醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如何能與老人家相處?

有沒有能提供與老人家相處辦法?

公爵府

Re: 如何能與老人家相處?

對老人家要尊重、要細心、要關心又要氹又要好耐性.
恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

相見好,同住難!

公爵府

要同一屋簷下生活, 確實有難度.
都係果句, 互相尊重互相忍讓~

恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

是否到了某個年齡就很難同人相處?無論年青時有多好.

公爵府

我無同老人家住過, 沒有經驗分享, 但兩人來自不同年代、背景、經歷, 要相處真不容易, 但我相信以真心去待人, 對方會感覺到。
恭賀新禧,迎春接福!

複式洋房

同住的有老人家,不同住亦有老人家.已經很忍讓,但總發覺事與願違.

伯爵府

畀面勳章

唔知點解呢,我特別鍾意同老人家傾計,佢地經歷過嘅,等於好多好多本大字典同百科全書咁,同佢地傾計會得著好多,係,有時老人家係會長氣D固執D,但試諗下,其實自己未同樣會有老嘅一日,大吉利是講句,佢地嘅日子仲有幾耐呢?點解我地唔可以包容多D,俾多D愛心,其實佢地都只不過就好似一個大細佬,就不如好似對小朋友
日本の平安を祈ります

別墅

2024年龍年勳章

好嗎?容讓我在這裏發表我個人的感想,其實我都未必做得到,
但自從我公公在90年去世之後,回想我在童年時期,公公雖然不大懂得和我們溝通,但他照顧我們,帶我們返學,放學,吃飯等等,之後長大返回媽媽家住,有天放工回家,媽媽便說公公
已經不在,我心底裏很難過,不知可以做什麼,當時起了一個
意念,便在日後的日子裏,好好去補償在我身邊的家人,孝順
他們,關顧他們,因為我知道將來有一天,他們一個一個的離開我們.到時想做吔都做唔到. :-(
sy123456 寫道:
相見好,同住難!
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

複式洋房

如果老人家正正常常都容易應付.但想想家中有位酗酒的老人家,老伴已去,孤孤單單的,又無朋友,收起自己,加上有糖尿病,喝大咗自己又照顧唔到自己,嘔到七彩,後生又要返工,OT到七彩,返到屋企想休息吓,但又要做清潔,你話呀!點做好!同佢講,佢話你唔好理我,我好想死.
該用戶已被刪除

大宅

守先要懂得忍﹐陪飲茶、吃飯﹐間唔時說說笑笑
返老還童是真的﹐佢哋會好似小朋友

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以下係我自己用的方法,雖然未必家家都合用,但都希望有用:

對自己阿媽 — 佢鍾意攻打四方城,就約d兄弟姐妹陪佢打幾圈。

對自己阿婆 — 佢好為食,就陪佢食

別墅

係呀, 會返老還童, 我都當我媽係細路仔咁揍, 又tum又騙先帶到佢去睇醫生同去街買野, 所以耐性好緊要, 重有係要體諒佢地長氣, 因為佢地會唔記得自己已經講過.

Irene_BB 寫道:
守先要懂得忍﹐陪飲茶、吃飯﹐間唔時說說笑笑
返老還童是真的﹐佢哋會好似小朋友

侯爵府

要細心、要關心
愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

珍珠宮

sy123456 寫道:
如果老人家正正常常都容易應付.但想想家中有位酗酒的老人家,老伴已去,孤孤單單的,又無朋友,收起自己,加上有糖尿病,喝大咗自己又照顧唔到自己,嘔到七彩,後生又要返工,OT到七彩,返到屋企想休息吓,但又要做清潔,你話呀!點做好!同佢講,佢話你唔好理我,我好想死.

我都明,有時老人家係會好唔合理!!
我阿爸中過風之後,有時都變得好唔合理,成日同鄰居 試過 law 刀對住人 我鬧又唔係,勸又唔係 無晒辦法

或者帶佢去下老人中心,見多 d 人會好 d
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實老人家好怕孤獨, 佢地好悶, 因為我做過老人院,
所以知道, 係, 佢地雖然好長氣, 有時好煩,
不過佢地都係想搵方法同我地講野, 令我地注意佢,
可以既, 當佢小朋友咁, 得閒哄哄佢, 陪佢食下野,
打下 tel 同佢傾下計, 佢都好開心 ga

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

咁妳遇到既老人家一定好好[相遇], 恭喜妳.
catmummum 寫道:
唔知點解呢,我特別鍾意同老人家傾計,佢地經歷過嘅,等於好多好多本大字典同百科全書咁,同佢地傾計會得著好多,係,有時老人家係會長氣D固執D,但試諗下,其實自己未同樣會有老嘅一日,大吉利是講句,佢地嘅日子仲有幾耐呢?點解我地唔可以包容多D,俾多D愛心,其實佢地都只不過就好似一個大細佬,就不如好似對小朋友镧種忍耐同俾多D愛心佢地啦!

總之,記住一句,珍惜眼前人啦!

首頁

尾頁

跳至