興趣嗜好

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

Re: 瓊瑤迷請進

我第一本睇的衛斯理就係 <大廈>, 睇完真係好驚架!

印象中, 我最鍾意 <頭髮> 和 <藍血人>, 不過其實已經忘記曬 d 內容 lu~ :-P

Zoey 寫道:
Ms CC & szemandy,

衛斯理我都睇過好多好多呀 :-P , 不過總係沒有看瓊瑤的來得印象深 , 最深刻的有 <藍血人>, <盜墓>, Ms CC 妳講既 <大廈>, 唔知點解, 我都好有印象 wor, 可能真係我地日日都要搭電梯既關係 , 所以都看得有點毛骨悚然 !!

"赤川" 我都睇過好多, 同埋有一個專寫 <列車> 奇案的 "西川京太郎" 我都睇過不少 !

男爵府

YY(芝芝媽咪) 寫道:
yuetmama:
巧遇啊! :-P菟絲花的女主角的名字好像有個「憶」字。另昨夜之燈的女主角叫裴雪珂。

YY(芝芝媽咪),

係呀係呀,個女主角個名係紀念她們親生父母相識相戀的地方,好似仲有幅畫...

子爵府

Ms.ChanChan 寫道:
[quote]
YY(芝芝媽咪) 寫道:
yuetmama:
巧遇啊! :-P菟絲花的女主角的名字好像有個「憶」字。另昨夜之燈的女主角叫裴雪珂。

YY(芝芝媽咪),

係呀係呀,個女主角個名係紀念她們親生父母相識相戀的地方,好似仲有幅畫...[/quote]

yeah! Is it 憶 "mei" ah, the "mei" is the one with 3 dim shui + <eye> mei 的 mei? Just guess :-P

裴雪珂 - correct, at that time I don't know how to pronounce "裴" until I met my recent colleague with this surname. Do you know how to pronounce ah?

大宅

yuetmama 寫道:

yeah! Is it 憶 "mei" ah, the "mei" is the one with 3 dim shui + <eye> mei 的 mei? Just guess :-P

裴雪珂 - correct, at that time I don't know how to pronounce "裴" until I met my recent colleague with this surname. Do you know how to pronounce ah?

係唔係,憶湄?! 我完全唔記得女主角叫咩名啦~ :-P

裴 - 係唔係讀<培>字丫?!

我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

男爵府

講起女主角名字,我又記起<燃燒吧! 火鳥>書中主角嫣然和她妹妹巧眉

大宅

講起女主角名字,我又記起<燃燒吧! 火鳥>書中主角嫣然和她妹妹巧眉

呢個我就記得丫~
佢地好似姓衛ga,係唔係丫?! :-P

有冇人記得<星河>既男女主角叫咩名?! 我唔記得左lu~ :-P
呢本係我睇既第一本瓊瑤作品黎ga~
我叫亞貓,唔好以為我個名好求其,因為我原是流浪貓一隻,起初未諗到名時,個個都叫我"亞貓",之後就算同我改左名我都唔識應 :mrgreen: ,所以最後大家都叫返我做"亞貓"。

子爵府

szemandy,

[size=x-large]YES!

大宅

szemandy,

[size=x-large]YES!

嘻,好彩冇記錯,我仲記得個時睇瓊瑤d書,好多字都唔識ga,我仲會特登走去查字典添ga~ :-P
最深刻印象係<翦翦風>,因為連書名都唔識讀,借左返去,第一時間係查下點讀~ :-P

子爵府

szemandy 寫道:
[quote]

呢個我就記得丫~
佢地好似姓衛ga,係唔係丫?! :-P [/quote]

姓衛ga, seems YES but not sure.

I like <燃燒吧! 火鳥>, I feel a bit pity on 嫣然. I think she is a great elder sister & need to bear the innocent mistake she made on 妹妹巧眉 for whole life. She even lost her first boy friend & "donate" to 巧眉. And 巧眉 made use of her blindness & very good piano playing to attract guys, I don't like her.

