跳至

首頁
12345...95

尾頁

男爵府

0310小寶寶2007精彩每一天part2

開新版喇, 快D過唻報到啦!

水晶宮

Re: 0310小寶寶2007精彩每一天part2

到 !

男爵府

thanks 10

男爵府

jessicalau,

咁妳老公係咪做生意架
水唔水留番盤生意比個仔

咁妳照到仔定女未呀

jessicalau 寫道:
佢地思想好傳統,梗係覺得盤生意係要留給個仔。

男爵府

bmw:

妳又照到未架

男爵府

我又報到~

大宅

[size=xx-large]

我仲諗住要夜dd先開part 2添。

大宅

bird,
事緣今日碰到大馬騮同學既媽咪,講開又講,佢問幾時比yy學游水,佢話佢見到個仲細粒過yy既,都係咁游,初初都係喊,第4堂開始游得都唔知幾好。...咁我咪心郁郁,諗下係咪時候比yy學下囉。

不過佢後尾又話可以搏大霧,但我又唔sure呢個年齡報唔報到。

其實我係想佢游水又強身健體又游到喎,係咪好貪心呢?

我唔想報親子班,咁同我自己帶佢去泳池無分別。

大宅

報到
]

男爵府

yy:

based on 我隻大馬騮的教練所講
when開始學游水...最主要係睇個細路本人

有d小朋友領[唔]力強, 又唔驚水...的確3才就學...重swim得好好...但overall....佢主張4才後至學 [佢話唔好浪費金錢比佢陪個小朋友玩水喎]

我呢1年響個pool所見......so far的確係見過1個....4才左右的細路....比另一個教練係咁操....真係swim得好掂

而大馬騮個partner....細佢2年多....學果時真係剛足4才....佢唔係領[唔]力強果type....所以現在雖然可以swim得似模似樣....但重係要教練(or有大人)陪住左右提佢breathing

有冇得試堂架...有咪試下囉...未試過....冇人知會點

但我隻包包......教練成日見到佢....教練話
起碼4才後至好學

男爵府

fi: 知知今日點呀

bird: 妳呢個伴遊 (陪行).....順利嗎??

大宅

明天我地一家3口去beach玩,屯門黃金海岸
]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

winnieko1022,

我個bb現在十六週。
我唔識教細路,教教下會好激氣,跟住就鬧人,所以都唔知點算。

我咪又係同你差吾多,講一次,好地地,講2次,火火地,講3次,就火都黎,我就先鬧,如好離普,我就 ,之候自己(林)下,吾使甘勞氣痂 ,但當時收吾到
我平勻每個月會打2-3次
]

男爵府

jessicalau,

妳老公做二打六都咁好褔利...又唔水公一份婆一份
有冇d 二打六 的 二打六 介紹呀

中間有一點??!!!
咁妳老公開心嗎, 佢好大機會可以試下仔喎

我2件...同妳&bmw一樣...都係隔左近4年
1女1仔....重有件女係大...有好有唔好

我暫時覺得
好的...就係佢地的興趣不同...家姐又始終思文少少...所以佢地fighting的次數真係好少
唔好的就係...因為性別不同...所以佢地成日唔一齊玩 (但好彩佢地都好close, 家姐重好照個細佬tim)

我覺得1仔1女對父母有一樣好處
就係...媽咪可以同囡囡去wet....daddy可以同囝囝去wet
有時分開下都好
我就同個囡去行超市/睇精品
隻佬就同個囝去睇車仔/look bowling

不過點都好啦.......係仔係女....都唔到我地話事
老土d講.....真係最緊要佢地健健康康

[quote]
outEST,

我老公係負責幫人拿行李果d二打六來的。 :mrgreen:
最近e生幫我照到個bb兩隻腳中間有一點,咁我都唔知係咪仔。
jessicalau
[quote]

男爵府

jessicalau ,

搭下咀
第2件都來緊lu 喎
妳話唔識教細路???

有心唔怕遅...得閒睇下d 育兒/教小朋的書啦
都有唔少係教個家長點去control激氣
[睇乜書...呢方面請教亞fi啦, 佢睇好多架]

winnieko1022,
我個bb現在十六週。
我唔識教細路,教教下會好激氣,跟住就鬧人,所以都唔知點算。

男爵府

jessicalau & winnieko1022,

我屋村的c9 都有提過
全職媽咪因為大部份時間都對住自己的仔女
比起我地d在職媽咪係容易d激氣架

真係生仔容易...教仔難

男爵府

fi & bird,

琴日果堂點呀???

我個包大人...好大機會係唔見左佢2個friends
所以響冇人陪的情況下首先變面
跟住扁咀...然後放聲痛哭 [都好大聲下]

上樓梯時...佢一路喊...重識叫我要tissue
跟住老師叫佢上前hold his hand...佢又識行前
break time當然係笑住下樓去playground玩啦

break time完左
變面/扁咀/痛哭/tisse/hold老師手, 呢組動作又再重覆一次, 到左放學...我問老師...2次....佢都係未入classroom前就收晒聲...真係唔知佢喊乜

男爵府

今日好似好大風下
重諗緊去邊度玩好

首頁
12345...95

尾頁

跳至