自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

wan_sosin 發表於 13-12-10 11:07
無錯呀!我細個比同學蝦都會咁樣!不至於個同學話返我轉頭,但老師會覺得我煩囉!唔想去處理架!加上我唔係成績 ...

我細個都係咁...俾同學响枱底係咁用腳大力踢啲垃圾去我度,仲踢傷我,我痛到即場喊,個老師只會好不滿地啤實我,而唔係踢我既同學.然後我就算鼓起勇氣同老師講,老師個反應係---->冇任何回應或反應,擺明當聽我唔到擰孭面,當時我仲係好有'誠意'地一個人走向老師枱面前,老師坐响佢張椅度,我企响佢面前講的.

依家嗰啲老師更"出色"啦!唔想理之餘,只會話係個學生情緒EQ有問題同家教問題,講講下仲講埋出口講到明依家老師好忙架!淨係做文件野根本冇時間教學生!咁冇時間教學生,咁做咩做教師? 做警察冇時間捉罪犯,咁做乜做警察???

水晶宮

sasa0208 發表於 13-12-10 10:44
咁如你所講,都可能係同學一齊笑佢,佢一時間受唔住

果時我囝都有喊住同我呻...佢同我講,佢係好乖有聽我地講有去忍架!

但您叫佢當人話佢啲野係廢UP係陣風,但始終我囝唔係聾架嘛!

啲同學見佢呢次可以忍到咁耐咁勁,又會再講啲野無賴啲又過份啲,務求激到我囝發癲為止.

我囝話佢忍到已經心跳得好勁,成個身不停震...啲同學仲越講越過份越HIGH...

到我囝已經超越極限忍唔到時,同學就成功有位入佢,即時跑去揾老師同老師講,話我囝又無啦啦發癲~!

跟住啲老師又係唔會去理佢點解會情緒咁失控!佢又係由受害者變成主犯!

之後有學校文書無意中發現呢啲蝦我囝既同學既技两(係斷正至啱),

至叫做好番少少...但都係話我囝有問題.

係咪即係俾人強姦,您反抗就變咗係您唔啱? 香港幾時變咗回教國家...???

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 13-12-10 11:13
我細個都係咁...俾同學响枱底係咁用腳大力踢啲垃圾去我度,仲踢傷我,我痛到即場喊,個老師只會好不滿地啤實 ...

我仔只係K3,但我都教我仔,無必要唔好去投訴別人!唔好理個同學,自己去解決!
上到小學,老師更加唔想理,多數老師返而覺得被蝦嘅小朋友攪事!

珍珠宮

回覆:wan_sosin 的帖子

當人傻:pppp:

象牙宮

2023年兔年勳章 2023勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

~仔仔媽咪~ 發表於 13-12-10 11:21
果時我囝都有喊住同我呻...佢同我講,佢係好乖有聽我地講有去忍架!

但您叫佢當人話佢啲野係廢UP係陣風,但 ...
呢d真係無辦法

有幾多人唔係先入為主

男爵府

回覆:聽新聞話學校最初以為小五女生只係暈咗!

可能老師見到`有心跳\呼吸`,未死,但又叫極都唔醒,叫做`暈左`,所以就當年學急救嘅首則,進行心肺復蘇法。。。
一句講哂,讀死書。

catmervin  agree!唔識分輕重大小。  發表於 13-12-10 13:32

琥珀宮

畀面勳章

minimami 發表於 13-12-10 10:06
咁高跌落地冇血?
唔一定有外出血, 如果只係內出血, 要一段時間先會流出而見

子爵府

冇可能

子爵府

BK Milk勳章

回覆:聽新聞話學校最初以為小五女生只係暈咗!

暈同墮樓都分唔清, 呢間學校d 人真係好有問題

男爵府

點喺為人師表???冇知識!!!

水晶宮

wan_sosin 發表於 13-12-10 11:23
我仔只係K3,但我都教我仔,無必要唔好去投訴別人!唔好理個同學,自己去解決!
上到小學,老師更加唔想理,多數 ...

所以我依家唔係教個囝唔好同人打過同人嘈,而係直接話佢知要佢清楚明白到,

依家學校係佢未來既社會既縮影嚟!

依家唔係叫佢去避去忍,阿媽亦唔會出手干涉,

依家係要佢學點去適應點响呢個社會裡面生存.

