美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 請救救我的頭髮

補番嗰個topic條link俾你啦---~~~[size=x-large]CLICK HERE

子爵府

唔記得介紹,如果生完仔,你可以用生薑洗髮水洗頭,如果費時買成百幾蚊支既洗頭水,查實你用薑皮水沖涼時都可以用嚟洗頭,中醫角度,用生薑,薄荷,甚至辣椒油(呢樣我唔係好敢試,倒不如用指天椒??!!)嚟外敷患處(咁即係頭皮啦)一陣,然後用溫和既洗髮水去洗頭.內服嗰啲....實在太多野,我都記唔到,就算記到,我好相信我地呢啲師奶都無心機去搵齊材料去三碗'拗'成一碗...所以都無謂介紹...其次就係要夠營養同埋夠瞓,如果想真係响食方面幫助防止脫髮,食吓紫菜,提子,蛋白質既食物,都會有幫助.暫時醒起既野就係咁多,,,再八卦到啲乜騎呢護髮心得,我再上嚟up吓啦!

洋房

to bandband

請問吓,本人洗完頭髮就有啲”笠”, 如果用護髮素仲”笠”, 頭髮有啲乾 ,又大量脫髮,好怕很担心 !用邊隻頭髮水呢

大宅

好媽媽勳章

我都想問下有乜野可以攪攪個頭,我的頭髮好幼又易斷,又有脫髮,都好旱,而家見到頭頂出頭髮,飛起晒,點解救 :cry:

小寶

複式洋房

Hi bandband,

I have had serious white hair problem. I need to go to Salon to perm my hair every 6 weeks. So you can imagine how dry my hair it is. And my hair is very tough even if I do not go to Salon to perm hair. Do you have any recommendation to me?

Also, I have had a lot white hair in my forehead and next to my right ear. Do you think I can -

perm hair root => after 6 weeks => colour treatment (to hide the white hair) => color treatment again => after another 6 weeks => perm hair .... in order to reduce the damage of hair. But I did consult two different stylists and they do not recommend me to do so.

Or any suggestion for natural perm hair material as Salon is also using the one with strong bad smell chemical....

Many thanks for your advice.
Wish you all the best in your new career.

Best regards,
Hi5mama

子爵府

小寶,

基本上頭髮天生幼都係一個大難題,因為我本身都係...惟一辦法都只係洗頭同梳頭時小心啲輕手啲,至於頭頂出新頭髮,係件好事,如果想解決飛起嗰個問題,你可以用ban's生薑洗頭水,^^因為呢隻我曾經俾bk一位媽咪用過,結果証明係好有效!因為嗰位媽咪啲頭髮都幾頑強,出咗成幾吋長都照樣竪起,但用完之後,我第二次見佢,佢啲頭髮已經伏哂,你都可以試吓.

同埋如果本身有脫髮既情況出現,切記護髮素唔好搽到頭頂/頭皮,否則甩得仲多.如果改善髮質,我睇網上面教,都係從飲食做起,食多啲豆類蛋白,至於動物脂肪/蛋白就盡量少食,因為食得多動物蛋白/脂肪都係引致脫髮既成因之一.

子爵府

wing0503,

其實都係prefer你用番油性洗頭水,因為揀洗髮水都係睇頭皮而唔係頭髮,如果你隔日洗已經好勉強,咁已經代表你係油性髮質,你試吓買番啲深層清潔既洗頭水,其實千祈唔好日日洗頭,會大大減低頭皮皮膚本身既抵抗力,隔日洗已經ok...因為依家轉季,所以唔清楚你依家係屬於邊一類脫髮,如只屬季節性,其實都唔需要太擔心,因為都只係暫時性而已.但如果已經持續咗一段時間,同埋一日大概甩多於八十條以上頭髮,你就要小心喇,睇番自己平日既生活習慣,因為甩髮有好多成因,我唔能夠話一隻洗髮水/產品就可以解決脫髮問題,如果你係唔夠瞓,本身生活壓力大,飲茶飲得多,食煙,用錯洗髮水(即係原本應該要用油性洗髮水,但你錯用咗乾性,都會引致甩髮),護髮素搽响頭皮度(呢樣係人都會甩得勁,因為濕髮時,頭髮係最易甩/斷),食緊藥,用定型產品...等(數唔哂添...),你就要試吓改變一下生活方式.