大宅

And 巧眉 made use of her blindness & very good piano playing to attract guys, I don't like her.

但本書好似寫巧眉唔係有心咁做ga啵~
好似係d男仔見到佢咁,好多都好想保護佢,情不自禁咁鍾意左佢咋喎~

子爵府

szemandy,

<<睇瓊瑤d書,好多字都唔識ga,我仲會特登走去查字典添ga~最深刻印象係<翦翦風>,因為連書名都唔識讀,借左返去,第一時間係查下點讀~>>

You are really diligent ah.....by the way, 點讀 "翦", I pronounce it as "gin"?!

大宅

yuetmama:

翦字個發音同剪字一樣ga~

子爵府

但本書好似寫巧眉唔係有心咁做ga啵~
好似係d男仔見到佢咁,好多都好想保護佢,情不自禁咁鍾意左佢咋喎~

巧眉 admitted that she was using this in certain extent when she openly discussing her feelings after the big quarrel for 嫣然's 2nd boy friend embraced 巧眉 in the piano room. Of course, the 男仔s need to be responsible la..........a cow will not bow if it don't want to take the water!

大宅

yuetmama:

a cow will not bow if it don't want to take the water<<<唔好意思,睇到呢句,我忍唔住笑左出黎,哈哈... :-P

你好勁丫,可以譯返佢做英文既,比我就死啦,我英文好差ga~ :-( 會考英文肥佬ga我~ >"< 不過中文就無,呵呵,唔知係唔係因為睇得書多呢?! 我由細到大中文都好過英文ga~ 上左中學,開始睇課外書,兩科既成績簡直差天共地添丫~ :-x

係呢,你有冇睇開d英文書,比較顯淺d既,你介紹我睇丫,我之前試過借左本<沈默的羔羊>既英文版,睇左兩頁,我就還鬼左lu~ :-P 我諗睇多d英文書,點都對我d英文有d幫助呱~ :-P

子爵府

係呢,你有冇睇開d英文書,比較顯淺d既,你介紹我睇丫,我之前試過借左本<沈默的羔羊>既英文版,睇左兩頁,我就還鬼左lu~ :-P 我諗睇多d英文書,點都對我d英文有d幫助呱~ :-P

Sorry ah, I have not read any 英文 fiction ga :-x :-P so can't 介紹你 la. Perhaps you can ask Ms.ChanChan , 小米米 & other "go yan" in this section, they are very professional ga, I am shy to talk with them ah. But now, I start to read 英文 storybook with my kids la.........Perhaps my girl read more 英文 storybooks than me tim :-x

男爵府

yuetmama,

我點唔敢當呀! 我都係睇中文書居多。

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

各位,
你好呀..睇到呢個topic, 忍唔住要打幾隻字.. 我好鍾意睇瓊瑤既書既.. 不過自我結左婚, 生埋仔後就冇睇啦.. 我睇過一廉幽夢, 碧雲天, 仲有好多. 唔記得. (d 書係晒娘家) 比較難忘係碧雲天.. 因為本書有我個名呀.. hehehe..不過個story好慘, 睇到我喊晒咁濟 :-x :-x
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

大宅

JoJo:
係丫,好多都睇到我喊ga~ :-(
喊得最勁係睇<失火的天堂>~ :-(

男爵府

我睇第一本係 <一顆紅豆>, 又係勁喊 :cry: , 致文, 致中, 個名好 simply, 所以到依家都記得好清楚 ! 其實基本上幾乎本本都有 d 感人既場面, 都會 cry 嫁!!
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

子爵府

JoJo:
係丫,好多都睇到我喊ga~ :-(
喊得最勁係睇<失火的天堂>~ :-(

Me too.
The saddest one should be "six dreams" with six love stories, all with poor endings. The sweetest one is "shui 0" with ~ 6 stories, all with happy endings.

For <失火的天堂>, the girl is really very poor, if her boy friend accept her earlier, her life can be saved. Do you remember the girl says the heaven is on fire now, that's why God is not available to manage the small stuff on earth?

首頁
34567...9

尾頁

跳至