自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都覺得呢D事應該自己負責,大女亦好乖從來唔會扭要我幫手攞!直到依家上小學,因為返全日,書包重咗好多,大女又細粒,睇落個書包好大個!已經唔止一次喺街D叔叔嬸嬸話"咁細個人仔唔好要佢孭啦""因住壓住唔識高呀"...etc.我一直都係笑下就算,因為學校近,計來回都只係十零分鐘,我覺得咁短時間點會話影響長高!但係今日又有個大叔咁講,仲講到我好似唔為個女著想咁,我就反思係咪自己真係有問題?

yiu_fire  我地細個啲書簿多仲要書包質料差都係咁咩,大家咪係快高長大^_^  發表於 13-12-12 17:19
Cutemom0808  跳多d就高呢,多做運動就真  發表於 13-12-12 17:05

公爵府

我個仔由細到大都自己揹書包, 而家都高過我, 我覺得無問題

Cutemom0808    發表於 13-12-12 17:04

侯爵府

回覆:係咪我有問題

我寧願個囡矮而負責任,好過牛高馬大但有公主病。(我囡四年級,130cm都冇,我都成日俾人話,但相信態度決定高度)。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我唔會幫佢揹架喎,除非佢果日好多野,會幫下手

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果真係好重, 我會幫佢
(但我仔都未讀小學)
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我都好少同阿女拎書包(不過阿女只係K3)

珍珠宮

回覆:係咪我有問題

如果重我會幫佢揹,唔係驚佢唔高,而係擔心脊椎骨生長得唔好影響終生

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

loklok286 發表於 13-12-12 16:19
如果重我會幫佢揹,唔係驚佢唔高,而係擔心脊椎骨生長得唔好影響終生
無錯
我覺得睇實際情況而定
重,我會出手的
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我由細到大都自己揹書包...
又唔見得我會矮... 我仲高過我媽個幾頭~

d 人都係冇野搵野講姐~
天生女人購物狂

子爵府

引用:大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都

原帖由 KoyeBaby 於 13-12-12 發表
大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都覺得呢D事應該自己負責,大女亦好乖從來唔會扭要我幫手攞!直到依家 ...
我都身同感受!好無奈!99成日話我,搞到個仔唔識高其實,我想他,自己的事,自己做,不要養成依賴的心態。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我囝k1我都要佢自己揹書包, k1唔會好多書好重, 所以我由得佢自己揹, 如果讀小學我諗我會買個有轆果d書包比佢.

禁止訪問

引用:大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都

別墅

引用:我個仔由細到大都自己揹書包,+而家都高過我

原帖由 月光兔 於 13-12-12 發表
我個仔由細到大都自己揹書包, 而家都高過我, 我覺得無問題
me too

大宅

引用:我寧願個囡矮而負責任,好過牛高馬大但有公

原帖由 YolandaTam 於 13-12-12 發表
我寧願個囡矮而負責任,好過牛高馬大但有公主病。(我囡四年級,130cm都冇,我都成日俾人話,但相信態度決定 ...
😎態度決定高度,哩句型呀,收藏黎自己用先👍👍👍

禁止訪問

男爵府

N-K3佢地都係自己背,但反而小一開始我幫佢背,因為實在太重,好驚整傷佢

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:係咪我有問題?

複式洋房

應該都會幫下

水晶宮

YolandaTam 發表於 13-12-12 16:06
我寧願個囡矮而負責任,好過牛高馬大但有公主病。(我囡四年級,130cm都冇,我都成日俾人話,但相信態度決定 ...

x 2

伯爵府

BK Milk勳章

細個媽咪都會幫我地揹書包,我地都無變公主病,我媽咪仲一人左右揹一個。
其實小朋友性格,未必會因為單單一樣事就定左型嘅。

因為而家D書包真係可以好重,我以前係學校做,見D小朋友都覺得佢地揹得
好辛苦嫁... 有時見到比較細粒的學生我都好想幫佢地拎下...

不過眼見有D小朋友,真係前面除褸,一手就掉去後面比個姐姐接住,
我相信小朋友就算有公主病,都唔係一件事就造成到,最緊要教佢
明白自己的責任係邊,有人幫佢唔係必然。

首頁

尾頁

跳至