跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

美國媽媽求命呀...想知係咪真

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 美國媽媽求命呀...想知係咪真

小香香,
雖然我响美国好耐,但移民法律我唔多識,但聽落個男人講d嘢好唔make sense喎.佢依家排緊邊种移民?佢都未有綠咭,佢應該冇資合申請spouse來美團聚嘅.

子爵府

hi, 小香香,

我頭先睇到你話你家姐既事, 恕我直言, 真係好有問題喎~

個男人話自己係美國做野(特登黎香港GATHERING??)-->有d人係咁去識女仔, 不過, 佢有無講佢做乜工先~

未拍過拖..但叫過好多次雞(無言)-->咁大個男人無拖拍但又要去叫雞?? 真係咁難識女仔??
咁點解唔早d去果d咩野GATHERING果度搵女仔呀~
之後把口浪油咁氹我家姐(佢知我家姐啱啱分手..好恨嫁)--> 你家姐係咪俾人起晒底, 知佢恨嫁, 又有少少錢果種呀~

早一個星期..我家姐話同佢拍一年拖就結婚(兩個月以黎佢地只係電話同MSN溝通)果一年只係會見到三次-->我之前有個fd都係咁同佢老公溝通, 都係嫁去美國,
但都拍左成兩年拖先結婚, 其間雙方都有見過大家既父母喎~

今日..我家姐話下個月要同佢結婚喇--> 會唔會太快左d呢~

我家姐中哂毒了..佢e家係話"下個月二十六日就同個男人結婚"-->佢有無解釋點解要咁快決定呢~
個男人話帶佢去律師樓簽野--> 簽d乜野呀~
仲有呀..個男人話自己排綠咭仲有兩個月就到佢..就可以有綠咭--> 最大疑點~因為一般已移左民既hk人, 一land左綠卡就會寄去對方既屋企, 佢要排期, 即仲未係居民,
咁佢係乜身份係美國呢~

如果我家姐即刻嫁比佢...先趕得切有綠咭喎
e家有兩個疑問
a) 乜即刻嫁比佢就可以即刻有綠咭架咩??-->佢自己都未有身份, 應唔可以架噃~ 就算係美國公民申請配偶都要等喎~

b)去律師樓就可以攪到手續去美國申請綠咭兼結婚??-->
佢自己都未有綠卡, 又點樣幫你家姐申請呢??

仲有幾個疑問
a)個男人打電話黎係3字頭...佢話係美國申請左個百幾蚊月費任打idd所以有個咁既號碼..(我未打過去美國所以真係唔知喎..我淨知大陸打黎唔會有來電顯示)-->我都未聽過我d屋企人話有d咁既idd喎~
b)我叫家姐叫個男人黎香港做野..個男人話係香港人工會好低..(以 生活水平計.個男人係美國等於係香港搵一萬到咋)我話佢識英文搵返一萬都唔難..我家姐話個男人話自己英文唔係好得...(個男人係美國五年喇喎..佢話)-->如果佢話佢自己做廚房工既都唔奇既, 有好多人去到美國都係做廚房,
正所謂日頭對爐頭, 夜晚對枕頭~所以, 見人多過見鬼頭, 唔成日講或學好英好既話, 英文唔好都唔奇~

我地都話驚佢比人賣去做雞-->係囉, 有d擔心喎~

見過一次咁大把,又老到死又樣衰既中年大叔黎架-->睇黎你家姐可能係愛情大創傷之後既不顧一切喎~

因為我家姐英文差差差...睇書信都未掂果隻
到時有事都唔識打電話去求救啦 -->你地既擔心係正常既~其實, 我都唔係話好熟美國既法例,
但就咁睇就覺得果個男人好有問題囉~
你家姐唔係咁急要嫁人呀~叫佢真係考慮清楚先啦~
就算唔係嫁呢個, 結婚都係一世人既事, 唔可以咁求其,
我有d覺得佢唔知係咪失戀之後, 求其搵個會照顧佢既就算,
但驚佢所託非人喎~
你地再勸下你家姐, 唔好咁衝動, 再認真咁考慮清楚先啦~,
去唔去美國都唔係最大問題, 係嫁呢個人既問題囉~
而且, 反正對方都未有身份, 咁點解唔拍下拖先呢,
大家了解多d先至再決定都未遲丫~

禁止訪問

別墅

Green card 啲嘢我就唔熟, 不過你話 ...

"個男人打電話黎係3字頭...佢話係美國申請左個百幾蚊月費任打idd所以有個咁既號碼..(我未打過去美國所以真係唔知喎..我淨知大陸打黎唔會有來電顯示)" --->

我都有一個 3字頭嘅 phone number, 個 service 係 HK寬頻屬下嘅 HK2b 提供 (website: http://www.2b.com.hk/chi/index_oversea.htm), 只要你可以上網就用得, software 裝喺 computer 度; if 裝喺手提 computer, 去到邊都用得, 亦即是話個男人就算喺 USA, HK, 就算孟加拉都打得呢種 "IDD"揾你家姐.

