在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人可以安慰下我啊??

好唔開心。
雖然,返到自己屋企住之後係開心過同奶奶住,但係始終都唔係有自己一個家。我幾時幫BB沖涼,幾時洗奶尊,幾時自己去訓覺,都要比人吹。BB係我24小時湊,幾時要做D咩野我自己有時閒睇,點解我講左甘多次都係要甘吹我呢?難道,我係你地心目中仲未係一位媽媽?難道我仲未可以安排自己D時間嗎?
老公好仲意去街,每日返到屋企,同BB say聲 hello 就去上網,睇電視。每次都係要我話距先識得理我同BB。返工累,點解返到屋企唔係咩都唔做,鈄下呢?累極都想去街玩,如果我話唔比去,老公當然唔會去,但係面色就好難睇,唔通叫我留住個黑面神係屋企?昨天,同老公講我唔開心,當時距出左去玩,叫距返來又話我落距面,個個星期都去幾次街。。冇問我點解唔開心不單只仲發我脾氣。老公雖然大我8年有多,但係就一D都唔成熟。成個未成年男孩一樣。
難得weekend,但係就個個都唔係屋企,如果,呢個係我自己既屋企我都冇所謂,我可以做下家務,清潔我自己既野。但係,我係媽媽到,差唔多每日屋企都非常冷清。家姐要係大學寄宿,爸爸,老公要返工,阿妹要返學,但放學之後就去拍拖,媽媽要返工,但係就成日放工之後去賭船。好似今日甘,星期六,爸爸同老公去返工,阿妹就去拍拖,老母就去賭船。真係個個都早出晚歸。划著,我都會有時想靜靜地,但係,無啦啦,樓下朋友又上來。。。唔係每個時間我都仲意有人來探我同BB架!想exspect熱鬧又冇,想exspect靜下又唔得。 :-(

別墅

Re: 有冇人可以安慰下我啊??

三月媽咪 ,

hello,您放鬆d啦!生完bb係屋企,就係咁架啦!過了一段時間就冇事啦!我個仔現在都三歲幾,都仲係會有人提我,幫佢着多件衫呀?幾住比佢食飯呀?有時都覺得,我已做人媽媽啦!我識啦!覺得好煩!但過氣,又想其實有好多時,自己都會去睇下身邊既人,做d咩做d咩,個心係出自真心既!您家人都係關心緊您!您多d搵朋友去下街,傾下計!會好好多!您bb幾大呀!

別墅

三月媽咪:
點解你咁諗埋一面架!你係人地媽咪,但你都係人地個女,你屋企人關心你同bb先會成日題你尼樣題你果樣,換轉第二個三唔識7 ga,講多兩句都嚴費事啦!
大家平時返工咁辛苦,weekend緊係要搵返d自己鐘意ga節目啦!當然有d人會鐘意一家大細聚埋一齊,但也有d鐘意自己一個.我好多時都係自己一個嫁啦!咁咪上下bk,睇下小說,玩下明星三決一,整下野食,玩下bb(應該係bb玩我)咁咪一日lor.
男人同女人係好唔同,女人有左自己ga仔女就會咩都俾晒佢地,而男人就會有所保留,尼樣野真係好難改變.我老公除左返工外其餘時間就係打機,無耐之前我都好嬲佢,但後尾嬲到無晒感覺反而覺得舒服,你試下睇開d就會覺得原來自己也有另一個天地.(可能我最尾果兩句有少少深澳,因為我最近領悟到少少野,令我覺得自己ga eq 高左好多,個人開心左好多.)

複式洋房

Hey! mum take it easy!! At the beginning I also think like yours, but when I have time to calm down and think, you will understand!! "Men" need to give the time for them to think and change, even my husband also do like this, go to the computer all the time. Don't worry!! Be happy!! :-P

複式洋房

我個產婦都有或多或少的情緒,你記著多找人傾吓,放鬆吓,如果再覺得情緒好困擾,都要找專家幫手.不過,我鼓勵你先跟你老公好好溝通,講出你的感受和需要,亦要找你的老友或你覺得最明白的人傾訴.我以前生完第一胎,都有過易哭,敏感,悶,唔開心的反應,慢慢會好轉.記著,放鬆,瞓多些. :-P

