烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題。Thanks

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:如題。Thanks

原帖由 VenusLYP 於 13-12-01 發表
如題。Thanks
之前聽營養師talk, 话一歲以下BB對木瓜可能敏感。
我之前係飲魚湯、高鈣奶已有帮助。 最緊要係補充足夠水份。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆:除木瓜湯外,仲有咩湯水易上奶

大宅

引用:如題。Thanks

原帖由 VenusLYP 於 13-12-01 發表
如題。Thanks
魚湯,雞湯

大宅

你可以夜晚飲熱鮮奶,胸圍唔好咁緊,第二朝早就谷谷地嘞!希望可以幫到你!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

魚湯都可以幫助上奶,最緊要係食得飽就會多奶,我坐月時喝魚湯吃薑醋,天天吃五更飯就已經不錯了。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

畀面勳章

仲要休息充足就易上奶好多,魚湯可以加通草有助上奶

Hi~我係山前太太

別墅

多謝各jm分享。今晚飲左木瓜章魚花生,暫未見效果

伯爵府

畀面勳章

魚湯

男爵府

畀面勳章

章魚蓮藕花生雞脚, 勁得

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 VenusLYP 的帖子

花生燉豬腳

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有膠質嘅野就多奶,花膠,豬手,雞腳等,黑豆漿,三文魚,我一食完三文魚第二日一定谷

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

豆腐魚尾 / 魚頭湯, 飲高鈣奶, 餵完bb, 自己就去訓, 自己食得好, 訓得好, 奶水自然多, 多餵多出奶, bb有求, 你就會多產奶

複式洋房

回覆:VenusLYP 的帖子

唔好加木瓜!有反效果!
要煲正氣的魚湯,例如紅衫魚,大眼雞,青根!(細細條) 純魚湯ok

你可以去街市問下,有咩推介!可能幫到你

別墅

黑豆湯勁得

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

VenusLYP 發表於 13-12-1 13:00
如題。Thanks
章魚湯,蓮藕湯,花生湯,豬腳湯
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

VenusLYP 發表於 13-12-2 00:50
多謝各jm分享。今晚飲左木瓜章魚花生,暫未見效果
試下飲多D水/奶
記住有水飲水,有奶似奶,有湯飲湯
俾阿B埋身多D
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

別墅

引用:Quote:VenusLYP+發表於+13-12-2+00:50+多謝

原帖由 FrankieFUNG 於 13-12-04 發表
試下飲多D水/奶
記住有水飲水,有奶似奶,有湯飲湯
俾阿B埋身多D
我已經狂飲水,日日飲湯,但每次泵都係得1安2安,灰

版主

VenusLYP 發表於 13-12-5 09:56
我已經狂飲水,日日飲湯,但每次泵都係得1安2安,灰
先唔好灰住先,心情都可能會影響ga.....泵?不如俾阿B埋身多D......
俾阿B埋身完先再泵,令身體意識到要再造多D奶啦!
但如果阿B好似我果個咁唔肯埋身嘅話,泵嘅次數就要多好多......
我記得果時坐月,我已經做泵媽,阿B一出世就只食6餐,我係阿B食奶之前同之後各泵一次,全日泵足12次,兩次加埋先夠阿B一餐,所以我建議多俾阿B埋身,如果只靠泵就要更努力......

另外要遠離回奶食物.....
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

首頁

尾頁

跳至