跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB出街係咪自己行

你地選擇抱BB/推BB車定係俾BB自己行?究竟幾大先好自己行路呢?因為BB好似唔肯俾人拖住咁!

別墅

Re: BB出街係咪自己行

I prefer her to walk herself.. however, she won't walk much.. she will ask for hold after walking few steps. Also, I will depends on the environment.. if it is good for her to walk, I will encourage her to walk rather than to hold her, but I must do many silly gestures or faces to attract her. And my daughter doesn't like to sit on her BB車, unless she has slept.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我而家同亞仔出街都係抱佢多, 如果周圍環境係乾淨同唔危險我都會比佢自己行, 我同老公每人拖住佢一邊手仔.
但通常佢行幾分鐘都要我抱番佢, 可能環境陌生啦
但如果係屋企附近佢去開既公園, 佢就會自己行黎行去, 唔駛我理咁滯.......
主 賜 平 安

大宅

我通常都係比囡囡自己行架.so far佢都好肯行,e+連屋企附近d馬路我都係拖住佢過.但自己就要好留意四周環境囉.有時人太多或唔熟識的馬路,咁緊係抱住佢啦.
初時係唔肯比人拖架.但你要每次都要同佢講要拖住.如果唔肯唔可以由得佢.仲要有小小責備佢咁話佢.小朋友好叻,話得幾次就會自動遞手比你拖架喇.好似我個女咁,落街同搭扶手電梯都會比我拖住.一到商場呀,公園呀,佢知可以自己行,就會即時放開手要自己行架喇.

侯爵府

視乎環境而定, 乾淨安全就多數俾佢自己行, 唔係就抱/坐車仔.

大宅

ME 2
Cinnamon 寫道:
視乎環境而定, 乾淨安全就多數俾佢自己行, 唔係就抱/坐車仔.
家姐~妹妹

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

He started walking at 12 months and we made him walk on the streets at 13 months. At first, he cried his eyes off and kneeled on the pavement, but he was fine by the 3rd try. Now he can walk a long distance, but we always bring a stroller in case he gets tired. He never gets tired if there are things for him to play with. He touches everything along the way.

My motto is: if he does not like it, try and try again untill he is used to it

侯爵府

我個仔好 like 自己行, 仲要懶叻, 有時見到好多人 or 唔安全等等抱住佢, 佢會發巔咁摟要落地 , 激到我 cc 下

侯爵府

cinnamon
思行進度如何 ... kit 少邁向 8 啦 but 有 d 只見白色渣 ... now 可見到既都仲係 4

大宅

cubixluk
傑少果然勁呀,8隻喇.ii o係7隻就停留左,冇哂動靜呀

複式洋房

侯爵府

cubixluk,

思行進度freeze咗 2隻之後, 上面有一隻彊屍牙見到白色好耐, 摸都摸到係硬係牙仔, 但硬係唔生出黎

下個月返健康院可能俾姑娘話, "吓? 得2隻牙?"

cubixluk 寫道:
cinnamon
思行進度如何 ... kit 少邁向 8 啦 but 有 d 只見白色渣 ... now 可見到既都仲係 4

侯爵府

係鬼, 果 4 隻只係見到白色, 未見實樣架, 但肯定係出緊嚟囉
pamila 寫道:
cubixluk
傑少果然勁呀,8隻喇.ii o係7隻就停留左,冇哂動靜呀

侯爵府

唔要緊啦, 我咪一樣,, 下..4 隻渣
Cinnamon 寫道:
cubixluk,

思行進度freeze咗 2隻之後, 上面有一隻彊屍牙見到白色好耐, 摸都摸到係硬係牙仔, 但硬係唔生出黎

下個月返健康院可能俾姑娘話, "吓? 得2隻牙?"

[quote]
cubixluk 寫道:
cinnamon
[/quote]

大宅

個仔成16個幾月先識行,但係可能因為之前爬左成半年咁耐,所以一識行就行得幾好同幾肯行...由佢識行開始,我已經無帶過車仔出街喇,佢行得幾多得幾多,唔肯行就抱一陣,之後又會肯行一陣咁lor...佢最鍾意係行斜路/天橋,行上行落咁...
依家最煩反而係比佢落地行,往往行黎行去都行唔到去目的地,因為成日都行返轉頭...

複式洋房

gardenwoods
我bb同妳囝囝一樣, 好鬼鍾意行斜路, 行行下又行返轉頭, 好似好busy咁!!!!通常去到商場&街我都用safety harness拉住佢,以防佢突然發神經亂衝亂跑
p.s. 近日, bb仲鍾意倒後行, 懶得戚咁, 唔知危險!! 真係睇少眼都唔得!!

大宅

想問你bb抗唔抗拒比條safety harness綁住呀?我都有買,不過暫時個仔仲受控,所以未用...我買既係backpack型既,唔似一般果d咁有被綁既感覺,希望遲d要用既時候,個仔唔會發癲喇.....

dicgelbb 寫道:
通常去到商場&街我都用safety harness拉住佢,以防佢突然發神經亂衝亂跑

複式洋房

gardenwoods
剛剛識行時用safety harness, bb就唔鍾意, 因為佢想d大人拖住行, 而家只要比佢行, 佢就mug都肯 , 有條harness安全d, 我個friend拉住佢囝囝隻手行, 囝囝唔聽話想自己行, 兩個人猛咁拉拉扯扯, 最終整親囝囝隻手 :-(

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

我同你既方法一樣, 佢一想甩開我隻手我就話唔比佢自己行,
so far 而家都肯比人拖住行,
不過我都會照帶埋 BB 車 (尤其係去長途),
因為驚佢睡著左, 要抱住佢對手實斷~~

pamila 寫道:
我通常都係比囡囡自己行架.so far佢都好肯行,e+連屋企附近d馬路我都係拖住佢過.但自己就要好留意四周環境囉.有時人太多或唔熟識的馬路,咁緊係抱住佢啦.
初時係唔肯比人拖架.但你要每次都要同佢講要拖住.如果唔肯唔可以由得佢.仲要有小小責備佢咁話佢.小朋友好叻,話得幾次就會自動遞手比你拖架喇.好似我個女咁,落街同搭扶手電梯都會比我拖住.一到商場呀,公園呀,佢知可以自己行,就會即時放開手要自己行架喇.
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

伯爵府

昨日去近近地既地方, 我先開始由全程比細佬行
今日都係....

好彩佢肯被我地拖 :wink:

首頁

尾頁

跳至