跳至

首頁

尾頁

別墅

0611餵人奶媽咪入黎傾下呀﹗

請問你地開始餵糊仔 / 果蓉 比bb食未呀﹖
糊仔你地比邊隻呀﹖

餵左幾次雀巢奶米,但d 便便好臭﹗食糊仔d便便係咪臭d﹖

子爵府

畀面勳章

Re: 0611餵人奶媽咪入黎傾下呀﹗

報到 

一個月前有比bb試糊仔....不過事後出濕疹, 停咗.....唸住足6個月再試.

至於果蓉, 2星期前又比佢試, 不過佢好抗拒,唸住6-7個月再試.

至於便便,我聽其他mami 講, 食固體食物係臭d
o既...

大宅

hello!!!!!

伯爵府

我都來報到先 

糊仔:又係一個月前有比bb試糊仔,第二出濕疹,停了三個星期後,上星期食番,今次ok了,現在每天食兩次,每次有2oz

果蓉:未試,因做亞媽的我太懶了,不過即將會比bb試,打算比自家製作的

便便:一定沒有全人奶時那麼香了

複式洋房

我都係黎報到呀 

糊仔:囡囡唔鍾意食, 試左3之都唔食, 暫時諗住再得遲d先再試

什菜蓉/果蓉/果汁:一個月前開始食, e家最多俾4個tea spoon佢, 再加小小水入去. 有時都會比自家製作的. 一日一次. 多數係下午3點個餐先俾佢食. (我囡囡最鐘意食pumkin&coin; 慢小小都尖叫... )

便便:冇食人奶時咁水, 有時仲有返d菜蓉jar... 的確比以前冇咁香!!!!

大宅

hihi, 我係黎報到ga

my twins are 6 months old .... and have started to eat cereal...

so far okay la...

複式洋房

我都响度呀

阿b而家一日一餐gerber米糊, 都食咗成個月喇, 通常埋apple sauce入去, 1罐apple sauce可以食兩日, 未加固體食物時阿b成個星期先有一次黃色的便便, 次次都幾水, 而家就約3日一次, 質地似富豪雪糕咁, 好軟滑, 不過勁臭

大宅

重有我呀"....重有我呀"

糊仔:四個月開始食雪印糊仔。每日一次,每次只係食3茶匙左右。

什菜蓉/果蓉/果汁:試過食左兩日蘋果茸...之後便秘左4日...所以無再比佢食住...怕因為佢腸胃消化唔到...六個月應該會再比佢試下。 亦都有買過henz既南瓜粟米茸比瑩瑩食...超鍾意....

便便:勁多勁臭同勁"結"呀"....

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

my boy tried 雀巢奶米 2 weeks, he loves very much and have 4-5 table spoons each time (2 times each day).

he only tried apple and pear. he does't like apple and loves pear very much.

have poo poo very day.
[url=http://tickers.families.com][/url

大宅

我都嚟報到先

糊仔:四個月開始食亨氏糊仔。依家每日一次,每次一包, 6茶匙左右。

杰粥:食咗兩星期, 每日一次大半碗, 用瘦肉 /魚/鴨腎煎水煲粥。有時加菜蓉/瓜蓉。

什菜蓉/果蓉/果汁:蘋果茸, 香蕉茸, 蘿蔔茸, 雞蛋黃, 蘋果汁超鍾意, 唔停追住食。

便便:比較實d, 唔肯用片片, 要抱住放報紙在地上, 唔要弄髒pet pet 唔舒服。
我叫樂樂呀, 我媽媽想我同個名一樣, 時時刻刻都咁快樂!!

洋房

我都係黎報到呀

糊仔:一個月前開始食,囡囡 very 鍾意食. 2 times a day. around 1.5 oz each time.

果蓉/果汁:一個月前開始食,1 time a day. She tried apple and banana. Tried payaya 2 times (1 spoonful) and still checking the respond.

Sorry! much type English as I am now pumping milk.

男爵府

Hi all,

糊仔: 1個week前開始食, 但只係食過3次, 第一次好中意食, 第二次同第三次食食下發脾氣!

果蓉: 未試過, 但買左, 想問下係咪當小食比bb食架呢??

便便: 冇乜異常, 自從有飲奶粉後d便便都臭d
該用戶已被刪除

別墅

我都黎報到..

糊仔: 2個week前開始食, 食organic 糊仔. pump 30ml人奶沖4tbsp power ..

果蓉:試過aple.. but she didn't like it.. I will try again..

便便: 冇乜異常

男爵府

你地打算餵人奶餵到幾時呀??我個b有出牙跡象, 可能我餵埋依兩個week就要告別奶媽生涯....

子爵府

重有我呀!
糊仔:4個月開始食,每日1餐5oz
果蓉:1邊apple就咁用匙刮,唔like banana
poopoo:2日1次,好臭
打算餵人奶到佢介奶,如果仲有嘅話
未經本人許可, 不得轉載

大宅

其實我都重未決定餵到幾時架...
生完之後想餵到3個月"...
3個月個時又想餵到瑩瑩半歲"...
瑩瑩就黎半歲啦"...又想餵到佢一歲"...
而家只係諗佢飲得幾耐得幾耐咋"...

瑩瑩而家都出左兩隻牙仔啦...都重係飲緊媽媽奶"...
點解你bb出牙就要告別奶媽生涯呀??

係呢"...你地bb而家一日食幾多餐奶呀?? 每餐幾多oz呀?
瑩瑩而家一日5餐...每餐7oz...

MMLCY 寫道:
你地打算餵人奶餵到幾時呀??我個b有出牙跡象, 可能我餵埋依兩個week就要告別奶媽生涯....

大宅

我都黎報到呀~~ 

糊仔:4.5mth開始試nestle, 初初幾日好like, 跟住唔食~~停左2weeks, 轉左organix apple, 1 time a day, 有時2ozs, 有時0.5oz jar~~~

果蓉/果汁: 我囡囡最鐘意自家製作的蘋果水, 一次可以飲5ozs,一日一次. 果蓉就試過heinz & gerber的apple蓉, 都唔鐘意~~~唯有遲d再試.

便便:三日一次, 好"香"~~~

大宅

MMLCY 寫道:

MMLCY, 我都plan餵到六個月stop lu~~~宜家已經開始一日加兩餐fomula~~~其實一路以來milk supply都唔係好夠, 追奶都幾tough~~~但有樣野就係囡囡鍾意食住人奶訓, 都唔知介左點算? 你又有冇d problem ar?

大宅

Hi everyone,

I come to say hello as well!!
I plan to breastfeed until Sophia doesnt want to drink.
It's hard work but the toughest time had passed.

Sophia started to have rice cereal from last weekend.
She is taking about 4 tablespoons once each day!!
I will add one more meal for her at lunch time.
About 5.5m, I will start to put other things into the cereal for her.
She has less poo poo (used to have at least 4 a day) and now has about 2 and no bad smell.
She is eating Meiji rice cereal mixed with water (used to add milk powder but she has rashes).
Add oil everyone!!!

首頁

尾頁

跳至