自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

好彩都好多媽咪同我有相同觀念,咁我都覺得安慰d~因為個女身邊嘅同學大部份都係一放學就放低書包俾工人或家人,唯獨是佢一個依然自己孭住個大書包!今日俾個大叔囉嗦完之後,我都有問過佢想唔想我幫佢孭,值得高興嘅係佢答我"唔駛,你要照顧妹妹,我唔想你咁辛苦",聽到佢咁講就覺得自己堅持得有價值!不過另一方面我以後會注意必要時提供適度嘅協助,依家嘅小學書包的確係好重!

伯爵府

樓主, 佢地既意思係學校應該有locker 呀............

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

要睇個書包有幾重,真係好重,我會抽一些出來,我幫手拎,佢自己都要揹書包.

別墅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+KoyeBaby+的帖子我細個間小學如果比老

原帖由 Ngmabe 於 13-12-12 發表
回覆 KoyeBaby 的帖子

我細個間小學如果比老師見到有任何人幫我地攞書包會即刻比老師罰架!唉!今時晤同往 ...
如果今時今日,老師出聲,會俾家長鬧返轉頭,仲要去校長到投訴呀

侯爵府

引用:大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都

原帖由 KoyeBaby 於 13-12-12 發表
大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都覺得呢D事應該自己負責,大女亦好乖從來唔會扭要我幫手攞!直到依家 ...
樓主,你嘅諗法冇錯,各人有各人嘅考慮同諗法,不如我講下我嘅考慮,比你多個參考~

我個人諗法係脊骨健康比身高更為重要,所以我認為應該針對小朋友揹書包嘅正確姿勢,同揀選一個合適嘅書包比佢。

即係話如果你女女有一個合適嘅護脊書包,而你湊佢番學放學可經常留意吓佢嘅姿勢,係可以比女女揹番自己嘅書包的。

我個人例子,由於我當時搵唔到肯定對小朋友脊骨適合嘅護脊書包,所以每日係由工人用車仔拉兩個勁量書包送兩個小朋友番學的(開頭佢一個人揹兩個書包攪到腰痛),而佢哋兩個現時都已經高中了,做嘢好有責任心,亦並冇出現公主主子的個性。

子爵府

回覆:係咪我有問題

我一定要佢自己背書包,如太重,我會拎起部份。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

大女由幼稚園開始就自己孭書包,我同老公都覺得呢D事應該自己負責,大女亦好乖從來唔會扭要我幫手攞!直到依家 ...
我地細個都係咁架啦。我5尺7。。。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:KoyeBaby 的帖子

重咪幫,不用太執着責任問題!老弱也要幫!

大宅

我無幫大囡咩書包,佢而家13歲,腰骨歪咗,唔知關唔關我事?但第時細囡返學,我會幫佢咩囉,唔想2個都係咁……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔都係由細到大自己揹書包的.
有乜問題?
重咪執少D書囉...
佢自然會諗辦法...

再講我見我仔揹住書包一樣又跑又跳..
即係佢揹得掂...

子爵府

以前阿女返pre-nursery 行十分鐘都係自己拎,但而家要K1要行二十分鐘,加十分鐘車程,我唔想佢太累同行得慢先幫佢拎。
我情願幫佢拎書包都唔想用bb車。

珍珠宮

回覆:係咪我有問題?

No need to care what other said

子爵府

Poo得好勳章

回覆:係咪我有問題?

呢個世界好多判官,做人係對自己負責,唔係下下要同人交代的

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其他人唔駛理啦

首頁

尾頁

跳至