論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Re: 你會唔會接受到一個染左d金頭髮嘅印印呢?

No way!!!

洋房

no la.

男爵府

謝謝各位媽媽的意見, 我不是不俾人權俾個maid, 亦不是代表一染親髮吨嘅maid就唔好, 不過正如其他所講, 佢染左髮, 係咪代表佢都係貪靚d, 會唔會影響佢做野呢, 或許我多心啦!

不過我奶奶果邊屋企人好像非要這個工人不可, 我係度諗, 可唔可以叫佢染番黑呢?

大宅

我以前都對工人將心比己,好似有D媽咪話,好多香港人都染髮喇,唔代表就係衰人。至到上次請佐個賊返屋企,我先知道我以前呢種想法幾“單純”。
我上次請呢個賊,又係頭髮做佐highline,短發,打扮比較中性。佢既外表,同好多香港女仔比較,係非常普通既時下年輕人打扮。我一點都唔覺得有乜唔妥。
我過年時帶埋佢去我姑媽家拜年,我姑媽既工人一見到佢,就同我姑媽講,我呢個工人好蠱惑既,叫我姑媽提醒我要小心些。另外我家姐既工人都係新請既,係我未炒個賊時,我地上我媽屋企食返,所以佢地兩個(即個賊及我家姐既工人)見過一次。我依家既工人最近同我講,話我家姐既工人看得出我之前既工人係鍾意女人既,我依家既工人仲同我講,呢D人唔會再理印尼既屋企,會學得好壞。我十分驚訝,原來佢地看自己人一眼就會看透,有好多我地覺得好普通既打扮,佢地會知道乖既印尼人係唔會咁做架。講真,相由心生,唔好話以貌取人就一定不對。你都見到點解有D人經常俾警察查身分證喇。
我覺得你叫佢染返黑係冇用既,因為佢既本質如果唔好,染返個頭都掩蓋唔到。俾我,染指甲既工人我都唔會請。

mandyyuen 寫道:
謝謝各位媽媽的意見, 我不是不俾人權俾個maid, 亦不是代表一染親髮吨嘅maid就唔好, 不過正如其他所講, 佢染左髮, 係咪代表佢都係貪靚d, 會唔會影響佢做野呢, 或許我多心啦!

不過我奶奶果邊屋企人好像非要這個工人不可, 我係度諗, 可唔可以叫佢染番黑呢?

首頁

尾頁

跳至