意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 101|主題: 127109

你地個工人開始學壞未?

大宅

國民生產總值:2553

你地個工人開始學壞未?

我個bunbun嚟咗差不多三個月,初時我都覺得今次終於請到個好工人啦.點不知,我覺得佢開始....., 抹地求其,請佢之前已同佢講唔可以用手提,點知最近比我check到佢趁我們一出街就一定會打比其他人,(佢以為我唔知)不過,我已準備明天丙佢,又唔跟我指引工作,做錯野就一定有excuse, 你地d 工人有無咁嘅情況?而我個bun只係做咗三個月就咁,大家有何意見?

別墅

國民生產總值:920

Re: 你地個工人開始學壞未?

佢吾夠

複式洋房

國民生產總值:227

你可以沒收佢個電話, 你同佢講: <你而家係嚟工作, 吾係請你返嚟傾計,

民房

國民生產總值:70

我bun bun 黎左6個月(第1次黎香港), 佢既表現一直keep到: 早上7時起床清潔屋企, 如果阿B(6個月大)起身就先照顧佢, 搞店飲奶換片後繼續清潔全屋, 廁所半小時, 還用手洗BB衫褲...晚上煮餐簡單既飯. 日日如是, 其實我怕她太集中家務而疏忽阿B (雖然已remind佢揍bb才是主要工作, 但見佢真係做唔停)
佢做錯野話佢唔駁咀,如果佢有做過一定會認.
anyway, she is a good maid
eileenycm 寫道:
我個bunbun嚟咗差不多三個月,初時我都覺得今次終於請到個好工人啦.點不知,我覺得佢開始....., 抹地求其,請佢之前已同佢講唔可以用手提,點知最近比我check到佢趁我們一出街就一定會打比其他人,(佢以為我唔知)不過,我已準備明天丙佢,又唔跟我指引工作,做錯野就一定有excuse, 你地d 工人有無咁嘅情況?而我個bun只係做咗三個月就咁,大家有何意見?

洋洋是上天賜給我們最好的禮物

大宅

國民生產總值:3297

其實學唔學壞真係好睇佢自己,所以佢新嚟時你真係要 keep 住 cross check 佢!等佢知你會check 佢,又或者得閒返屋企 check 佢!至於手提你咪叫佢比你 keep ,不過我諗佢都未必肯,你再留意吓佢同埋同佢傾吓.不過佢地d人真係好鬼煩!

珍珠宮

國民生產總值:42243

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

樓主個工人未算壞, 只係練精學懶.....

可以調節的, good luck

大宅

國民生產總值:3223

我個個同你一樣, 你叫佢做佢係做, 不過就求求其其。
尤其是個地, 於是我就實行一日抹兩次地, 其中一次要由媽媽看住。
不過睇唔到咁多, 只佢性格係咁, 就不停同佢講, 話"你唔好以為我地唔係屋企就唔知, 一日唔知, 兩日實知", 仲之唔誠實既人就無得係度。
嚇下佢都好呀! 我講到明, 叫佢有權選工, 如果覺得我lee度太多野做, 咁就唔該叫agent 幫佢搵個第二個家。

珍珠宮

國民生產總值:46692

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人就黎做完第一個contract, so far佢既performance一路都keep得好好, 我地好滿意, 所以而家同佢續第二張約.

我覺得工人壞唔壞真係好睇佢本身既性格, 做僱主既要得閒同佢傾下計溝通下, 多d溝通可以減少好多誤會. 有問題拎出黎講唔好放係心, 大家都開心d.

大宅

國民生產總值:2553

我今日剷咗個bunbun一大鑊,首先我remind佢我請佢之前已經講明放假先可以用手提,佢話記得,然後我再問佢平日有無用手提,佢個面開始有d唔自然,佢答我只係晚上做完工作先會用(如果係真的話我都唔會話佢),之後我再問多佢一次, Are you sure? 佢話yes.跟隨我就好得戚咁話比佢知,我地間屋個cam可以錄到全間屋嘅音,佢塊面即刻轉了白色 我當然勁話佢,偷偷地講電話仲唔認,以為我係lulu,我今次話佢都話得幾盡興,因為佢講大話比我即時'kit'發,佢真係好瘀 所以佢只係不停地講sorry. 我同佢講 I am very disappointed and I will not remind you again.

珍珠宮

國民生產總值:42243

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

eileenycm

嘩, 睇完我都鄧你 "盡慶" 呀, 你就好啦, 全屋都有cam聽到/睇到, 咁你丙完佢, 一定要睇緊 d.

大宅

國民生產總值:1622

我個印印9個月喇, 樣樣都keep得幾好.

好處:
照顧BB好 / 樸素 / 聽話 / 唔睇電視 / 唔黑面 / 慳家 / 肯主動匯報bb情況 / 肯食隔夜飯餸 / 唔煲電話亦冇手提電話.

壞處:
會間中偷偷地用屋企電話講一陣(我冇識穿佢, 因佢都適可而止) / COOKING冇進步 / 冇咩手尾(e.g. 柜桶經常有一半盪了出來都唔知, 鋁窗手柄經常返起, 佢做野唔夠仔細) / 唔會主動搵野做, 做野schedule d 野就坐係度發呆 / 多咀.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.