懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如以選擇在私家生bb, 但點解都會去公立醫院登記生bb

想大家提供意見, 及這樣做會有什麼好處

大宅

睛靈勳章

Re: 如以選擇在私家生bb, 但點解都會去公立醫院登記生bb

我第一胎都係私家公立兩邊睇, 因為無做工, 在家好悶咪去, 不過真係無乜用, 只係test urine, blood pressure, 摸下肚, 現在都有好多大陸人來香港生, 費時同佢地迫埋一起!!!除非你仲未想清楚去唔去私家生!因為私家生都要約$40000

男爵府

好媽媽勳章

Re: 如以選擇在私家生bb, 但點解都會去公立醫院登記生bb

因為若小朋友唔足月出生,咁我會去政府,因為想到會有好大的使費.,因足月出生,咁我就選擇返私家

大宅

好媽媽勳章

其實係預防到最後發覺媽咪或bb有特別問題,咁就可以直接去政府醫院,而政府醫院亦都有你record,唔使到真係有事,到時醫院要由頭再幫你睇咁囉∼

歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當時諗住睇埋政府, 因為貪佢做化驗唔駛比錢, 例如驗血, 飲糖水之類, 亦係預防到最後發覺媽咪或bb有特別問題,咁就可以直接去政府醫院, 另外, 有免費產前講座.
,

子爵府

原因

1. 政府產檢好平,舊症只係每次$60
檢血檢糖尿做結構性超聲波不需特別再收費
在聯合醫院做oscar 只係$450

2. 此乃香港居民福利,無理由唔用

3. 多d 醫生俾意見係好事。例如照結構性,私家醫生睇唔到有事,政府醫生可能睇到。政府醫生都幾有經驗的。

4. bb 如果早產或有嚴重病,一定要去政府醫院度醫。因為政府醫療設備好,同埋私家會貴好多好多 (如果真的早產/有嚴重病,私家都會建議你返政府醫院)。若一向有在政府做產檢,佢有你record,醫起上黎就好好多。如果唔係,分分鐘未必收你 (私家醫院的姑娘講o既)

5. 免費產前講座。我去聯合聽o既,助產士都好 pro,講得好好。

公爵府

好媽媽勳章

政府產檢is free of charge
but 檢血檢糖尿做結構性超聲波need 60

jeanne1120 寫道:
原因

3. 多d 醫生俾意見係好事。例如照結構性,私家醫生睇唔到有事,政府醫生可能睇到。政府醫生都幾有經驗的。

4. bb 如果早產或有嚴重病,一定要去政府醫院度醫。因為政府醫療設備好,同埋私家會貴好多好多 (如果真的早產/有嚴重病,私家都會建議你返政府醫院)。若一向有在政府做產檢,佢有你record,醫起上黎就好好多。如果唔係,分分鐘未必收你 (私家醫院的姑娘講o既)

5. 免費產前講座。我去聯合聽o既,助產士都好 pro,講得好好。

公爵府

好媽媽勳章

政府產檢is free of charge
but 檢血檢糖尿做結構性超聲波need 60

jeanne1120 寫道:
原因

伯爵府

hi, 我在東區產檢, 只需給做oscar的錢, 其他化驗, 飲糖水, 做結構性超聲波都唔駛錢
,

民房

我都會去東區做產檢,因為是第一胎沒經驗,開始時擔心政府醫院好不好,聽完妳們的分享就減少我的憂慮啦!謝謝!我會在30號去呀,請問有什麼要注意?

男爵府

畀面勳章

原因
1. 政府產檢is free of charge
but 檢血檢糖尿做need 60
做結構性超聲波+oscar 需特別再收費只係$800
在廣華醫院做 (因我2006年10月做 ,預產期2007年5月中)

2. 結構性超聲波+oscar 收費比在私家醫生做平宜很多.此乃香港居民福利,不過都要看看政府醫院覺得你有冇需要做.

5. 現在已經沒有免費產前講座。(廣華醫院)

男爵府

LMCK,
我都係向東區做產檢, 我想問下, 東區幾時安排做結構性超聲波 ? 是否每個孕婦都會被安排做呀 ? 定係要另外預約呀 ? 因是第一胎, 所以好多野都唔知, 請指教.

禁止訪問

子爵府

2011至尊種植勳章

我有係東區做產檢,佢地安排我20周做咗結構性超聲波,28周做糖水測試,不過直到依家都係做咗一次超聲汲,所以我一路都係私家到照

別墅

想請問係醫院做咗結構性超聲波後, 會吾會再返醫院覆診, 而去健康院, 禁健康院做d mug 檢查, 會吾會見到醫生 or 淨係姑娘檢查?

子爵府

2011至尊種植勳章

照完就叫我去健康院做產檢,飲糖水就返醫院

dadadidi888 寫道:
想請問係醫院做咗結構性超聲波後, 會吾會再返醫院覆診, 而去健康院, 禁健康院做d mug 檢查, 會吾會見到醫生 or 淨係姑娘檢查?

伯爵府

MelodyLeung11 寫道:
LMCK,
我都係向東區做產檢, 我想問下, 東區幾時安排做結構性超聲波 ? 是否每個孕婦都會被安排做呀 ? 定係要另外預約呀 ? 因是第一胎, 所以好多野都唔知, 請指教.

MelodyLeung11,
我都唔係好記得佢地幾時約我的, o個時係醫生主動約我20週返去照的, 我開頭都唔知係照結構性, 之後問姑娘, 佢當時話如果係星期六去照呢, 就係照結構性超聲波喇, 我諗應該每個孕婦都會被安排做的. 我o個陣照的時候醫生話我胎盤低, 跟住就約我34週再番去照多次. 但係如果當時照無mug問題, 佢地就唔會安排你再照喇, 所以如果經濟許可, 你間中都要出去私家醫生度照下. 另外東區好注重孕婦血糖的問題, 佢地會主動約你去飲糖水驗血糖, 係免費的, 你唔駛去私家醫生度做呢樣野的.
,

首頁

尾頁

跳至