跳至

首頁
12345...47

尾頁

大宅

Re: 由Bingo 至而家4個月嘅心路歷程.......

我今日去左健康院, 一切正常不過姑娘話我重得快左, 我2months 重了5.5kg = = 要等到18號去c+ 先有得見bb
22號希望有得照結構啦 ....

大宅

我做左第二次檢查 & 照結構性返來啦 !!
醫生話 bb size 冇問題, 器官都冇問題, 安心晒
仲照到係囡囡添呀 :-P 但醫生話 9 成係, 都唔肯定架 !! 吓... 9 成都唔肯定

洋房

我剛剛懷孕時都好"蛇garl",乜都驚一餐,搞到自己好無精神,之後我睇過好多書,都話如果順利過度頭12周,BB出問題嘅機會率好細,除非係外來性嘅影響:例如藥物啦,細菌感染啦咁,不過只要媽咪多加注意就可以避免到。

不過我都好明白擔心係在所難免,因為我自己都係,但盡量保持輕鬆嘅心情啦!對BB對自己都好o架! :lol:
歡迎参觀蝦米媽咪嘅blog -- 小婦人日記
http://hk.myblog.yahoo.com/Tabo-KCW

大宅

Honeyfong, bb大件嗎 ? 係米好活躍呀小b ? total 幫你照左幾耐呢 ? 老公有無得一齊入去see 架 ?
sorry 啊 因為太exciting 喇 問題多多
你就好啦e+叫做鬆口氣喇, 女女好丫
我要22號先有得照結構 好心急

蝦米媽咪 : 我就係成日睇到好多唔happy的case, so 成日亂想 e+想少左架喇 嘻~ 你e+ 幾多week 呀 ?

大宅

sorachan
醫生只係話 bb size ok, 冇話我知佢係咩碼 bb, 我又唔記得可以問
我老公有一齊入去睇, 醫生好細心講解每個器官比我地知, 由於 bb 好合作, 所以照左半個小時就搞掂, 連醫生都話佢乖 到臨尾時, 照到 bb 係到摸面仔, 好得意呀 !
我老公都好開心, 因為佢好鍾意女架. 但我奶奶就會失望囉, 所以我地暫時唔話佢知, 等佢開心多一陣
你 22 號幾點係邊到照?? 我都好明你心急既, 因為真係好想見到 bb !!

大宅

想像到你個b女摸面仔的情景喇 好cute o育 真係
睇來你小b女真係好識得合作woo 真乖乖~~我記得我之前oscar 我個b 郁來郁去 無時停 個e生都係度笑話佢好似跳緊舞咁,希望佢到時都識得合作下就好喇

我22號去瑪嘉烈到照 (應該會同我照結構褂 ) 要不然呢我就要等到6月4號去c+度照囉~~

係呢 你e+ 感到胎動未啊?我越來越強烈喇

啊~~nancy0411 緊係好忙喇 ~~得閑要relax 啊

加油

大宅

bb女真係乖, 希望第時都係咁就好啦 !!
我尋晚摸住個肚同 bb女講, 聽日要去見醫生, 照下你 d 器官仔, 你要乖乖地合作呀... 估唔到佢真係咁乖喎, 因為之前次次照, 佢都好活躍咁跳架 !!
其實我都唔知胎動係點, 所以都唔知有冇 ?-(
你咁快就 feel 到, 真係好 ! 到底係咩感覺 ??

大宅

honeyfong,

今日我去健康院d 姑娘話我的感覺就係胎動喇 :
現在子宮底上到肚臍底喇 即係好大個圓形咁上下啦 bb會係個個範圍到游來游去, bb會得閑就"了" 你一 or 2下 好快捷架 ,即係有時似有d野"推"你咁 ~~ 我形容得好差 不過你好快feel 到架喇 嘻

我有次睇到bk 有位媽媽話唔好成日摸 個肚woo 會好易宮宿,我估我地日日 摸小小都ok既

大宅

sorachan, 食飯時間我終於可以上下黎啦.你就好啦,feel到胎動,我仲未可以肯定我嘅感覺係胎動定腸動呀.想快d下星期一去覆診,可以見下亞b.成個月冇見佢啦.

你兩個月重5.5kg又真係"kwa"張d. 但我都覺得我衣兩個星期個人"厚"左,下星期就知重左幾多

大宅

honeyfong, 你就好啦,你老公陪你去照結構.我老公話要留番d假陪我坐月,所以次次覆診周照Oscar都係我自己去咋 :evil:

大宅

nancy0411, 我真係要控制下體重喇 我下次照結構剛剛老公出差無得去 哈哈 ~~~~ 其實我好worry c+要 22week 先同我照結構 worry too  late.

大宅

偷偷地上黎回應你一下..^0^…
總之你24週前照結構就ok ga la..我地大家都要放鬆d, 唔好太緊張..睇多d笑片, 睇少D負面嘅野啦

大宅

nancy0411, ^^ 好好 大家都放鬆d, 我想學編織但我老公唔比; 佢好迷信架 話怕bb小氣 成日拿住d 針會"篤" 到bbwoo 我睇到有個yarn-mart 話佢地d 毛線係100% cotton 係專for baby 用 仲有專人teach 添 ~~ :-( 算啦我都係遲d 先有得織架喇

大宅

sorachan
希望我快 d feel 到啦 ~~
原來唔可以成日摸肚仔架, 我好鍾意摸下, feel 下佢架

p.s. 今日公司樓下有個特賣場, 我買左幾件和尚袍, 好抵呀 ! $10 件咋

大宅

nancy0411
我老公份工係日薪工架, 所以佢唔返工就冇 $$, 但我好想佢一齊去睇, 所以....
之後, 我再去檢查應該都會自己去, 除非佢咁岩冇工開啦.
唔緊要喎, 我地有 bb 陪住嘛

大宅

HoneyFong, 我都係睇到bk有一位媽媽說話摸肚仔唔好, 但係我估係"初" 咁既意思 照計"惦"住都ok丫, $10特賣場? 邊到呀 ? 我都係尖咀上班架

大宅

sorachan
海港城展銷會
尖沙咀廣東道 11 號世界商業中心3字樓
9~13 May 2007
11:30 ~ 21:00

我放工會再去睇 ^^
你係 tst 邊到返工架??

大宅

sorachan

我係 漆咸道南 呀 係新世界斜斜斜對面啊~~你又入貨啊 係唔係知道係b女 買多左d pink colour 野呢 ?

大宅

sorachan
我已經買左兩件粉紅色, 兩件白色架, 但諗諗下咁平, bb 又一日換幾次衫仔, 所以去買多幾件囉.
不過, 隻款得三隻色咋, 除左我買左果兩隻, 仲有隻粉藍色, 我覺得女仔著粉藍色都 ok, 所以會去買埋. :lol: :lol:
你幾時去買呢??

p.s. 每隻色都有幾款唔同公仔架 !!

大宅

你地好開心呀

首頁
12345...47

尾頁

跳至