跳至

首頁

尾頁

大宅

用廁所仔未呢?

我個女一直唔肯用廁所仔.
問親佢要唔要坐, 都話唔要.
所以我叫個工人由得佢, 廢事嚇親佢第時一定唔肯用重衰.
唔知大家會點教佢用廁所仔呢?

大宅

Re: 用廁所仔未呢?

我個女都有同樣問題, 一坐落去就哭! :-(
我都想知大家會點教佢用廁所仔呀!

大宅

好媽媽勳章

其實雪雪仲係bb時,(約個多月大)我已經逗佢去大大,到左9個月到,我已經俾佢坐廁所仔,佢一痾到落去,我就會勁讚佢,仲會係倒大大時,教佢同d大大講拜拜,加上我同家姐都有係佢面前去洗手間,等佢明白到去大大或小便時,係要係廁所去,所以而家雪雪一要大大,就會拖住我或扯住條片片,叫"ng ng",就算有時條片濕左,佢都要我帶佢去廁所小便,唔肯去落條片度囉~ 你地bb平時有冇睇開vcd架,其實你地可以等佢想去大大時,開定vcd,等佢一路睇一路去,分散佢注意力,咁可能會好d架~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係由bb3個月大左右開始"逗"佢去大大,
所以由3個月開始佢食完朝早餐奶就會去大大,
以前我細個就逗佢痾落報紙度,
大約11個月左右,我就同佢入厠所加個厠所板仔比佢去,
但係我要帶齊故事書同玩具,唔係個衰豬就唔肯坐定定.
依定每朝食完早餐玩一陣佢就會指住個厠所話 "媽媽,ng ng....一舊...兩舊"

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

早排比凱豐坐過...佢肯坐....不過就唔係好肯屙屎屎落去...屙尿尿都ok,佢都肯屙...
依家9唔9都會伶出黎比佢坐,大家一齊坐o係toilet話屙珠珠要屙落去toilet仔...
但因為佢開大要企o係度...而因為佢太重,我亦逗唔得佢幾耐既關係...
上次佢好似好辛苦屙唔到...我就教佢mud低...佢即屙到...之後一屙屎屎就自己mud低...咁都好,因為要佢坐o係度屙又真係辛苦d~攞唔到力屙~

大宅

我仔仔而家NGNG 都係屙落廁所仔, 開頭佢一坐又係勁喊, 咁我冇迫佢, 過多一排又要佢坐, 佢又OK 喎! 咁佢一屙左落去, 我又讚佢, 而家佢會一路屙一路"裝下"
不過有時來唔切都係屙左落片片!

別墅

Adrian痾NGNG用廁所板仔好順利,佢好肯用...
佢都係好細個時(未滿月)麻麻就豆佢痾NG落報紙度...一直到而家轉用廁所板仔好ok...
[

侯爵府

我個女係一歲之後先第一次坐廁所poo poo (我用小廁板加落大人廁板上面, 因為我怕potty會俾佢有機會走佬~) 因為佢每日poo poo時間都幾定, so 而家係

大宅

minimon

我諗第一步就係要俾BB知邊咩叫vi vi ,
要先了解bb 大概幾時會vi vi, 當佢未vivi 時要佢坐廁所, 直至vivi 左為止.
或者可能要搵幾日唔俾bb 著片片, 而當佢一vivi 的時候, 就話佢知佢vivi 緊啦! 慢慢佢了解左之後叫佢要講vivi !
不過尼排可能好辛苦啊, 因為佢會屙到一褲都係啊! 可能一日要抺好多次地啊!!

仲有如果有俾佢大的小朋友, 可以俾佢睇下, 係學習的對象
因為我鄰居有一個比我仔仔大半年的小朋友, 佢而家己經戒緊片, 我仔仔成日同佢玩, 所以見到佢vivi 時佢又會摸下自己的前面 好似話我地知佢知道咁就係vivi!