洗頭水都係揀番防脫髮/油性洗髮水(你既情況千祈唔好用Dove,用完仲甩得勁...),每次洗頭集中頭皮清潔,洗完髮盡量用毛巾印至六成乾,然後用番啲疏齒既梳梳頭,如果梳頭時髮尾好kick,你可以先搽番少少髮尾油响髮尾,然然慢慢梳,總之將甩髮既機會減至最低啦;同埋頭唔需要成日梳,一日最多都係梳一百吓就好夠,否則都係會傷害髮質.如果護髮素,查實可以唔好用住,你剩係乾髮/洗完髮後搽番少少髮尾油,我覺得好夠,又唔會整到頭皮好立,你可以試吓.
洗頭水暫時你都唔需要用藥性/好貴嗰啲,總之去到頭皮上既過剩油脂,我諗已經大大改善番你甩髮既情況.可以既話,你可以揀番啲有薄荷成份既油性/防脫髮洗髮水,因為薄荷本身都係有助改善油性髮質同埋刺激頭髮生長作用,如果搵唔到,你可以直頭去花墟買盆新鮮薄荷番屋企種,每次洗頭,攞幾塊新鮮薄荷,然後捽爛佢同埋洗頭水一齊用,都幾方便,家吓我屋企都有盆,好平,$15/盆,仲要係好粗生.你都可以試吓.

子爵府

Hi5mama,

我諗你呢個情況,我只可以講,你最好避免去電染髮,因為幾好髮質都好,如果電染咁密都係一樣會好傷.大概你只可以用color treatment去染髮,你要好肯定你去既髮廊真係幫你做既係color treatment,因為出面有啲salon甚至髮品店都硬將啲染羔當成顏色焗油嚟sell,正式既color treatment係半永久性既染髮產品,就咁搽完用機焗廿至卅分鐘,但因為就咁用只可以keep兩個星期左右(不過有啲好上色既髮質係可以留到一個月左右),所以有啲就算真係用顏色焗油幫你染,佢地都係照樣開少少雙氧奶幫你染,如果係,我諗倒不如自己出去買部小型焗油機(steam嗰隻280左右,座枱式),買支顏色焗油自己响屋企焗色,雖則麻煩咗少少,但至少無咁傷髮,出面一支顏色焗油大概$20(細支)至$85左右,我屋企用緊嗰隻係Unique Henna,大大支同埋好易上色(我屋企嗰幾支分別係紫紅,紅色,紫藍),都keep得幾耐吓,你都可以試吓用.

複式洋房

Dear Bandband,
1. 你的意思是, 如果使用小型焗油機+顏色焗油, 只可以keep兩個星期左右 (如果不好上色既髮質, 僅僅可以留到兩個星期左右)?
2. 在哪里可購買小型焗油機(steam嗰隻,座枱式) 以及Unique Henna,有牌子的顏色焗油?
Many thanks!
Hi5mama

別墅

Dear Bandband:

請問你的鋪頭在邊處呢,可pm給我嗎,
我都想拜訪一下你咁,因我的髮質真的幾差的!

子爵府

你可以去任何一間天然護髮用品中心既分店度買,或者你都可以試吓去睇吓旺角既髮品舖有無得賣,總之個價錢都係$260左右,頂多最貴都只係$280一部,至於Unique Henna,可能呢隻牌子入貨貴,我嗰陣都無入好耐,但呢一隻係有信心啲囉,你試吓睇吓旺角或佐敦廟街嗰頭既髮品舖有無(後者多款啲同信譽好啲),千祈咪用天然出嗰隻Ban's 顏色焗油/護髮素,我好多客用過,除咗有隻狗用過上到色之外...^^真係係人都上唔到色...真係唔係講笑...又貴又唔好用...
Hi5mama 寫道:
Dear Bandband,
1. 你的意思是, 如果使用小型焗油機+顏色焗油, 只可以keep兩個星期左右 (如果不好上色既髮質, 僅僅可以留到兩個星期左右)?
2. 在哪里可購買小型焗油機(steam嗰隻,座枱式) 以及Unique Henna,有牌子的顏色焗油?
Many thanks!
Hi5mama

子爵府

^^唔好意思...我間舖已經無做喇!不過,都可以照樣响呢度傾吓頭髮上既問題既.
stcnwt 寫道:
Dear Bandband:

請問你的鋪頭在邊處呢,可pm給我嗎,
我都想拜訪一下你咁,因我的髮質真的幾差的!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至