自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

他是誰?

幾型仔啵!

別墅

Re: 他是誰?

嚇死人咩!! :tongue: :tongue:

別墅

呢位一定係清朝其中一位好後生就登基嘅皇帝。會唔會係康熙呢?佢咁鍾意外國嘢,肯畀張相人都唔出奇。不過康熙似乎唔係靚仔。唔通係乾隆?定係後期啲嘅呢?七哥你咁博學,冇理由唔知嘅﹗畀啲貼士嚟估吓吖﹗

以相學嚟計,的確係好相﹗耳高於眼,即係會出名。耳仔輪廓分明(雖然唔係睇得好清楚),父母好錫佢,家底好。劍眉,為人剛直(不過唔知點解左邊粗過右邊嘅?可能畫咗眉﹗)。額寬廣開揚、雙眼細長,黑白分明都係聰明相。臥蠶(眼肚)飽滿,子女多。山根拓印,個人有志氣。鼻直人中直,個人忠直正氣。咀唇菱角分明,口才好。骨秀臉帶肉,係貴相。最重要係眼神正氣,呢個應該係好皇帝。下亭雖然略為斜削,但臉頰有肉,晚年不會太差。可惜我唔識就咁係顴骨位(我要人哋笑先睇到﹗),唔知佢啲下屬聽唔聽佢話。

我知道一定有人會話:呢個係皇帝,你咁講實啱啦﹗well,我只係依書直說。而且大家唔好忘記,唔係個個皇帝都係好人﹗例如有啲開朝皇帝係平民或武將出身,就唔會係呢個相啦﹗

水晶宮

應該是中國其中一任皇帝,因為張相入面都有寫!
(EMPEROR OF CHINA)

民房

好英!

大宅

醒目開學勳章

呢個都算俊男喎, 著清朝服飾 又印左"Emperor of China" ,咁佢係唔係雍正呢 聽講雍正好"英"嫁喎

別墅

RSP325 寫道:
呢個都算俊男喎, 著清朝服飾 又印左"Emperor of China" ,咁佢係唔係雍正呢 聽講雍正好"英"嫁喎

應該唔係,因為雍正登基時好似已經四十歲。呢個靚仔皇帝好後生吓。

翡翠宮

童話 寫道:
[quote]
RSP325 寫道:

應該唔係,因為雍正登基時好似已經四十歲。呢個靚仔皇帝好後生吓。[/quote]

張相片(明信片)有日期→April 30,06...應該係1906年~短命、苦命之光緒也!

大宅

醒目開學勳章

哦∼原來係光緒呀?! thanks!!

首頁

尾頁

跳至