別墅

知道你好辛苦了,好明白你的感受,想搵人幫or陪時就未有人在身邊,想靜下時就有人打擾,唉!
我都經歷過你的階段,我自己一手一腳湊囡囡,好似我病時要搵人幫手,身邊人未必能即時幫助,又或是當我唔想出街時,遍遍就有人搵你出街。
但我經歷完病都未有人幫助時,有一個好深的體會,就係,其實有d野自己都要咬緊牙關經歷的,過程係辛苦,因為無人幫,但讓我明白到其實我都可以處理一些自覺不能的事情,經過左後回想我又會欣賞自己的毅力,相信呢份就係母愛的流露。明白女人在感受上好需要講,有人明白,不過有時男人唔係女人,佢地真係會少去感受自己的難處,我同過好多我身邊的姊妹傾過,佢地同老公講自己唔開心,十個有九個的回應都係好平淡,好似無野咁,沒什麼大不了,但女人同女人講,好多時一講就明啦,所以我地需要同女性朋友傾,明白下個感受,之後又可以繼續好好生活嫁啦,希望你的唔開心感受,講完比我地聽,我地明左你之後,你會舒服d啦,仲有係,你今天為你bb所付出的一切,佢係最愛你果個,所以加油啊,得閒又可以出下街行下,唔洗困在家!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

水晶宮

三月媽咪:
好明白你感受,不過你都唔算太差...事情可以兩面睇
我以前都好討厭人地話我點湊bb,唔係我話事架咩 幾點訓,幾時沖涼...無準則掛....
依家我想通左,佢地係關心我,愛錫bb先會緊張~
男人既成熟程度同年齡無關,唔好放係心,因為佢唔成熟
你就要成熟~如果傾過佢都唔明,不如寫封信比佢...
記住:世事豈能盡人意,唯有bb係身邊
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

Joey_Au:
我唸你有D誤會我知道大家都返工辛苦,我冇話D咩野,我只係唔想我媽媽經常去賭錢(爸爸溫錢辛苦),唔想妹妹得10幾嵗就成日拍拖拍到唔返屋企訓。。。。

別墅

memecat:
好多謝你既回應。我好多時都想同BB出下街,行下,但係我係芝加哥,天氣好反常,仲好冬,又大風。BB只有2個幾月唔想距吹親冬親。所以只可以留係屋企啦!我真係好開心你明白我既感受!希望大家可以做朋友 :-P

別墅

kcpak:
講到寫信,真係好慚愧。。。。我老公唔識睇中文,只係識英文,我有唸過寫信加!但係自己D英文又唔係話甘好,可以表達曬我想講既野。。。就正如,我係BK寫既野我都想距睇下。。。。
PS 你講得好岩。。唯有bb係身邊

大宅

kcpak:

I understand you ka.... yesterday, I also argue with my husband because of the same problems... everyday he came home he only watch tv and use internet... but his job is watching the computer everytime... he is in i.t. field.....

I cry yesterday and today.... but when I saw my bb I said to myself--- you have to be strong ka!!!

add oil la...

伯爵府

三月媽咪,

妳好!我好高興認識妳!開心D啦!不如我

別墅

三月媽咪 寫道:
Joey_Au:
我唸你有D誤會我知道大家都返工辛苦,我冇話D咩野,我只係唔想我媽媽經常去賭錢(爸爸溫錢辛苦),唔想妹妹得10幾嵗就成日拍拖拍到唔返屋企訓。。。。

其實我都唔算唔會ga~我知你媽咪去賭錢,你妹妹去拍拖,你第一個post都講過,但我想解決左你本身ga問題先.你話自己係bb媽咪都唔可以控制bb ga沖涼.食奶.瞓覺時間,老公又掛住打機.出街.無時間陪你.你話唔開心佢都無反應.尼d我經歷過,我希望我ga經驗幫到你.但你媽和你妹妹果d我未試過,我俾唔到意見你,我只希望你在一個人的時候都可以享受到快樂.

