跳至

首頁

尾頁

別墅

有否愛整蛋糕甜品媽咪

你地鐘意整乜多

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有否愛整蛋糕甜品媽咪

我愛食, 唔愛正, 因為屋企無焗爐, 不過以前都有試過自己正 "芝士旦糕", 我最愛食 "new york chesee cake" 其實咩旦糕都鍾意, 係唔鍾意食 "什果旦糕" 囉!

別墅

什果旦糕 我都鐘意呀

cmsm 寫道:
我愛食, 唔愛正, 因為屋企無焗爐, 不過以前都有試過自己正 "芝士旦糕", 我最愛食 "new york chesee cake" 其實咩旦糕都鍾意, 係唔鍾意食 "什果旦糕" 囉!

公爵府

好媽媽勳章

我都好鍾意整蛋榚甜品

我係整曲奇餅較多, 因為c6同亞仔勁鍾意食, 亞仔平時好好定力, 我叫佢唔好食嗰d野, 佢一定唔會食, 不過次次我整曲奇, 我叫佢唔好偷食, 佢都會忍唔住, 有次亞仔學校聖誔節, 整咗d曲奇餅, 包好一包4塊派比佢d同學食, 不過曲奇好熱氣, 所以唔可以整太密

我都識整什果旦榚, 仲整得幾靚, 不過我唔識上傳d相比你睇
個排啱啱學識, 成日都整, 不過食得多好肥

我又試過整月餅, 傳統同冰皮都有整過
又整過忌廉泡芺, 牛油蛋榚, 綠茶紅豆蛋榚, 日式芝士旦榚, 美式芝士旦榚(要焗)
仲有我最鍾意ge玉桂提子牛油蛋榚, 我好鍾意玉桂的香味
聞咗會有開心的感覺, 所以我好鍾意食, 不過又係好肥

中式的榚點就會整椰汁紅豆榚,芒果糯米糍, 過年就會整年榚,蘿白榚(c6同我d fd 至愛),芋頭榚,馬蹢榚(我的至愛), 今年仲整咗雙色桂花紅豆年榚

c6呢排就成日提住要我整芒果布甸比佢食, 我諗住過兩日就會整比佢食, 肥鬼死佢

大宅

健朗媽咪:
你好叻呀!我岩岩先學整蛋糕海棉蛋糕都可以完成到、藍梅芝士蛋糕凍餅就最容易整,日式芝士旦榚(要焗)就失敗,可以教教我嗎?

公爵府

好媽媽勳章

日式芝士旦榚我都係整過一次咋, 好鬼煩ge, 我覺得落我家樓下ok買一個仲快, 所以之後就無再整la, 食譜都唔知去咗邊

你點失敗法呀!講嚟聴下睇下我幫唔幫到你

我比你睇吓我整的生日蛋榚, 你睇下見唔見得下人

我自製的生日蛋榚相按此

男爵府

我都好鐘意整甜品, 日式芝士蛋糕係我至愛.......
仲有整chiffon, new york cheese cake, mousse cake, tiramisu, cookie, 鳳梨酥, 月餅, 仲有整麵包, 方包 ......... :lol: :lol:

日式芝士蛋糕我試過幾個recipe, 個人認為最好食都係leisure-cat果個recipe. 整日式芝士蛋糕最重要係打蛋白 "果"part, 要打到企身 & 分幾次加糖

別墅

好多屯門媽咪都好鐘意整野食o番

我係超級鐘意整野食
乜都整一大餐..
買到成屋都係烘焙工具
好彩c6唔鬧, ,可能佢知我日
頭要返工, 工餘時都要抖氣減壓
所以都會俾我玩, 不過係唔準我
掛住整, 唔休息

子爵府

育兒性格勳章

健朗媽咪,
嘩! 你好勁呀!識整咁多野.
我其實都仲意整下cheese cake , 有blueberry cheese cake, baileys cheese cake, (不用焗個d ) coz 未買焗lo.
我愛整甜品or cake, 但就好怕"洗"個一part lor. 如果可以只係做, 有人幫我執手尾就very good la.
仲有, 有時都會整下薑汁撞奶. 幾得意架. 一撞完, 等一陣就有得食. 仲有芒果lo 米池. 軟林林, 煙煙un un.

我打算添置個焗lo. 請問各位經驗豐富的靚太們, 買邊隻焗lo 最好呢? 我諗住焗下cake, 焗下曲奇, muffin, 心太軟.
請介紹下丫.

公爵府

好媽媽勳章

Shirleen

我都鍾意整薑汁撞奶, 不過冬天先會整, 同埋我試過晒市面唔同牌子的奶, 都係十字牌的奶撞出嚟最滑同最厚身

我都係最唔鐘意洗, 真係慘過叫我死
以前有工人就好d, 可以整完一大輪就叫工人善後
而家乜都要自己攪掂返, 所以都整少咗

買焗爐睇下你想買乜野價錢啦, 平平地二三佰的都可以焗到, 不過就最好買入面有把風扇的, d熱力會平均d, 容易控制火力, 但係價錢就比較貴, 不過如果成日整都物有所值ge

首頁

尾頁

跳至