另外, 我 uncle 喺 Canada 都有用, 不過佢就join local 啲公司, 駁個 router 就可以喺屋企駁多個電話任打 HK phone numbers, 月費真係$100 左右, New York 亦有呢啲公司, 我喺 tv 見過廣告.

不過呢個男人實在太可疑, 你家姐又唔係好知佢啲嘢, 真係要小心啲, 都唔知佢係咪有啲乜嘢想揾你家姐過橋. 叫你家姐唔好亂簽嘢, 你哋盡人事睇住佢啦, 最好就唔好嫁啦, 人生路不熟. 我諗你家姐都係心靈脆弱, 冇乜主意, 咁個男人用埋啲花言巧話咪得米囉, 你哋陪佢多啲, 繼續思想教育啦 ... 祝你哋好運.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

小香香~~
我係一個係hk嫁黎nyc既c 9呀...你家姐絛仔...千奇唔好信佢..一d都唔make sense架.

.
小香香 寫道:
我家姐係果D專攪GATHERING比男仔識女仔果度識左個35歲既男人
個男人話自己係美國做野(特登黎香港GATHERING??)
**番黎join gathering唔奇, 但奇在佢冇greedcard咯.**
未拍過拖..但叫過好多次雞(無言)
**呢樣野以經死得啦..**

個男人話帶佢去律師樓簽野
**律師樓簽野??for what ar?申請你家姐黎唔洗用到lawyer架啵. 自己填form入紙咪得咯, 張form都唔洗你家姐sign架.**
仲有呀..個男人話自己排綠咭仲有兩個月就到佢..就可以有綠咭
**我唔明佢點未有green card,但又可番hk玩啵, 有working permit都唔番得hk架, 我果時都有working permit, 但都要等到收到greencard先可番hk啵.**
如果我家姐即刻嫁比佢...先趕得切有綠咭喎
**如佢有greencard, 佢申請你家姐去, 係hk結婚呢, 一入美國你家姐就有greencard啦, 如係k-3入, 未婚妻呢, 就要再入form轉身份(我果時係咁入),要等有greencard先得, 唔關個男人有冇greencard事啵, 佢都要有左greencard先可再申請你家姐入啵. 佢冇greencard前係唔可以架啵.**
) 乜即刻嫁比佢就可以即刻有綠咭架咩??
**唔係**
b)去律師樓就可以攪到手續去美國申請綠咭兼結婚??
**都唔係**

仲有幾個疑問
a)個男人打電話黎係3字頭...佢話係美國申請左個百幾蚊月費任打idd所以有個咁既號碼..(我未打過去美國所以真係唔知喎..我淨知大陸打黎唔會有來電顯示)
**呢個我唔知..但老公果時打比我呢.係冇得出number架啵.
b)我叫家姐叫個男人黎香港做野..個男人話係香港人工會好低..(以 生活水平計.個男人係美國等於係香港搵一萬到咋)我話佢識英文搵返一萬都唔難..我家姐話個男人話自己英文唔係好得...(個男人係美國五年喇喎..佢話)
**英文呢樣野冇得講,但美國英文唔好, 想搵高salary既工, 係冇可能**

**講真....點都要捉實你家姐唔好比佢走呀, 我見到你咁講真係好忟憎呀...叫佢上黎睇下bk啦..如果佢想識男仔, 真係好多地方識到, 唔洗搵個阿叔啦**

男爵府

小香香,
直話直說..
1. 3字頭電話--> 我都用緊.. 係真嘅.. 係CITI 寬"朋".. 我用咗成年呢..
2. 佢咁有勇氣話你哋知佢叫鷄無限次, 你家姐唔怕佢有性病咩?? (我係姑娘.. so 我關心呢啲嘢多啲)
3. 叫你家姐 check 吓我喺移民監 forum 寫嘅嘢, 就知要有身份都唔易
4. 有担心.. 係咪你哋 溝通有問題.. 睇個情況.. 呢位"大叔" 係親戚紙移民.. 要等green card 夠5年, 可以排期考入籍..
5. 你同大叔+ 你家姐講.. 上律師樓冇得註冊架.. 要去婚姻註冊處註冊至有法定效力. although, 係做婚姻註冊嘅律師至ok.. but.. who will get married in an office?? 唔 make sense..
6. If 大叔係冇 green card, 佢係乜嘢身份留喺美國?
7. 只有 有green card/ citizenship 嘅人先至有資格 apply 配偶... Green card 條龍.. 你叫家姐 expect 等5-6年先至有得入境.. even 老公係 citizen 都起碼等1年半載呀
8. 做I.T.--> 咁禮金得USD 2000?? 唔係嚇我呀??
9. 大叔移 居US 之前係邊度人呀?
10. 你叫家姐小心.. US呢邊嘅"新移民大陸"男人最興返大陸, 香港娶老婆.. 為乜? 因為佢又冇田, 又冇地, 又老, 又唔識英文..even 識都唔好得去邊, 唔返HK娶個人返嚟, 佢咪一世要出去俾錢叫鷄..? US大嘅女仔點會可能同佢哋結婚.. as 你家姐冇人冇物, 佢真係對你家姐點都得.. as 佢呢啲男人高不成, 低不就, 最叻叫你家姐嫁之後, 出嚟做工養家, 同做晒家務.. 只係用USD $2000禮金, 無端端多個 free 賓妹, 佢又可以做大男人, 得閒有錢淨, 又可以繼續做對你家姐唔住嘅嘢..
俾著係你, 要唔要咁 "joe" "tard" 自己先??
叫你家姐 read 吓我嘅 message 喇!
"大叔"住邊個state 架??

