自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 大家食咩牌子"米"來開飯呀?

金香

水晶宮

hi,
可以話我知係邊到訂嗎?
上次睇一粒鐘真人so,
佢都話新米係最好食.
makfr 寫道:
我係訂米送到屋企,brand: 金荷花,全新米(AAA),好好食.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

MMM888, pls check PM. Thanks.

男爵府

蘋果 寫道:
yes [quote]
Dinosaur 寫道:
me too

[quote]
TIKTIKMA 寫道:
金鳳
[/quote][/quote]

子爵府

畀面勳章

請問"新米" & "舊米"係點分o架? 而家一般係 supermarket 買到o既"真空包裝米"又係咪新米呢? 我一路都係supermarket 買"真空包裝"o既金鳳米食o架, 新, 舊米兩溝真的好食嗎? 要點溝法呢? 請指教.

男爵府

金香

水晶宮

收倒啦,唔該晒.
makfr 寫道:
MMM888, pls check PM. Thanks.

水晶宮

波子媽
上次睇呀so,
間米鋪就話新米係收成一年內叫新米,
煮出來的飯會白d,香d同軟身d,
所以會比較貴.
甘多真空包裝就係想將個保存期加長d.

唔知我有無記錯 :mrgreen:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

新米 - 貴, soft d, 滑d, 香d, 吸水力強,如煲粥,會綿 ;

舊米 - 平, 硬 , 5香,冇反味,吸水力弱,煲潮州粥就一流,煲極都5會綿
波子媽 寫道:
請問"新米" & "舊米"係點分o架? 而家一般係 supermarket 買到o既"真空包裝米"又係咪新米呢? 我一路都係supermarket 買"真空包裝"o既金鳳米食o架, 新, 舊米兩溝真的好食嗎? 要點溝法呢? 請指教.

珍珠宮

好媽媽勳章

唉, 即係我99買嘅真係"民工米", 好彩我老公同咗佢講我地自己買, 唔洗勞煩佢咋.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

onon530 寫道:
我都係食新金鳳ga~~

咩叫新金鳳?
是否supermark真空米呀? ?-(

侯爵府

冬日勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

makfr,

唔該你也話比我知啦! 我已經pm左你喇.
:wave: :wave: :wave:

大宅

hi!!
金象米呀!!!

旅遊分享>[開心遊日記]

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

sisicat, please check PM. thanks.
sisicat 寫道:
makfr,

侯爵府

冬日勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

makfr 寫道:
sisicat, please check PM. thanks.
[quote]
sisicat 寫道:
makfr,

[/quote]

收到喇, 謝謝!
:wave: :wave: :wave:

子爵府

醒目開學勳章

金香,金象

珍珠宮

好媽媽勳章

makfr 寫道:
[quote]
sisicat 寫道:
makfr,

[/quote]

makfr

我都想知呀.

別墅

我也想知關於這全新米的資料?

MMM888 寫道:
hi,
可以話我知係邊到訂嗎?
上次睇一粒鐘真人so,
佢都話新米係最好食.[quote]
makfr 寫道:
我係訂米送到屋企,brand: 金荷花,全新米(AAA),好好食.
[/quote]

民房

ME TOO
chrisli 寫道:
hi!!
金象米呀!!!

男爵府

好媽媽勳章

makfr:

i also want to know, pls pm me , thank!

首頁

尾頁

跳至