美容扮靚

跳至

首頁
12345...48

尾頁

大宅

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 5)

pandamama,

你問下佢, 因上次本來28號旺角有, 但miss唔得, 之後就話21或29, 就要問埋其中一位同學仔咁話, 你試下打去問下啦
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

民房

Re: 可以幫吓我嗎?

我想問吓,咁多間美甲學校,應該揀邊間呢? 我睇過Creation Nail, Nail Collection, Jenny Beauty, T-Nail & Polka Dot Nail System....太多間唔識揀, 想搵間讀美甲全科(以啫喱甲, 修甲及立體畫花為主, 水晶甲暫時其次,平的話就讀埋), 最緊要有証書, 同埋可以幫我報考國際証書....邊間會好啲呢? 價錢在9千元左右好喇, 冇錢, 好窮!
Thanks!

男爵府

畀面勳章

Re: 可以幫吓我嗎?

尋晚老公好晏都未返, 原來走咗去智源買nail venus, 佢話如果訂4季就9拆, 我拿拿聲睇.....真係好正, 可能係我未睇過呢本啦, 有水晶,gel混合又有彩繪, step by step...我d靈感即時baba聲, 又想拆過對手整過, 不過都未夠一星期, 冇奶由又拆ga。見到"一流ネイリスト"(top nailist) 幾個手上都係圓圓尖尖既甲, 真係好興奮, 特然覺得自己簡直係走在時代既尖端
之前我家姐係jp yahoo 幫我bid 咗幾本古書(2004年)書名叫nail super book, 以家應該巳停刊, 佢即印刷同同紙質同nail up nail max...都好唔同, 內容亦比較著重繒畫放面, gel好少好少, ( 等我得閒先放d上blog比你地睇吓),可見兩年間既美甲事業巳有好大躍進, 希望香港都一樣, 赿來赿多人愛好美甲

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係喎,Mummy
可唔可以通傳聲,如果佢地可以湊埋我21 OR 29號開班,咁我聽日上去比錢得唔得!?

Panda,
學左彩繪可以暫時性練習多樣0野,等我心無咁癢唔駛心多多又想玩埋水晶住...

Pandapanda 寫道:
March,
你都想學彩繪呀? 我同Perth都報咗名, 等佢夠腳就開班, 到時可能又多個伴啦!!

Panda

男爵府

March,

29號有, 旺角喎, 我問過你可以去到先至比錢都OK喎!

Perth,

29號喎!

Panda,

如果你都諗住去學的話, 就唔使出出面買顏料啦, 佢都包左一套顏料, 包埋你筆忝。

細E,

之前你冇睇過Nail venus? 我覺得Nail venus多d水晶睇的。 Nail up都係, 但nail max彩繪就最多, 幾乎成本都係。 有時睇下果D水晶甲, 真係有個 "咁都比佢諗到" 咁既感覺! 你好幸福呀~~ 老公走去幫你買美甲書! 比著我老公一定話我 "屣鬼氣"

Julia個老公都好好! Blog都同佢整埋, 仲要幫佢諗埋d得意野! 好Sweet~~~

原來我地呢個topic, 都好多幸福 "笑99"! :mrgreen:
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

別墅

march,

學完彩繪可以畫好多野啦, 又唔洗怕有味
快d報啦

男爵府

[size=x-large]心癢 <-- 我地呢度個個都係!

侯爵府

總之唔貴我都去報讀順便慳番D 顏料錢啦 等我先排仲低低能能四圍搵 :-(

Mummy 寫道:
March,

29號有, 旺角喎, 我問過你可以去到先至比錢都OK喎!

Perth,

29號喎!

Panda,

如果你都諗住去學的話, 就唔使出出面買顏料啦, 佢都包左一套顏料, 包埋你筆忝。

侯爵府

就係因為見你話上完一堂已經畫到咁靚,所以又一次按捺不住

amyyu 寫道:
march,

學完彩繪可以畫好多野啦, 又唔洗怕有味
快d報啦

侯爵府

不過水晶雕花真係好靚,我好想自己買0黎玩下

Mummy 寫道:
[size=x-large]心癢 <-- 我地呢度個個都係!

