論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人過加拿大

比我見到我工人有張加拿大合約,請問由簽合約至她批過去要幾耐?我而家應該點?

大宅

Re: 我個工人過加拿大

工人話,佢地簽CONTRACT係1ST STAGE,
2ND就係AROUND佢簽完之後2WEEKS就去BODY CHECK,
BODY CHECK之後,1個月左右,佢地就會收到VISA,
不過,都會有D CASE係遲過4個WEEKS都未批VISA~

如果你同佢既關係不嬲都好好既,
你可以直接問下佢,係咪已經APPLY緊去CANADA,
可以好黎好去..你而家去搵另一個,但係叫佢寫低番平日有咩要做..(似TIME TABLE)

但係如果不嬲都唔係好好既..
你就快D去搵定另一個,因為我工人話佢地VISA一批,
佢地就會直接買機票走,有D工人會聽日上機,今日先同僱主講...如果係咁...你都真係會俾佢跣得好甘~

睇下你自己想即炒佢,定係俾佢O係HK等過CANADA囉~

侯爵府

侯爵府

papaya
我個工人12號申請加拿大,3個星期後交辭職信,傾好30號解除合約,點知問題就開始出現啦 首先未徵得我同意就用我個名義和身份証資料寫左份工作表現非常好的信交給加拿大領事館,本來她要我的簽名但即時俾我撕毀並警告佢,來緊就開始玩黑面 仲要在某日晚玩即時解除合約和要求我即時出糧及要機票錢不要機票 當時我同佢講我會在勞資處交工資和機票,要求佢寫好即時辭職信後離開我屋企,c野既然唔肯離開要我call警察叔叔帶佢走哦
第二日在勞資處佢又係要機票錢 :tongue: 當時我同工作人員都講佢唔要機票就準備上法庭傾啦~~~我冇時間再上來調解,個c野工人先死死下收左機票.跟住我同工作人員講佢曾經盜用我的資料偽造文件交給加拿大領事館,我未曾簽個任何文件或者工作証明信俾該位工人,如果有全部係偽造架,工作人員也即時警告該工人如果有發現佢會氾法,但個死野工人既然講係我同意架 佢當然俾勞資處的工作人員鏟到飛起啦 好彩勞資處的工作人員叫我寫信去通知移民局.
哈~~~真係收到移民局回覆並確認有收到此偽造信.並且要我fax晒勞資處資料和調解員的資料.所以papaya你首先要預防你工人會玩即時辭職,佢d申請加拿大唔可以被炒,另外需要一份僱主工作証明信,如果你冇給過而佢又申請到就一定係盜用左你的資料用你的名義寫架,你可以寫信去加拿大領事館查詢

大宅

CW-KK﹐

做得好。等d工人玩野丫拿。鬼唔望你個舊工人因為偽造信過唔到去﹗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

papaya,
加拿大唔似香港, 唔係有老闆請就會批visa....
佢地要先去一個類似勞工署既野, interview完ok至可以做visa (聽聞係要大學畢業+完約+good reference)
佢好得好既, ok, 大家好黎好去, 我俾好好reference你, 無問題!! 佢想玩野, 我都唔笨, 想去加拿大? 哼! 問過老闆先啦:tongue:

CW-KK
做得好 我都好佩服你
係啦, 工人想玩野? 一於通知加拿大領事館果邊, 唔好批visa俾佢姐

侯爵府

其實係要多謝某人架~~~係佢在背後幫我寫信出主意 仲要多謝亞FA 果晚咁夜都要打擾佢 仲有各位BK媽咪的經歷教識我處理方法

大宅

是不是我寫信過加拿大領事館佢就會答我?地址是.....?
我而家唔知點算?好唔好打電話比加拿大個僱主?我有佢電話。但僱傭公司話留得住個人,留唔住個心,不如請個另一個。

公爵府

好媽媽勳章

路過...想學吓野 :)

1. 申請去加拿大的工人有冇年齡限制呢?

2. 如果好似papaya的case, 工人仲未攞到visa, 如果工人平時都唔係做得咁好, 先發制人炒鬼咗個工人又得唔得? (當然呢個方式好似有點一拍兩散, 但總好過我咁被動, 又唔知個工人幾時會失驚無神話要走架喎~!)

