跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 請問有無住土瓜灣嘅全職mama?

^QQ^ 寫道:
[quote]
召藥師 寫道:
[quote]
bread 寫道:
各位媽媽,
我囡囡現在也是讀美雅N1,我也覺美雅不是太好,因我不是全職媽媽又貪方便,所以不打算轉校.
搬來土瓜灣一年,也覺比小朋友康樂設施不多,可能是舊區.平時多數會帶囡囡去土瓜灣公園,但有時真好多人.

講真美雅唔好一般,我個仔讀左半年k2就轉去紅磡讀保記。佢地日日上堂都係寫字為主,d字又多又深,歌又唱得少,生日會又要自己出蛋糕糖果食物,仲要自己買d靚糖一粒都冇得分番黎!d先生教細路幾惡架!如果妳囡囡算係叻個類就唔怕ge,佢地一定接到小一程度有餘。[/quote]

我當初都係貪方便讀呢間,由嬰幼讀到上n1
學費又唔係平,但乜鬼都要俾$
最離譜一張相收成$4張
d老師又唔願同你傾多二句咁,
阿囝賴在尿d衫褲可以焗住個袋到成日
都唔幫我地搵水沖沖先放落袋,
我都係頂唔順要轉校~

[/quote]

我都知美雅不是太好,因我是單親媽媽及要返工, 我囡囡由一歲開始在美雅讀,在N1時也爭扎好久才決定原校讀,因方便接佢返學及放學,可以不需太趕及回到家煲飯也不用太夜.我都覺以美雅的質數不應該有這麼貴學費及什費 :lol: :lol:

大宅

Re: 請問有無住土瓜灣

仲有我呀!!
大家好呀!!

Joly -- 仔仔 6歲
召藥師 -- 大仔5歲半多d,細女3歲
feitata -- 囡囡 10mths (新城中心 - 不是全職mama)
fanny --囡囡19mths (9月 come to 偉恆昌 - 不是全職
bread -- 囡囡 2.5歲 不是全職
^QQ^--囝囝3歲半.囡囡12個月
wisekid--囡囡快5歲
雪~bb--仔仔3mths
babyhowie--囡囡11歲,囝囝4歲(全職媽媽/兼職保母)
TakaraTomy--囝囝快5歲
mommy2003-- 囝囝3歲半.囡囡11個月(半職媽媽)
ANN_LAU-- 囡囡9.5mths
蛇媽媽:大囝6歲,細囝13個月(在職媽媽)
cy1203 : 囝囝10個月 (在職媽咪)

大宅

Hello,

大家有無計劃緊參加咩暑期活動呀? 我想近屋企, 唔洗周圍走囉, 你地呢?

joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

複式洋房

Hi!!

我囝囝要找幼兒園,請問有冇好推介?
唔知黃埔新航好唔好?有冇囝囡讀緊呢!

Thanks

[size=large]Hello !忙找好的幼兒園,請問有冇好推介?

複式洋房

Rain --囝囝22mths

男爵府

有無mama住帝庭豪園嫁?

大宅

我住傲雲峰囉.
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

男爵府

[size=large]Hello !忙找好的幼兒園,請問有冇好推介? [/quote]

九龍城聖三一,好多bk媽媽推介

男爵府

hello各位mami,
呢輪天氣真係好熱, 喺屋企想唔開冷氣但都係頂唔住開咗,
呢個夏天d電費實好貴喇 :-( :-(
同埋真係熱到唔想煮飯呀.

禁止訪問

男爵府

feitata -- 囡囡 10mths (新城中心 - 不是全職mama)
fanny --囡囡19mths (9月 come to 偉恆昌 - 不是全職
babyhowie--囡囡11歲,囝囝4歲(全職媽媽/兼職保母)
mommy2003-- 囝囝3歲半.囡囡11個月(半職媽媽)
wawawaiii:仔仔 3歲 全職媽媽
維豬豬 :仔仔 20個月 (半個在職媽咪)
暑假.....咁就過咗一半啦.