男爵府

amy,

岩岩先睇到你3套甲片!! 你都勁左好多!!

march,

畫花都可以自摸畫下畫下當畫下公仔, 但雕花真係唔可以自摸, 一衰左成舊野痴o係度冇得救架啦, 所以呢d比水晶甲仲要再細緻d的項目, 都係一定要學的。

別墅

mummy,

heheheee, 我都係第一次整一套5隻甲片呀, 仲發神經一整就整3套添 :lol:

侯爵府

Mummy
想問,如果用COLOR GEL 係咪唔駛再用all season gel kar la

男爵府

March,

唔係架, color gel只係比你囉個色, 唔係用黎整厚度的, 就算水晶都係一樣, 所有既 "色" , 都係囉個 "色", 要整番個適當厚度既都係用Clear, Gel就用clear gel啦, 水晶就用Clear powder囉。

侯爵府

明白。咁查實如果真係想整色,其實用甲油係咪都好OK 0架啦?? 係喎,咁用甲油仲駛唔駛唔上左TOP COAT 先??

OPI 甲油係咪好用D 0架,邊度有得買

Mummy 寫道:
March,

唔係架, color gel只係比你囉個色, 唔係用黎整厚度的, 就算水晶都係一樣, 所有既 "色" , 都係囉個 "色", 要整番個適當厚度既都係用Clear, Gel就用clear gel啦, 水晶就用Clear powder囉。

複式洋房

all:

前排靜左一輪,現在又熱鬧番,又有一團 呀!
[

男爵府

haaaa, 我都話一定學甲既人都會問呢個問題的~!

March,

你要分開Gel還Gel, 甲油還甲油咁睇, 因為係兩種唔同既野來的。 如果你話Gel同水晶混合做, OK的, 因為佢地都係 "假甲", 但甲油係油溶成份, 所以唔好加插入Gel當中, 如果夾o係中間會裂的, 或者會變黃。甚至面頭浸gel都會成塊pok番出黎, 甲油滑丫嘛 。如果你話一點兩點都則則膊博下, 但成隻甲都係果個色就唔得架啦~

但如果你做好曬個Gel甲/水晶甲, 上面油甲油係絕對冇問題, 但問題係o係上面唔使再加Gel com住, 因為甲油油上假甲係唔會甩的, 佢冇人體既油份, 所以就唔似真甲上甲油咁, 3日唔埋就甩。 所以切記, 唔好將甲油夾o係假甲中間呀~!

OPI甲油都好好架, China glaze 既甲油都好靚。 係有牌子既甲油都唔會差的! 就算假甲面滑滑淨, 上$5蚊既甲油d色都會好出架, 當然個掃冇d靚甲油果d掃咁靚啦!

Julia,

我都覺得係!!

大宅

mummy,

29號呀? 冇人打過俾我通知啊, 我打去同佢firm多次先, 咪一陣佢又話唔齊同學仔
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/niceperth/my_photos Perth's nail[/url] Perthicus's Blog

大宅

mummy, pandamama,

打左去喇, 29號, 佢話要帶10隻油好左甲油的甲片, 或者係水晶呀, gel面的甲片都得, 總之甲片上要有野, 另外仲有抺筆紙, 又可帶自己用開的顏料同畫開的筆

男爵府

Perth, panda,

最好帶D隻油左甲油既, 帶多幾隻整左閃粉既gel面甲片, 因為gel面畫錯左都可以用洗甲水抹, 抹完又畫過, 但甲油一畫錯左就係咁先, 一抹連埋甲油都抹埋出黎! :-x

你地做gel甲片時, 唔使打磨隻甲片, 油浸gel整d閃粉, 跟住再上gel com兩浸, 咁甲面就會滑d, 但當然如果你整完之後磨過佢先至上番浸seal好似做甲咁, 面頭就連少少暇痴都唔會有就最好啦。咁有油甲油效果, 又有gel底既效果試曬兩隻都唔錯架!

首頁
12345...48

尾頁

跳至