別墅

memecat:
好多謝你既回應。我好多時都想同BB出下街,行下,但係我係芝加哥,天氣好反常,仲好冬,又大風。BB只有2個幾月唔想距吹親冬親。所以只可以留係屋企啦!我真係好開心你明白我既感受!希望大家可以做朋友 。

我都好開心可以在此處同你分享,當然可以做朋友啦!
加油啊,湊bb有時係會辛苦,但同樣的,開心令你難忘的同樣會好多,也是你自己第一身去接觸的,所以會係寶貴的經歷。

可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

別墅

三月媽咪:
同你分享下一個我會難忘的經歷,記起上星期有些事我不太開心,記得那天早上我醒了但仍訓在床上,我囡囡剛起了身,在我身邊,佢突然錫了我一啖在面上,我果刻好感動同埋開心,其實那一啖係一個鼓勵,好似佢知道媽咪辛苦你了湊我,錫下你支持下先,所以縱然有時真的係辛苦,但見到囡囡咁乖,我覺得係好直得的。

大宅

三月媽咪 寫道:
好唔開心。
雖然,返到自己屋企住之後係開心過同奶奶住,但係始終都唔係有自己一個家。我幾時幫BB沖涼,幾時洗奶尊,幾時自己去訓覺,都要比人吹。BB係我24小時湊,幾時要做D咩野我自己有時閒睇,點解我講左甘多次都係要甘吹我呢?難道,我係你地心目中仲未係一位媽媽?難道我仲未可以安排自己D時間嗎?
老公好仲意去街,每日返到屋企,同BB say聲 hello 就去上網,睇電視。每次都係要我話距先識得理我同BB。返工累,點解返到屋企唔係咩都唔做,鈄下呢?累極都想去街玩,如果我話唔比去,老公當然唔會去,但係面色就好難睇,唔通叫我留住個黑面神係屋企?昨天,同老公講我唔開心,當時距出左去玩,叫距返來又話我落距面,個個星期都去幾次街。。冇問我點解唔開心不單只仲發我脾氣。老公雖然大我8年有多,但係就一D都唔成熟。成個未成年男孩一樣。
難得weekend,但係就個個都唔係屋企,如果,呢個係我自己既屋企我都冇所謂,我可以做下家務,清潔我自己既野。但係,我係媽媽到,差唔多每日屋企都非常冷清。家姐要係大學寄宿,爸爸,老公要返工,阿妹要返學,但放學之後就去拍拖,媽媽要返工,但係就成日放工之後去賭船。好似今日甘,星期六,爸爸同老公去返工,阿妹就去拍拖,老母就去賭船。真係個個都早出晚歸。划著,我都會有時想靜靜地,但係,無啦啦,樓下朋友又上來。。。唔係每個時間我都仲意有人來探我同BB架!想exspect熱鬧又冇,想exspect靜下又唔得。 :-(

你都係呻下~其實理樹有好多媽咪都係"今"連我都係~~
我c6米又同你個個1樣,時時去街同返到黎米又係"今"
但我都幾惡死個d~~我亞女出世之後佢都係"今"
我米同佢開戰 100個會合有多
個c6現在好d啦~有時我都有機會出下街當然係自己1個
同約下frd啦~~我有時都做下pt的~好似過了個個星期6日
我要去做野,個c6米湊女囉~~ 你努力想下d方法出黎
睇下可以點解決啦講真我同個c6講我唔開心佢都走去玩~~
我會同佢講如果你有1日唔開心同我講,我又走了去~~
你會點呢??~~如我c6都係"今"佢1定會比我 了9年
http://hk.myblog.yahoo.com/shadowlau15/
make -up shadow photos

別墅

mancon:
nice to meet u too! 做一位全職媽媽真係唔容易,希望第日我地一齊上BK講下傾下~有個伴!係呢,你要移民啊?去邊啊?嘻嘻。。。如果來芝加哥就好啦!

別墅

memecat :
聼到你甘講真係好感動~~唔知我BB幾時先識得kiss me呢。。嘻嘻。。我而加成日到kiss我仔仔個面豬燈

複式洋房

Hi 三月媽媽, is it the winter season in Chicago now? Did you join any mother's group? Have you still breast feeding? How is your baby?

大宅

其實d屋企人係咁,好似我咁,有時我個仔唔舒服,我亞媽就會話我都唔知點湊仔,湊到個仔成日唔舒服.聽到係好唔舒服,我仲同佢嘈了好多次,(因我個仔之前係比佢湊,)佢成日同人講話我個仔比我湊完之後瘦了好多,之前我都會好唔開心,係到講到我好似害個仔咁,我仲有99同老爺煩,但想真d佢地都係錫個仔先會咁,咁我睇完之後都係覺得佢鍚你先會咁,所以你都唔洗唔開心,我老公雖然 就唔會經常出街,但佢一返屋企就只會打機同上網,我個叔仔湊我個仔多過佢,我都同佢嘈了好多次,但又會想,同佢嘈完之後佢都係咁,咁就唯有睇開d啦

首頁

尾頁

跳至