跳至

首頁

尾頁

男爵府

給餵人奶的靚靚準媽媽

恭喜各位將會成為靚媽咪,
在BB出生前,如靚媽咪準備餵人奶,更會出街嘅..就要添置小裝備喇....
1.哺乳bra和衫,所有賣大肚婆衫的地方都有得買,至於bra就在唐人街bra鋪,好多都有得買,用過好多個牌子,silk最好,無敏感..記得買大DD,因為餵人奶時個乳房會更加脹..
2.乳頭药膏...在出院前母乳導師會俾sample你嘅,用得好就照買,唔得就去CVS揾o果隻紫色盒嘅...forget the name..
3.乳墊...
一定有用..Avent, Gerber同Johnson&Johnson都OK...其他媽咪有乜見意???
4.奶pump...有手動同電動..隨你喜歡
因為你要增取時間休息...俾亞B嫲嫲同亞B爹吔發揮吓父愛啦
5..奶煲...你鍾意咯....steriliser or 用大鐵煲淥奶樽,奶咀
plus 奶樽,奶咀,奶袋.. Avent 同playtex兩個人奶裝備都唔錯,可以考慮考慮....
6.儲奶冰墊,我在釣魚鋪找到嘅,係我哋澳洲products...
未濕水前一張紙,上有48個方格至60個方格,視付size而定..
只要濕清水,手在按模張紙,方格內嘅粉抹會發脹,當脹至只有手指公按得下時要囉起,cut想要嘅size...放入冰格變冰墊,放入熱水變熱敷墊,永久保用,夏天去買餸就更有用因為好flexable,放入protable冰箱邊度都得....但乘為 USD10一張...我以前買落(澳洲時),BB出世時見到又買咗6張,有一張剪成冰奶袋size..又輕又好用

http://www.techniice.com/english/index.htm

[ 本文章最後由 Nillie_Mami 於 08-3-28 08:58 編輯 ]

男爵府

Re: 給餵人奶的靚靚準媽媽

Part II
當各位準備物品等待新生命嚟臨之際都有同ob/gynae傾過自已適唔適合做"奶媽"right?
咁就再一次恭喜大家..
以下係餵人奶心理準備篇:
1.要有恒心,有啲媽咪要成個禮拜至上奶(有奶到)o架!
2.應付痛苦,BB食人奶係講姿勢..latch得好唔好..BB小咀要cover乳暈唔係乳頭...唔係就痛C咯!加上如未上奶,BB齋suck你嘅乳房,乳暈附近會出現龜裂...好痛,見意每日沖涼後用乳頭流出的奶抹均勻在乳暈上,若未能止痛和好轉,只好每次餵奶後塗葯膏了....
BB要付出,媽咪都要o架...餵人奶姿勢好難形容,不過唔駛驚!醫院會教你...唔掂再教ok?
3.好唔得閒...BB一日食十幾餐,一餐食30分鐘,有時食食吓仲瞓埋,食前又要清潔乳房,備温水於床邊,濕綿花抹淨乳房(尤其搽咗乳頭药膏止痛同埋裂開嘅乳頭傷口)和換尿片...因為BB食完要瞓...加上係心理學,於BB餓時,先換片,BB便會習慣唔會喊得太利害..係conditonal stimulation..好似狗仔食前打鍾...當你以後再打鍾,狗仔便會將鍾同食物link埋一齊而流口水....BB亦因為知道奶奶前要換片...會有安全感好多
4.如上.....犧牲睡覺時間
5....修身極速
6.拖長惡露....
7.經期會順延,但唔代表唔會再懷孕,見過太多"招ed"cases

男爵府

Part III
OK喇!
終於到醫院篇...
生咗之後醫生會俾你,亞B同老公共聚天倫,你要立即試餵人奶,初乳極之有益而且只會造好短時間...唔好浪費啊
住院時,姑娘會教你餵BB人奶,仔房(nursey)姑娘會定時推BB俾你,有唔明要問啊!
母乳姑娘會每一日開班教初為人母嘅媽咪....記緊姑娘個電話同email address...日後好有用,如自己病咗要食药...佢哋知道哂乜药食得乜药唔食得..同可唔可以繼續餵人奶
仲有記得攞乳頭药膏sample 啊!
仲有攞多枝下身埋口止痛药膏,出便冇得買..同有需要時食止痛药因為research 話只有小量药會走去人奶,但因為你傷口唔痛,乳頭又唔痛,你會好快recover...叫老公出院時間incharge RN攞一兩粒旁身..
仲有照攞奶和奶咀仲有奶粉袋....in case,太辛苦又冇奶,仲有後備..

