自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人試過遺失特區護照?

請問各位有無試過遺失特區護照? 申請另一本要幾耐至有得拎?

我以為同就咁renew一樣係十日, 點知佢話要起碼成個月, 我仲有三星期左右去旅行啦, 出晒機票 :-( :-( :-( :-( 係咪真係要等一個月呢? 請各位指教指教!

子爵府

Re: 有無人試過遺失特區護照?

我十年前唔見過!
當年遺失護照首先去警局報失!
連同報失証明和護照申請表一同寄出!

你先問問入境署而家駛唔駛去警局報失先?
之後可以拎埋機票等証明親身去金鍾做快証!
大約一星期左右就有啦!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

大宅

多謝你,不過你個時係咪申請特區護照?

而家港島只有上環可以申請,不設快證,位入境處職員話只能夠在表格上寫明趕住幾時飛,無需機票證明。不過唔知有無用。:-(

tiffany_wong23 寫道:
我十年前唔見過!
當年遺失護照首先去警局報失!
連同報失証明和護照申請表一同寄出!

你先問問入境署而家駛唔駛去警局報失先?
之後可以拎埋機票等証明親身去金鍾做快証!
大約一星期左右就有啦!

別墅

chingchingmom:

你可以試下去wanchai imm. HQ. 問問.

大宅

chingchingmom,

Pls check pm

Lilo

大宅

烏龍媽媽、Lilo﹕

多謝兩位,希望搞得掂啦! :-|

子爵府

我朋友上年都係在金鍾做快証!
他情況同你一樣!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

大宅

你要帶齊機票, 酒店文件去灣仔入境處求, 通常他們一定一口拒絕, 告訴你新的署長已經下了規定無得快, 但只要你求完又求應該會俾你(因為你都還有十多個工作天), 但切忌發脾氣. 我上個月在灣仔求了差不多兩個小時才幫囝囝求了一本特區護照(但我是星期二申請星期四要出証, 因為要星期五出發), 所以一定要有耐性.
以我的經驗你一定成功!

忘了告訴大家, 在2007年2月換了新的入境署長, 改了新的policy, 已經取消快証組, 除了特別原因 - 旅遊不算, 將不會為香港巿民提供快証服務.

大宅

乜入境處換左處長咩? ?-( 根據政府網頁,一向都係黎棟國做處長喎!你係咪搞錯左香港警察? 佢地就真係換左一哥!

同埋入境處一向都無一組叫"快證組",我諗個亞sir點你!
longfung 寫道:

忘了告訴大家, 在2007年2月換了新的入境署長, 改了新的policy, 已經取消快証組, 除了特別原因 - 旅遊不算, 將不會為香港巿民提供快証服務.

大宅

tiffany_wong23:

想請問係金鐘邊度呀?

首頁

尾頁

跳至