自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

首先聲明,情感上對今次判決結果非常失望!但見好多人對細節有d誤會:其實法官唔係判一黎香港就可以申請綜援!香港在97前,申請綜援既資格要在香港住滿一年,政府係2004將呢個資格改為要在香港住滿七年。今次法庭係判呢個改動違反基本法(居民可享原有福利),要政府維持原來既條文:即住滿一年才有資格申請綜援!

fwsaefong  呢個根本係港英政府埋落嚟既炸彈,當年畀貪曾拆咗,民主派梗要…  發表於 13-12-19 10:36
melody228  Yes, 之前話要慳皮所以曾生由一年轉七年  發表於 13-12-18 12:50

侯爵府

回覆:今次法庭既判決

唔講唔知

琥珀宮

引用:唔講唔知

原帖由 魚毛媽2008 於 13-12-18 發表
唔講唔知
我初頭也被誤導,係今朝認真睇報紙先知!

侯爵府

Thanks for this update....

大宅

一年好快過!仍然好嬲!自己土生土長,但咩福利冇乜享過!D人一落黎未對香港有貢獻就咩福利都攞盡哂

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2004年政府改變政策,將資格改為住滿7年先可領綜援,好明顯係因為攻民黨創黨黨員李志喜喺2001年為莊豐源案司法覆核成功,為香港帶來沉重負擔,所以改動政策減輕對公帑的負擔,當日令香港流血嘅係法律界中人,政府盡力止血,今日又係法律界把傷口再重創。

每個國家或地區所訂立嘅法,不是為了保障當地居民權益?如果居民權益同法有衝突時,法可以凌駕喺巿民利益之上?咁已經係本末倒置,忘記了法的存在係捍衛本土權益,一套不能捍衛巿民權益嘅法,憑咩叫人尊重?

bu-b  好同意!  發表於 13-12-19 10:20
Ericmo    發表於 13-12-18 22:37
ac917  好清晰!  發表於 13-12-18 15:10
亞貴  講得好!   發表於 13-12-18 15:06
newchun    發表於 13-12-18 14:57
lololala    發表於 13-12-18 14:49
李豆豆  講得好!  發表於 13-12-18 12:33
Anke615  agree   發表於 13-12-18 12:31
lypoon    發表於 13-12-18 12:03
Evilgrin    發表於 13-12-18 12:01
msmchan  Agree  發表於 13-12-18 10:56
lam133  係,同意。  發表於 13-12-18 10:55
cheung2013  Agree  發表於 13-12-18 10:51
ankielaw51  Agree  發表於 13-12-18 10:48
油油はは  agree  發表於 13-12-18 10:42
neko138  講得非常好!  發表於 13-12-18 10:32
sousmarin   講得好!  發表於 13-12-18 10:24
小草  十個贊~  發表於 13-12-18 10:20

珍珠宮

噚晚睇新聞,果女人覺自己真係走頭無路,又話做過保安,洗碗,洗廁所……我真係有啲懷疑,肯去做洗碗會揾唔到食?周圍都請人洗碗,萬幾蚊個月,咁都話唔夠食?

ac917  呢d所謂藉口只呃到佢自己,咪當香港好似佢咁白痴!  發表於 13-12-18 15:12
大姑媽  香港咁難揾到食, 又咁慘老公又死埋, 點解唔返上大陸住  發表於 13-12-18 10:41

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JoanC 發表於 13-12-18 10:03
噚晚睇新聞,果女人覺自己真係走頭無路,又話做過保安,洗碗,洗廁所……我真係有啲懷疑,肯去做洗碗會揾唔 ...
我都有相同疑問,洗碗清潔多年都缺人,鈡點巿場需求亦好大,話自己喺培訓局攞A成績都揾唔到工,難以置信。除非揀工囉,話做保安12個鈡好凄凉,保安工作都有時間休息呀?大把後生爭住做,佢有得做保安,唔差呀?

大宅

引用:2004年政府改變政策,將資格改為住滿7年先

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-12-18 發表
2004年政府改變政策,將資格改為住滿7年先可領綜援,好明顯係因為攻民黨創黨黨員李志喜喺2001年為莊豐源案 ...
講得好

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2004年政府改變政策,將資格改為住滿7年先可領綜援,好明顯係因為攻民黨創黨黨員李志喜喺2001年為莊豐源案 ...
非常認同

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:首先聲明,情感上對今次判決結果非常失望!

原帖由 木土土 於 13-12-18 發表
首先聲明,情感上對今次判決結果非常失望!但見好多人對細節有d誤會:其實法官唔係判一黎香港就可以申請綜 ...
多謝提供資料

象牙宮

樓主嘅資料,俾大家睇到,政府係有盡力捍衛本土權益,可惜,法界中人,當自己係神,要香港人生就生,死就死,將法變成操控香港命運的凶器。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-12-18 10:00
如果居民權益同法有衝突時,法可以凌駕喺巿民利益之上?咁已經係本末倒置,忘記了法的存在係捍衛本土權益,一套不能捍衛巿民權益嘅法,憑咩叫人尊重?

音符媽 講得好
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-12-18 10:15
樓主嘅資料,俾大家睇到,政府係有盡力捍衛本土權益,可惜,法界中人,當自己係神,要香港人生就生,死就死 ...

反對法官治港

鄭少拉  香港一定要法治,唔可以人治架,人治就變大陸。。。  發表於 13-12-18 12:15
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:樓主嘅資料,俾大家睇到,政府係有盡力捍衛

樓主嘅資料,俾大家睇到,政府係有盡力捍衛本土權益,可惜,法界中人,當自己係神,要香港人生就生,死就死 ...

象牙宮

09729loklok 發表於 13-12-18 10:15
如果居民權益同法有衝突時,法可以凌駕喺巿民利益之上?咁已經係本末倒置,忘記了法的存在係捍衛本土權益, ...
美國貴為人權大國,當面對嫌疑恐怖分子,為咗保障國家安全,都會違憲將疑犯未經公平審訊就處決,即係國民利益凌駕喺法上。

禁止訪問

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

引用:Quote:JoanC+發表於+13-12-18+10:03+噚晚睇

我都有相同疑問,洗碗清潔多年都缺人,鈡點巿場需求亦好大,話自己喺培訓局攞A成績都揾唔到工,難以置信。 ...
同埋保安好多都係12個鐘,如9個鐘一更果啲,人工係少啲。但兩個 market 都成日請人,根本無可能係揾唔到,攞咗資源去讀再培訓,但轉頭又係去攞綜緩,咁扮咩嘢呢?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

DoReMi媽媽 發表於 13-12-18 10:15

冇架啦,判左就係判左,特區政府點可以凌駕基本法!

所以大家點嘈都係冇用,法官跟基本法係冇錯,特區政府只有跟住做!

對住呢個局面真係好無奈,香港市民仲有乜野推動力去自力更生呢?!

Ericmo    發表於 13-12-18 22:39
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

公爵府

好媽媽勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至