男爵府

Part IV
回家篇...
試咗1至2日餵人奶....你想放棄未?哈哈...唔好啦...有我哋支持你呀嘛!
頭十二日中國人叫(十二朝)以低纖維素為主,目的係令身體冇便便....咁會陰傷口(natural birth)/腹腔傷口(C-section)會有得休息...因為便便會令會陰傷口出血o架(頭三日)
每日平均飲12杯水,一定要沖涼...咪infection時,你咁fatigue,點有氣力餵人奶??????
1.生完十二日內宜清淡,用薑加疍炒飯..."區"風同補血同疍白質(egg yolk補血,egg white補疍白)
2.食薑醋好有幫助,但頭十二日冇豬腳,十二朝後加豬腳..好有益
3.十二朝後煮鷄酒,可食肉,多食蔬菜和水果
4.之後多飲木瓜湯,魚湯 (忌生魚湯...若一定要飲,請等6星期至2個月待傷口完全埋口,咪會有肉牙)
中醫話產後
1st week 排惡露, 調理內藏
2nd week 補腰腎,要滋陰
3rd week 神氣血
每日食一隻鷄,一半煮鷄酒或鷄湯,另一半煲鷄飯加薑

男爵府

Part V,
坐月人奶媽咪介口篇,
媽咪們,之前提過要每日沖涼,一個禮拜洗頭2-3次,視付需要(咪頭毛孔blocked咗,加上小咗hormone...頭髮會脫落得好快..記得一定要用温風筒吹乾頭髮啊....個人衛生好重要!
好喇...坐月食乜有助餵人奶都略略題過..
介口篇....
1.忌辛辣
2.忌"gin"炸
3.忌煙,忌酒
4.忌咖啡因....冇咖啡,茶,朱古力,可樂....decaf.. 可以接受,但適可而止
5.因應BB腸胃改飲食 (見意為BB寫日記記錄.記錄每日食乜,飲乜,大小二便,有冇發燒,同BB做過乜)...因為follow up時只要俾本薄醫生自己睇...乜都寫低晒,一目了然.
touch wood 如果BB病,自已已經夠驚,仲邊記得咁多.
產氣食品好似洋葱要小心
6.營養要均衡,多飲水,服任向药或suppliment應同醫生有共識

男爵府

Part VI,
有關掃風....
方法:
1.放BB的頭於肩膊上,手掌和手指伸直谷起手背由BB腰部向上掃(係拍)-->要有拍拍聲"係隔山打牛(如果知道物理治療師點拍痰就perfect喇)...忌向下掃...你要佢"burp"唔係要佢放"pai"
2.置BB坐於你其中一膝上,他雙腳向外垂下,坐姿和你成90度角,手托住BB下巴和頸椎,另一手放於BB腰部向上掃(和方法1一樣)
P.S.媽咪們要用啲力啊....
3...醫院姑娘方法..小心..有難度,有信心至好做和要自己乘担責任啊!
BB坐姿同方法2一樣,但BB坐晒兩邊大脾,如BB面向你左手邊,你左手便乘托BB下巴和頸椎,右手五指分開包圍BB後腦,頸椎,肩和背椎...單一方向像"不倒翁"旋轉..
要小心啊!BB好fragrile...
Plus...
餵人奶冇話餵幾耐一定要停,當然半年係底線....餵到兩三歲都冇問題,到時BB以食固體食物為主...你肯餵佢肯啜咪得囉,有人反對時你便反問佢,飲人奶唔有益過飲清水,BB肯食我肯餵,又唔駛你哋任何一個人辛苦,complain我嚟做乜???

男爵府

Part VII
餵人奶之姿勢篇~~sorry 之前好忙...而家補番
點樣抱BB餵人奶... ?
有幾種方法, 我會教最common 3種... concept 係你BB唔駛轉個頭同頸嚟"就"媽咪個乳房.
1.手抱式
媽咪坐喺有靠背同cushion嘅arm chair度... certain, 你自已要坐得舒服先, 之後放一個pillow or cushion 喺大脾上面, 用手抱住BB(rock a bye個姿勢), 支持好BB個頭,頸,脊椎同patpat, BB就會打橫同打側身瞓喺你隻手度, 頭向住你嘅乳房.

2.攬球員姿勢
適用於開刀媽咪同BB係mini-size 嘅媽咪, 有冇睇過美式足球(攬球), 媽咪坐床邊, 面向床頭時餵BB食近床嗰邊嘅人奶.BB會係直瞓但打側身, 媽咪同近床嗰邊隻手攬住BB, 手常承托住BB個頭
3. 齊齊瞓姿勢(我同Amanda嘅favour)
適合開刀同做會陰手術嘅媽咪用.
當你瞓響床, 自已打側身, 同BB面對面( ...應該係你嘅乳暈對住BB個咀至啱) BB都係打側身架.... 你可以用手support BB個背or 同一個pillow固定位置

大宅

醒目開學勳章

希望板主可張呢個topic至頂啦..方便更多準mami睇..
thanks for help

複式洋房

Nillie_Mami

多謝你的資料, 好有用.

別墅

Nillie:

thank you thank you ... i feel more prepared for BF ... 你真係我哋嘅人肉育嬰指南 ...

