就即刻同老公報喜!!!!咁我地個心都定D......

大宅

stanbb,
棉花球都要買, 因為棉花球用來幫bb抹臉....

stanbb 寫道:
棉花, 唔係用來clean bb face 咩, 係米都係買呢隻脫脂棉好d, 果d棉花球有d 毛毛係米唔好呀?

伯爵府

後來等埋老公出黎佐敦陪我去護協,見到的野自己覺得比出面平少少,報告一下買左咩先......

孕婦入院套裝----$125
Pigeon8個奶樽套裝----$182
Pigeon柔軟奶咀刷----$20
Pigeon通鼻器----$18
Pigeon消毒奶鉗----$33
(之前朋友比左個NUK消毒奶煲我啦)

其實仲想買其他野架,不過已經好多野咁,而且都成差不多六點,多左人去睇,咁唯有下次先再去掃貨囉!!!

買完野順路去永安,不過都淨係睇,因為就算佢特價後的貨比護協的貴,咁我下次都係去護協買野囉!!!! :mrgreen:

大宅

stanbb,

棉花球可清潔眼仔由內向外..(1個分開一半, ), 不可重覆使用.每次bathing 後用來清潔眼仔呀..

stanbb 寫道:

大宅

Nippon,

我兩公婆好多衫,鞋,etc, 而家pack d 放在daddy 家裡,鐘點week 來, 我week 清住d嘢, 但係bb d 嘢又買番來, 總之周圍都係嘢,又唔郁得... crazy!!!  ?-(

大宅

好媽媽勳章

ernie,

唔好客氣..除了揍bb, 你都可以問埋佢地識唔識煮飯煲湯. 通常佢地實話識.問佢最叻煮咩又答唔出..激c. 總之有野想問就問多d...叫佢俾多d example..唔好等佢成日話識..yes mum.

早晨喇~~~

jackie, pigletcoco,

謝謝你們的資料, 下次我去in個工人時, 佢實死....

大宅

stanbb,

我已經dump佐一d唔著的鞋,個鞋柜都仲係full house. 我屋企仲有小動物,佢地d野食,beddings又要有位放,bb的野又要放好佢,叔仔又無la la俾佐幾袋野我地,又一定要拎,因為老人家話bb要著old clothes,唔可以下下都全新,先會易養d,我直情執野執到顛.

大宅

紅色暴雨氣溫降五度
[24/04 星期二 11:22]
紅色暴雨及雷暴警告繼續生效,天文台早上十時十五分,發出黃色暴雨警告,十時四十分改發紅色暴雨警告,表示廣泛地區已錄得,或預料會有每小時超過五十毫米的大雨。而過去一小時,氣溫下跌五度,目前是22度。
天文台預測今日密雲有雨,雨勢有時頗大及有零散狂風雷暴,天氣稍涼,未來一兩日多雲及有幾陣雨。

大宅

恭喜恭喜!!!!

野人好索子 寫道:

尋日約3:00,我2點50分已經到QE的B3,不過都要3:50至有得睇,等到我好眼訓,入到去照阿B,今次可以清清楚楚咁見到佢的鼻鼻同埋個口啦,感覺好奇妙,仲得意的係阿B用雙手遮住對眼,任憑個醫生搵果支照照棒un下我肚皮,佢都唔肯放手比醫生睇,原來佢真係好似老豆咁奀皮,第二時我要照顧兩個奀皮寶寶啦!!!

到照完啦,醫生話比我知阿B的情況同之前差唔多,不過個腎比之前好左好多,無咁漲呀,真係好開心,走左之後就即刻同老公報喜!!!!咁我地個心都定D......

大宅

依家都好大雨, 之前十一點個天黑到好似夜晚七點咁. 如果要出街, 大家要小心呀.

紅色暴雨氣溫降五度
[24/04 星期二 11:22]
紅色暴雨及雷暴警告繼續生效,天文台早上十時十五分,發出黃色暴雨警告,十時四十分改發紅色暴雨警告,表示廣泛地區已錄得,或預料會有每小時超過五十毫米的大雨。而過去一小時,氣溫下跌五度,目前是22度。
天文台預測今日密雲有雨,雨勢有時頗大及有零散狂風雷暴,天氣稍涼,未來一兩日多雲及有幾陣雨。

伯爵府

penguinmui 寫道:
恭喜恭喜!!!!

[quote]
野人好索子 寫道:

................
[/quote]

多謝......

記得之前好似有個媽咪係呢度講佢個BB同我的情況差唔多(都係漲腎),希望她聽完之後唔好咁擔心啦,原來係有轉機架!!!! :mrgreen: :mrgreen:

複式洋房

今日天氣真係好差啊,仲約咗下畫四點去林翠苗度照4D,唔知仲有無得睇呢,希望等陣個天會好D啦,唉∼等咗成個月都其待的終於可以見阿B,因我睇開個C+只得2D咋. :cry: 之後仲唸住去SUPER BABY買埋個SHOWER盆,又可以去護協買野,以家都唔知仲去唔去到  

大宅

jackie_lau2000

Thanks for your advice.

johnson 果d 棉花球, ok 嗎?

別墅

jackie_lau2000,
想請教你, 有bkmami話產後餵人奶, 唔好食花膠, 好似會阻塞乳線, 後果嚴重, 唔知你有無此經驗分享下呢 thanks !

大宅

好媽媽勳章

我阿b女唔知仲咩呢兩日勁活躍..郁到冇停. 唔知係唔係知道天氣唔好呢
有冇mami 好似我咁.

首頁

尾頁

跳至