跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb發燒

jason唔知做咩26號零晨3點幾開始發燒,到現在27號都未退燒,我好擔心我已帶佢去醫院同私家醫生到睇過.食左藥就好d,但藥力一退身溫又高返,我已不停同佢用暖水沖涼及末身,佢最高燒到102度就算降溫都90幾度...都兩日唔知點解會咁我好驚,有無一d媽咪都試過相同問題...請幫下忙....jason只得9個幾月大.....thx :-(

珍珠宮

Re: bb發燒

joeypooh 寫道:
jason唔知做咩26號零晨3點幾開始發燒,到現在27號都未退燒,我好擔心我已帶佢去醫院同私家醫生到睇過.食左藥就好d,但藥力一退身溫又高返,我已不停同佢用暖水沖涼及末身,佢最高燒到102度就算降溫都90幾度...都兩日唔知點解會咁我好驚,有無一d媽咪都試過相同問題...請幫下忙....jason只得9個幾月大.....thx :-(

咁jason除左發燒之外, 仲有冇其他野丫
醫生又點講丫

如果冇其他病徵, jason最大可能就係出玫瑰疹

複式洋房

醫生話未知道發燒成因,又無出疹既徵狀,但昨日見到好似有2-3點紅色粒粒,但又無多到,不唔知咩事先擔心....都唔知可以點先退燒....唉.... :-( :-( :-(

別墅

小悠剛剛出玫瑰疹。之前發左三日燒 (100 – 102 度, 藥力過後又燒番)。 前日退燒昨日開始出紅疹 (開頭都係得幾粒), 有d一點點, 有d一撻撻。日前帶佢去睇兒科, 話佢可能喉嚨發炎引致發燒, 或者出玫瑰疹。結果中左後者。您bb嘅情況都幾相似, 如果三四日都未退燒及出疹, 去睇e生啦!

大宅

我囝囝上次都係咁, 總共發燒咗2日半, 都係突然早上瞓醒時開始。睇過醫生, 食左藥就好d,但藥力一退身溫又高返, 最高燒到102度。醫生話一係感冒一係出玫瑰疹, 結果係出牙仔引起。囝囝上次只是發燒冇咁好胃口比較攰, 並冇其他特徵。如你唔放心就睇多個醫生問吓。

珍珠宮

joeypooh 寫道:
醫生話未知道發燒成因,又無出疹既徵狀,但昨日見到好似有2-3點紅色粒粒,但又無多到,不唔知咩事先擔心....都唔知可以點先退燒....唉.... :-( :-( :-(

有2-3點紅點, 就更加可能係出玫瑰疹
退燒.....冇ga, 唯有keep住食退燒藥咋
一般會燒3-5日, 一退燒d疹就會出得好快, 出到成身都係時, 就代表差唔好番

男爵府

我囡囡都係o尋日夜晚突然發燒,我就比上次醫生開o既退燒藥佢食同理貼退熱貼,今日晏晝就退o左D.佢o尋晚訓得唔好,但又鬼o甘活潑,真係又擔心又唔知點好 :-(

複式洋房

多謝各位媽咪既心得...jason無事啦...佢好返晒d疹都退晒,真係唔該晒你地...

首頁

尾頁

跳至