男爵府

jstn, ptw,
你哋仲想知啲乜就話我知, 等我寫晒出嚟.. 呢啲info 都係 base on 我哋對patient 嘅 education 同自己 生完 Amanda 嘅經驗..
我仲有教 bed time training, 介片之類嘅 forum.. 到你哋要時話我知, 我再喺microsoft word load 返出嚟!

別墅

Nillie:

好呀,到時一定向你求救 ...

複式洋房

多謝晒﹗ 非常詳細﹐ 非常helpful。

問題 about Part III

生完即刻試餵﹐ 即係呢頭BB出左來﹐ 清洗完畢﹐ 即刻餵﹖ Already 有奶o架啦﹖

初乳﹐ 係由生完開始計﹐ 還是懷孕期間已經開始有既分泌都算係初乳﹖

男爵府

BabyRnC,
有媽咪喺產前幾日巳有初乳.. 唔奇..
once BB clean up, 姑娘, 醫生走哂, 係你吔 family time, 就可以 skin to skin 架喇.. 開頭嘅唔係奶, 係初乳, BB 一suck 就會流出, 份量唔多
宜 skin to skin every 2 hours 之後補 formula until 自己上奶.. then 你可以繼續 skin to skin or formula supplemental..
初乳好珍貴.. 有可能就 skin to skin BB.. 俾最好嘅食物阿B喇

複式洋房

To all 靚靚準媽媽,

I posted this in another topic, but in case you didn't see it, here are the deals for Breast Pumps. A good breast pump worths every single penny, especially if you work full time and you will need to pump for the baby. Medela is a very good brand, here are the deals for Medela breast pumps

Medela Breast Pumps (ALL NEW)

Pump In Style Advanced
$230.00 (TARGET PRICE $319, ebay price including shipping $250)
Shoulder Bag
Item # 57026-03

Pump In Style Advanced
$230.00 (TARGET PRICE $319, ebay price including shipping $250)
Backpack
Item # 57060-03

Pump In Style Original
$200.00 (TARGET PRICE $249)
Item # 57040-03

Pump in Style Advanced Limited Edition 2007
$250.00

Metro Bag
$240.00

Swing
$125.00

SHIPPING: Free for orders over $50.00

http://www.hackleyhme.com/
1-866-299-0071

複式洋房

Other breast feeding supplies

Nillie alreadymention some, and here are some that I used and recommended:

Nursing Pillows
Lansinoh Breast Cream (I still have one that is brand new and not yet used, anyone wants it I can probably bring it along with me in next gathering
Lansinoh Breast Pads (I personally think this is the best breast pad I ever used, Medela is just too expensive compare to this (60 for like $10), you can get Lansinoh supplies in Target, the pads are like $8 for 60 and usually has Lansinoh trial size cleaning clothes and milk storage bags inside, and i think it actually has 66 pads, it's thin and comfortable)
Milk Storage Bags , I used Gerber, the First Year, and Lansinoh, and Lansinoh feels most strong and sometimes the Gerber leaks, Target has it again
Steam Sterilizers, I have Avent microwave steam sterilizer, it's pretty good
Bottles, I used playtex drop in, nice and less things to wash, and trust me, washing bottles is a lot of work, I started my daughter with playtex bottle then switch to using drop in.
Breast Pumps, you can use Avent, Ameda, or Lansinoh.
Breast-Feeding Pillows

Good Luck and happy breast feeding! Kaden is almost one years old and I stopped bf him (well, he decide that he wants to stop, which make me sad :-( ) It was a really good experience!!!

男爵府

如果係全職媽咪, skin to skin 已 very good.. 想慳錢唔買電泵都ok.. 但 better 有一mini pump or manual pump @ home, just in case 要泵奶.. or 想泵出嚟俾家人餵..
Plus, better make sure 上奶至買pump, otherwise, 好"side"錢..
如果成日出trip, 買drop in 都好好, 我哋出trip 都用 playtex drop in.. 但在家用regular bottle, 因為平同環保好多.. ^o^

複式洋房

Nillie mami:
乳頭药膏...在出院前母乳導師會俾sample你嘅,用得好就照買,唔得就去CVS揾o果隻紫色盒嘅...forget the name..

is it LANSINOH AR?

複式洋房

NILLIE MAMI
仲有教 bed time training, CAN YOU PM SOME INFORMATION TO ME?
Nillie_Mami 寫道:
jstn, ptw,
你哋仲想知啲乜就話我知, 等我寫晒出嚟.. 呢啲info 都係 base on 我哋對patient 嘅 education 同自己 生完 Amanda 嘅經驗..
我仲有教 bed time training, 介片之類嘅 forum.. 到你哋要時話我知, 我再喺microsoft word load 返出嚟!

男爵府

係呀!
yeeki 寫道:
Nillie mami:
乳頭药膏...在出院前母乳導師會俾sample你嘅,用得好就照買,唔得就去CVS揾o果隻紫色盒嘅...forget the name..

is it LANSINOH AR?

首頁

尾頁

跳至