禁止訪問

男爵府

Babesiu, 小香香,
嫁一個人.. 點可以只 靠講電話, 大家都冇生活過...
呢邊見唔少呢啲 case 呢.. 女方為唔想外家知自己"joe"遇.. 一般都唔出聲... 到有 suicide attempt 就後悔莫及喇
even 大叔要 apply 你家姐.. 2年來冇 IDD 電話單,(寬"朋"電話唔算嘅), 冇書信往來, 冇見面, 睇個 case, 大叔都冇幫你家姐買 life insurance, or 冇將自己份 life insurance 寫你家姐做 受益人 (佢有冇買life insurance 都成問題).. 如果佢乜都冇, 佢想申請你家姐都好難..
禮金得USD 2000.. 佢已經係"大叔" .. 身家只得USD 2000, 你真係叫你家姐小心..
不如先攞 Travel visa, 嚟睇吓先.. 做boy friend, girl friend 先喇

子爵府

小香香:

同你家姐講, 做科研D英文不能差,5係點同班developer, engineer溝通? 5同用中文呀!?
問下個男人係邊度住,邊間科研公司返工,公司電話等等. 仲有試下叫佢幫你家姐係網上買小小野然後叫佢寄返香港證實個地址都好. 看看佢會不會諸多推搪.
仲有我"arm arm"看過資料, 假設個男人有綠卡後同你姐結婚移民局會查得好嚴,因為佢地5想D人假結婚為左個身份,所以佢地會interview 申請人問好多生活上既問題,又可能會要家庭生活照之類.個男人同你家姐都5係點見面既話個interview好可能會fail 添!
http://www.dummies.com/WileyCDA/DummiesArticle/id-2068.html

你家姐話每月比$2000你父母美金定港幣呀﹖係港幣既話都要儲一排先匯返香港因為手續費都要$20-30 美金一次。叫你父母5好甘老定,勸下個女啦,5好甘易信D三九5識七既人
Display Picture from Rita et Machin

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Babesiu,
大叔未有green card,所以應該冇工咭啩.

小香香,
响美国做科技研發嘅Chinese一定要識英文ga.依個係basic requirement嚟.我細佬响依边做咗computer engineer 7年,佢未識過唔識講英文嘅人响依行做.你可以問下阿大叔攞出糧支票睇下佢响边間公司做.其實响依边嘅電腦專材好多,公司真係好多選擇.點会無啦啦搵過唔識英文嘅人嚟做.佢哋依行都要寫report架,咩weekly report, review…盡量要document佢哋嘅進度.唔通佢用中文寫?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

小香香﹕
我同c6傾過,原來個大叔既情況係有可能的,如果佢話佢仲有兩個月就拿到綠卡, o甘o係佢拿到之前結婚同遞紙申請埋你家姐既話,佢同你家姐就會一齊拿到綠卡. 如果佢已經拿左既話,你家姐就要等幾年了

得o既話叫你家姐同大叔拿張稅單(叫W2)副本黎看看,有需要我地可以幫你看看是不是真的如佢所說係科研公司返工.
不過講真1萬 HKD 係 US 5係多錢,你家姐要有心理準備,
好可能要搵野做公一份婆一份
祝佢好運!
Display Picture from Rita et Machin

男爵府

小香香,
而家講乜都冇用.. 你家姐唔會聽..
無為傷感情.. 只希望你家姐嫁金山大叔之前立-- 婚前協議書, 唔好俾個大叔分你家姐一分一毫, plus, 婚後唔好要小朋友住.. 睇清楚大叔係咪好歸宿先.. 咪日後離婚會俾大叔咬住唔放..
你哋一家人要齊心, if 大叔真係騙財騙色.. 你哋係你家姐嘅back up 呀! 尤得佢去嫁喇.. 唉! 佢已好心 "up"... 只求大叔冇性病都肯嫁.. 算喇.. 唔好勞氣..

babesiu,
你話我老公財色兼收---> 娶小香香個家姐嗰位大叔就真係財色兼收喇..

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至