意見反饋
義工

產前產後 今日: 4|主題: 240807

請教食過28方的媽咪

子爵府

國民生產總值:11644

請教食過28方的媽咪

請問第1方果7日食哂之後, d惡露未清哂, 係咪都繼續開始服第8日

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 請教食過28方的媽咪

高比 寫道:
請問第1方果7日食哂之後, d惡露未清哂, 係咪都繼續開始服第8日

我繼續第8日呀!

子爵府

kerkermui 寫道:
[quote]
高比 寫道:

我繼續第8日呀![/quote]

thanks! 我今日得閒拎黎睇, 之後好多都用成隻雞煲, 食哂盒28方都唔知食左幾多隻雞lor

大宅

國民生產總值:1358

我係開刀的,第十三日先開始飲,until依家飲到第十六日都仲有少少惡露都仲飲僅,D人話煲雞會有肚腩,點樣去皮都較油,所以我用瘦肉。

:-P [size=medium]我小王子三月廿七日出o左世了,奇妙旅程展開喇,每日無盡變化同新奇驚喜,我同老公都娛樂無窮

http://hk.myblog.yahoo.com/maggie_709/

大宅

國民生產總值:1619

係呀,繼續食,唔洗停.仲有呀,其實唔落肉係最好咖關醫師教咖.

伯爵府

國民生產總值:18595

醒目開學勳章 BK Milk勳章

高比 寫道:
thanks! 我今日得閒拎黎睇, 之後好多都用成隻雞煲, 食哂盒28方都唔知食左幾多隻雞lor

heh, 個燉盅放唔落成隻雞~我用半隻only
同埋乜要食埋d雞ga? d湯已經唔係幾好飲~有藥味嘅雞唔食得唔得呀?!

大宅

國民生產總值:1358

咁多日都唔駛落嗎?
:-P [size=medium]我小王子三月廿七日出o左世了,奇妙旅程展開喇,每日無盡變化同新奇驚喜,我同老公都娛樂無窮

http://hk.myblog.yahoo.com/maggie_709/

男爵府

國民生產總值:5343

kerkermui 寫道:

heh, 個燉盅放唔落成隻雞~我用半隻only
同埋乜要食埋d雞ga? d湯已經唔係幾好飲~有藥味嘅雞唔食得唔得呀?!

我都係用半隻雞
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

子爵府

你地d盒掉左未呀?
我想要返第1-7日同第8日所有藥材的成份呀!

大宅

國民生產總值:3118

產後進補廿八方 (精裝)
(28 Chinese Herbal Soup for Postnatal Women)

第一方: (第1至第7天)共7包
成份: 當歸頭,白背木耳,川芎,桃仁,炙甘草,炮薑.
方法: 用清水四碗(約250cc一碗)浸潤藥材十五分鐘,加入米酒放入瓦煲,用中火煎煮九十分鐘左右,再加入少許紅糖調味即可飲用.
注意: 患有感冒者不宜.

第二方: (第8,10,11,13,14,16,17天)共7包
成份: 西歸頭,川芎,白芍,紫蘇葉.
方法: 用清水四碗(約250cc一碗)浸潤藥材十五分鐘,加入生薑一兩(切片),雞心棗六至八粒或白雞或烏雞一隻(去皮去油膏),再將六碗清水放入瓦煲,以中火煲三小時成四至五飯碗,以少許幼鹽調味分兩至三餐食用.
注意: 患有感冒者可飯用,但不宜加入任何肉類.

第三方: (第9,12,15天) 必須冷藏,共3包.
成份: 當歸頭,熟地黃,光南杏,肉蓯蓉,川芎,雪蛤膏,陳皮.
方法: 將另包的雪蛤膏用三碗清水(約250cc一碗)隔夜浸透發開,揀去黑子和雜物,與其他已用四碗清水浸潤十五分鐘的藥材同放入瓦煲內,另加入雞心棗六至八粒;白雞或烏雞一隻(去皮去油膏),或豬展肉約半片,再注入六碗清水,以中火煲三小時左右成四至五飯碗,以少許幼鹽調味,即可以分兩至三餐佐膳飲用.
注意: 如有腸胃不適,肚瀉或感冒者不宜.

第四方: (第18至24天) 共7包.
成份: 當歸頭,玉竹,川斷,白芍,杜仲,杞子,川芎,陳皮.
方法: 用清水四碗(約250cc一碗)浸潤藥材十五分鐘,加入白雞或烏雞一隻(去皮去油膏)或豬腰二副(用鹽水浸半小時,對半副開兩邊,用刀挑去血管,加入薑酒辟除腥味),再將六碗清水放入瓦煲,以中火煲三小時左右成四至五飯碗,以少許幼鹽調味,即可以分兩至三餐佐膳飲用.
注意: 如有腸胃不適,肚瀉或感冒者不宜.

第五方: (第25至28天) 共4包.
成份: 巴戟,黨參,北芪,川斷,白芍,淮山,春砂仁,金狗脊.
方法: 用清水四碗(約250cc一碗)浸潤藥材十五分鐘,加入雞心棗六至八粒;白雞或烏雞一隻(去皮去油膏),再將六碗清水放入瓦煲,以中火煲三小時左右成四至五飯碗,以少許幼鹽調味,即可以分兩至三餐佐膳飲用.
注意: 如喉嚨乾燥或咽痛,或患感冒者不宜.

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

子爵府

Eclipse_2006
THANKS!

伯爵府

國民生產總值:16817

好媽媽勳章

我已經食晒啦! d雞好難食, 冇食. 我都係用半隻. 頭幾日d木耳, 我亞媽話要食埋, 不過都冇食(好難食). 後來d參片就有食. 飲晒, 而家身體冇特別呀! 我scan左金裝貼係盒個label 呀!

我慘了! 沉浸在白勝祖的魔城裡了!

別墅

國民生產總值:729

Eclipse_2006

請問(精裝)幾多錢呀?
(金裝)幾多錢呀? 有咩唔同呀?

thanks!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.