男爵府

hi:
我係維豬豬mami,仔仔而家20個月,讀緊美雅嬰幼班上午班,
啱啱開始煩緊n1轉唔轉校,睇到大家ga講法更加慌,
不過我個仔係細仔,而家轉校只係讀半年又要再轉校讀k1,會唔會唔係幾好呀?因為我心水ga幼稚園無n1,
同埋都諗緊細仔好唔好俾佢讀多一年n1再去心水幼稚園讀k1,咁樣做對升名牌小一會唔會有幫助?
我睇到有幾位mami ga小朋友都大過我仔仔,應該會有經驗,唔該幫手諗下,如果解決左我ga煩惱我請晒大家飲下午茶.

大宅

bbfish : 囡囡18mths (Hunghom)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 請問有無住土瓜灣鮋全職mama?

維豬豬 寫道:
hi:
我係維豬豬mami,仔仔而家20個月,讀緊美雅嬰幼班上午班,
啱啱開始煩緊n1轉唔轉校,睇到大家ga講法更加慌,
不過我個仔係細仔,而家轉校只係讀半年又要再轉校讀k1,會唔會唔係幾好呀?因為我心水ga幼稚園無n1,
同埋都諗緊細仔好唔好俾佢讀多一年n1再去心水幼稚園讀k1,咁樣做對升名牌小一會唔會有幫助?
我睇到有幾位mami ga小朋友都大過我仔仔,應該會有經驗,唔該幫手諗下,如果解決左我ga煩惱我請晒大家飲下午茶.

細仔又係頭痛D ge,我個仔都係細仔(9月),個女係大女(1月),兩個好明顯係語言上發展有幾大出入,個仔要到4歲半先講得好個'我'字,但係個女兩歲幾就講到好清楚,說話組織及自理能力亦比阿哥同齡時叻。我唔知妳仔仔係唔係同同齡小女孩比冇咁叻,但同大仔大女比點都有d輸蝕,因為遲幾個月出生,初期學習上係有d差別,不過到左k2-k3就可以追得上(如果係屋企多d教佢),同埋男仔數口精d,可以train佢多d。

如果係我,我會而家train佢多d說法同其他知識,出年9月讀k1,幼稚園盡可能搵間好d,搏得就搏,入唔到心儀幼稚園都盡可能入較理想ge,到佢第二年可以再以大仔年齡再考過,考唔到都可以繼續係原校升讀,咁樣好處係可以用足3年學劵,如果一開始只係以大仔方式讀k1,咁佢只得兩年學劵,要得第三年學劵聽講幾麻煩。

至於我個仔,我自己當年係佢k1個年係自己係屋企教佢,到k2先讀美雅,不過發現學校教學方式好麻麻谷得好勁,下學期插去保良局讀到現在,真係非常滿意,不過暑假升小學時要谷下佢睇多d書同寫字,等佢升小一唔會比其他小朋友弱(美雅同太陽島鬥成績好同課程深,佢地d中文寫字程度比超越小一)。
盡我一己之力,發放正能量!

民房

Re: 請問有無住土瓜灣?全職mama?

YWCA Shiu Pong Nursery in Kowloon Tong
Tel: 3443 1678
[email]Sindy[/email]:D-

民房

Re: 請問有無住土瓜灣?全職mama?

I live in Sky Tower too.
[email]Sindy[/email]:D-

男爵府

唔該晒你呀,召藥師
我會考慮清楚啦

男爵府

7周年華麗國民 好媽媽勳章 醒目開學勳章

tammy:囡囡31.5mths,仔仔12.5mths 全職媽媽
多多指教

男爵府

7周年華麗國民 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我女女而家讀緊太陽島N1(欣榮附近

男爵府

仲有我ar,一齊傾啦
tammymhk 寫道:
tammy:囡囡31.5mths,仔仔12.5mths 全職媽媽
多多指教

喧嘩:囡囡就黎四歲 (在職媽媽)grandwaterfront

首頁

尾頁

跳至