我話佢依家都搞唔掂,第時出面番工都係會有呢啲無賴存在,

佢仲係咁淨係識得嬲同在意...咁影響自己,點算?

我要佢學吓點面對,同埋真係閒事莫理,做好自己本份先.

我話,番學係要嚟學野,唔係同人搞埋呢啲人事問題嘛!

基本上,依家我囝唔係細路,同佢講道理講方法都係當佢係成年人咁去傾,

點都唔能夠咁童話式教育架喇!有時都要佢現實啲實際啲.

wan_sosin  無錯!幼稚園老師話唔可以唔同人玩!但唔通人哋曳,都仲同佢玩!  發表於 13-12-10 22:46

禁止訪問

水晶宮

sasa0208 發表於 13-12-10 11:25
呢d真係無辦法

有幾多人唔係先入為主

都係架!所以呢樣我都一直教個囝,唔好理人地點睇您,最重要係自己有冇做好本份先?!

至少自己唔好做埋啲傷天害理既事,對得住人對得住自己就夠.

人地點諗錯隔離,係人地既事,關自己Q事咩!

呢樣我囝都學習緊...始終佢都大個仔,唔可以當佢係張白紙咁強裝DATA俾佢,佢要識得去分辨去理解.

所以我依家都成日講番我出面番工啲野俾佢聽...

至少佢都要知道,阿媽阿爸出到嚟社會工作,咪一樣遇到佢所遇到既問題同無賴.

至少我會講到俾佢知,我地係點處理.咁樣佢會容易明白啲.但當然都係要正面啦.

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:sasa0208+發表於+13-12-10+10:30+雖

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 13-12-10 發表
應該唔會咁狼死啩...小五冇理由咁大仇口,要搞到自己犯殺人傷人罪都走去傷害一個同學...

通常蝦同學既人係 ...
好同意!
我大女p1,坐佢隔離個男同學成日屈我女抄佢功課,我女好委屈,有次轉堂上music,佢係樓梯忍唔住郁手打個男同學一下,個男同學即同老師投訴!我女喊住同我講話佢不斷話佢抄佢功課,佢忍唔住個同學真係高招,不斷挑釁我女,不過我女打人點都唔岩,所以我都無出聲

終於有褲着!

水晶宮

YUKIYAN 發表於 13-12-10 11:55
好同意!
我大女p1,坐佢隔離個男同學成日屈我女抄佢功課,我女好委屈,有次轉堂上music,佢係樓 ...

所以點都要同個囡傾下心事,同時都要囡囡明白,佢任何情況下郁手實會蝕架喇!

但點都先要認同您囡囡感受...講真佢真係唔開心嘛!呢樣又係事實...

總之一去到出手呢個地步,件事就惡搞啦...

您叫個囡同老師講番,老師又未必受理,

您走去代囡出頭同老師講番,老師又只會當您係吹水,覺得係您唔教女,個囡打人仲走嚟護囡,搞着老師,老師只會當您係問題家長看待,唔會去聽去正視...咩家教合作吖...講就好聽...學校願唔願去做先得架?!實情家教合作即係等於叫家長咩都聽哂學校講,學校老師咩都講哂,家長唔可以駁咀,只能附和認同老師,唔煩住老師做行政文件逗人工咁解.

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:墮樓一地血,點會以為係暈左?就算老師聽番

原帖由 mother904 於 13-12-10 發表
墮樓一地血,點會以為係暈左?就算老師聽番黎有人暈左所以call St. John,等車時都會去睇下個學生卦?見到 ...
咪係
學校個解釋真係夠晒牽強

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔信無血LOR~!!!

男爵府

間學校好有問題,連做人的基本良知也沒有,這樣的大話也講得出,
個小朋友好可憐,
如果怕打999,咁可以打電話到鄰近的救護站

侯爵府

引用:Quote:YUKIYAN+發表於+13-12-10+11:55+好同

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 13-12-10 發表
所以點都要同個囡傾下心事,同時都要囡囡明白,佢任何情況下郁手實會蝕架喇!

但點都先要認同您囡囡感受... ...
x2,沒有更應同

侯爵府

引用:Quote:原帖由+~仔仔媽咪~+於+13-12-10+發表

原帖由 fionakong2008 於 13-12-10 發表
x2,沒有更應同
認同

首頁
12345...9

尾頁

跳至