意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 1|主題: 27038

請問果蓉/果泥係點整架﹖

別墅

國民生產總值:983

洋房

國民生產總值:439

Re: 請問果蓉/果泥係點整架﹖

水果蓉(1人份)

材料:
木瓜(或香蕉) 1/4個(隻)

做法:
1.木瓜洗淨,削皮。
2.去核。
3.用攪拌機將水果磨成蓉。

營養成分:
蛋白質 0克
脂肪 0克
醣類 7.5克
熱量 30.0卡路里
My baby's blog Best Regards, Nicola

複式洋房

國民生產總值:303

試過用blender,但份量太少, 好難blend, 之後用磨茸器 (一塊膠做, $10店有售), 效果仲好, 又唔駛洗餐檬

該用戶已被刪除

別墅

唔該晒﹗請問你地會用邊隻蘋果架﹖
今日第一次整比亞囡食,每食完一啖,就會打個震 ,跟住就好似想嘔咁﹗係咪第一次係唔習慣呢﹖

複式洋房

國民生產總值:214

試下美國紅蘋果(即delicious)喇

vicky_xdd 寫道:
唔該晒﹗請問你地會用邊隻蘋果架﹖
今日第一次整比亞囡食,每食完一啖,就會打個震 ,跟住就好似想嘔咁﹗係咪第一次係唔習慣呢﹖

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:3607

贊成,真的很方便.

casa_mami 寫道:
試過用blender,但份量太少, 好難blend, 之後用磨茸器 (一塊膠做, $10店有售), 效果仲好, 又唔駛洗餐檬

別墅

kirkma, Platinum

唔該晒,而家我用埋富士蘋果﹗等我聽日買蛇果先﹗

別墅

國民生產總值:556

BB幾大個會第一次比

大宅

國民生產總值:1212

I gave pureed fruit and veggie to my baby when she was 6 months old.

For fruits, you can give apply, pear and banana at the initial stage. Give water to your baby "several time" cos he/she will feel thirsty when eating the fruits.

For veggie, you can give carrot, potatos, sweet potatos, pumkin, pinache and green bean. Add the purseed veggie to cereal or congee.

Just one teaspoon for each fruit/veggie at the first time.

Hope the above help.
Ingridmosa

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.