公爵府

好媽媽勳章

我覺得agent都講得有道理, 無論如何你都要另外請工人架啦. 因為你而家個工人如果平時做得好, 咪大家好黎好去, 唔通阻人發達咩....佢辭工你咪慳一個月通知金囉.
如果佢一向都麻麻地, 咁你都未必會留佢; 又或者如果你出招搞到佢去加拿大有阻滯, 佢都唔會happy, 你亦唔會願意留佢啦~

papaya 寫道:
是不是我寫信過加拿大領事館佢就會答我?地址是.....?
我而家唔知點算?好唔好打電話比加拿大個僱主?我有佢電話。但僱傭公司話留得住個人,留唔住個心,不如請個另一個。

大宅

佢地好似最遲要45歲或以前申請~

子爵府

醒目開學勳章

大家係反抗工人申請過外國的同時,請留意CW-KK個工人係已經離開屋企,咁做係因為工人要玩到報警,希望大家要冷靜D去諗,呢個反擊方法唔係個個o岩用,試想:

CW-KK個工人係不斷挑釁僱主要補錢比佢但又要話事如果過唔到又點又點,好似佢話哂事亦毫不留情對付僱主...咁o既情況某人先會幫佢出一口氣,但事情唔係大家諗咁簡單...

要行寫信去領事館呢步,首先大家要諗下有無後顧之憂?如果無or工人已經玩到好過份...e.g.借貸、打小朋友、偷竊、屈告僱主...等等,你可以考慮呢招,不過要有心理準備工人會有機會返來報仇,方式大家都唔知,因為佢在暗、你在明,亦有小朋友...搏定唔搏要好好考慮,千萬唔好人做你又做...每個case都唔同,小心D好!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

CW-KK 寫道:
其實係要多謝某人架~~~係佢在背後幫我寫信出主意 仲要多謝亞FA 果晚咁夜都要打擾佢 仲有各位BK媽咪的經歷教識我處理方法

您咪客氣啦,我都無咩幫到您,您要多謝某人就真係啱. 無左佢,我諗您真係比個工人玩C都似.

大宅

我是否寫信往加拿大領事館要求他們保密可以嗎

侯爵府

winnie
都係你叻叻補充的全面 因為個工人做得太過份我先出此招 :lol: 事緣我在勞資處同工作人員講得好清楚我未簽過未寫過任何字俾此工人,工作人員講得好清楚俾工人知如果發現有此信件出現我會追究,但工人係當我冇到繼續講大話俾工作人員知係我允許她咁做 工作人員都好嬲我坐在她身邊有工作人員作証工人都可以不誠實 因此工作人員先叫我通知移民局和出入境 而移民局向我查詢時我都講到以上情形,她們也向我攞晒勞資處調解的資料和當時的工作人員名稱.
我行此步係因為有報警資料有勞資處調解員作證,仲有最好的某人幫忙先可以順利完成,正如winnie所講唔同的案件唔同處理方法,各位媽咪最好咨詢多d意見,多d聽取有經驗人仕的意見 因為當時經驗人仕已經教我此工人好危險,最好早d行動炒鬼佢,如果當時有聽此好人的意見我就唔會被動啦

侯爵府

對黎個好人的報恩方法就投共所好啦~~~食好野
好人對我有一種感覺係~~~~恨鐵不成鋼 因為對外傭的經驗淺薄 成日都要麻煩好人
FA8866 寫道:

您咪客氣啦,我都無咩幫到您,您要多謝某人就真係啱. 無左佢,我諗您真係比個工人玩C都似.

侯爵府

papaya ~~~~其實你不如考慮依家搵定新工人,再直接炒此工人會好d.費事有機會俾工人玩野 :lol: 因為工人申請加拿大條件之一是不可以被僱主解除合約
papaya 寫道:
我是否寫信往加拿大領事館要求他們保密可以嗎

子爵府

醒目開學勳章

CW-KK,

唔好客氣啦! :mrgreen: 我當呢度全部都係我朋友,所以我好緊張你地中咩招都要泠靜處理,唔好一招用到底,因為每招都唔同後果,適唔適合要睇好多因素,呀鬼婆都係咁既心態,其實佢暗地裡幫好多人,教我同FA8866點幫大家,我心裡想多謝佢好耐,你知嘛?我第一次見到有生意上門唔接,唔係佢客都幫,係我心目中佢好似一位女俠,好打不平
(大家唔好問我佢係邊個哪! )

侯爵府

哈~~~哈~~~~~鬼婆的確有隱形女俠feel 我d經驗淺薄,做某個決定時真係要諗清楚後果的嚴重性 多d聽取有經驗人仕教路
winnie_sh 寫道:
CW-KK,

唔好客氣啦! :mrgreen: 我當呢度全部都係我朋友,所以我好緊張你地中咩招都要泠靜處理,唔好一招用到底,因為每招都唔同後果,適唔適合要睇好多因素,呀鬼婆都係咁既心態,其實佢暗地裡幫好多人,教我同FA8866點幫大家,我心裡想多謝佢好耐,你知嘛?我第一次見到有生意上門唔接,唔係佢客都幫,係我心目中佢好似一位女俠,好打不平

別墅

winnie_sh 寫道:
CW-KK,

咁都得 .....

首頁

尾頁

跳至