有時我又會問佢係邊度vivi, 咁佢又會摸下自己弟弟!
我都係諗住尼個夏天同佢戒片, 因為就算屙濕都唔怕凍冰冰麻
[quote]
minimon 寫道:
我個女係一歲之後先第一次坐廁所poo poo (我用小廁板加落大人廁板上面, 因為我怕potty會俾佢有機會走佬~) 因為佢每日poo poo時間都幾定, so 而家係

大宅

好媽媽勳章

我以前幫我大女戒片時,就會定時定候帶佢去廁所,大約半個鐘至9個字到一次,如果個次係去到小便,就會隔耐少少先再帶佢去,等佢知道小便時要係廁所去,我去小便時都會話俾佢知媽咪去vivi,等佢知道我都會係廁所去∼
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

小巫女女的方法十分正確,因為曾經向書有提過:
- 每隔一段時間讓佢坐坐廁所仔,等佢習慣坐厠所的感覺;但每次唔洗太奈 (後來工人話要坐到佢柯先得,否則佢會次次都無柯就起身,我意見係撰d佢會柯的時候先坐,如反後,睡前,睡後等);
- 同便便講拜拜 (工人似乎無做)
- 自己如厠時比佢睇 (工人都無做,加上我同老爺一齊住,唔係咁多機會咁做)

雯雯平時唔肯坐定定, 但坐廁所仔就好定,比個公仔佢jar住就ok.
你可試帶佢去撰廁所仔,自己撰的應該會好d

侯爵府

thanks all 媽媽, 我會今個夏天先試, 因為天氣熱/暖d好d.

大宅

我個女連poo poo都唔肯坐廁所仔,但我都諗住今個summer開始,日間就咁比件底褲仔佢著,濕左就換.希望成功啦.仲有summer著片,佢都辛苦啦.

大宅

我有比囡囡同我一齊去厠所,但佢依然唔肯坐上小厠板.

大宅

你地買邊隻廁所仔比bb用....我重唸緊.....
carlson鍾意踎係地下痀, 但佢係婆婆到就用報紙比佢痀, 都ok,我都有係屋企扶佢係廁所痀....所以我要買廁所仔比佢
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

大宅

thanks all mama's opinions, I will try to let her to sit in the potty for poo poo first, but until now she has no intention to tell me she need to poo poo.

別墅

QQ已經在廁所poo poo2個月了.

過程 :
大約在6個月大: 
已經不在尿片上了, 女麻 女麻 用報紙放地下, 然後逗起佢黎poo poo
一歲大時 :
已經可以坐廁所, 不過唔係次次成功.
15個月大 :
佢有意識去摸著下體, 問佢係唔係poo poo, 佢話係, 之後自己去攞書,跟住走入廁所, 我唯有跟住佢, 佢好快就搞店出黎 , 但係VV仲未得   ps.佢一定要睇書先肯坐定       

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

今個夏天我哋會教琳琳用廁所仔,希望成功

大宅

多謝各位媽媽既意見, 我希望都會用到啦~
前晚我買左個公仔, 附有奶樽, 同廁所仔的.
公仔個口度有個洞, 係俾你餵完奶之後會係下面個洞仔度有小便流出的.

我同我個工人, 幫個公仔除褲坐下廁所, 所放少少水係廁所仔入面, 同我個女講, BB去o署o署.
咁我個女又要除褲坐上自已個廁所仔度, 扮去廁所. 玩左幾次, 就收埋無玩了.

不過, 因為玩完, 我個女唔肯著返片片, 就咁著住褲仔, 過左一陣, 佢就賴左少少尿尿, 好驚, 夾住對腳就無再賴, 叫佢坐廁所仔又唔肯, 著返片先呵落片度.

咁我地決定每晚/日, 都俾佢試下除褲坐下廁所仔. 希望有一日佢識用廁所仔.

複式洋房

我仔仔用Richell的pottis, 它可以兩用。可以放在大人廁板上,也可以放回兒童pottis上坐在去大小,很放便。我仔仔可以在大人廁所+小童廁板上大小便。不過小便還未控制到,仍然用片片。
melody

見圖

首頁

尾頁

跳至