跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: BB無乜便秘問題?媽媽上黎分享下好嗎?

HoManYu 寫道:
[quote]
060228 寫道:
我個囡日日都有得痾, 很多時一日兩次添!

主要係飲唔飲水....

現早上飲10-13安水或梨水等
下午又4安水或果水
晚上又5-8安水或湯水

每日都吃蕷果及菜

另再飲4餐奶,總之飲很多水

嘩!咁真係好多水喎!仲飲緊4餐奶? 咁食幾餐飯仔呀? 會唔會多水得制ga?[/quote][size=xx-large]勁!

大宅

saltato 寫道:
試下宜接放佢在toilet呀!我個女都係咁train, 我買左combi potty, 可兩用, 初時放地下, 佢就企響度

之後我放響toilet上, 第一次佢有d驚, 第二次到依家都響toilet all 啦! 又唔洗clean個potty, 好方便!

saltato,尋日聽你講試下比昊昊坐板仔,工人話冇開到大但係開左“督”細。都好啦!都係好既開始啦!

男爵府

HoManYu 寫道:
[quote]
saltato 寫道:
試下宜接放佢在toilet呀!我個女都係咁train, 我買左combi potty, 可兩用, 初時放地下, 佢就企響度

之後我放響toilet上, 第一次佢有d驚, 第二次到依家都響toilet all 啦! 又唔洗clean個potty, 好方便!

saltato,尋日聽你講試下比昊昊坐板仔,工人話冇開到大但係開左“督”細。都好啦!都係好既開始啦! [/quote]

嘻嘻, 真係好既開始! 恭喜!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

saltato,尋日聽你講試下比昊昊坐板仔,工人話冇開到大但係開左“督”細。都好啦!都係好既開始啦!

嘻嘻, 真係好既開始! 恭喜! [/quote]
saltato,今日工人同我講昊昊好叻呀!train左佢3日坐廁板仔,頭先終於成功開到大啦!
聽日開始比介片褲佢著下先!

大宅

估住開心都差D唔記得左你添manyeebb,p.son呢幾日點呀?有成績未呀?

別墅

HoManYu 寫道:
[quote]

嘻嘻, 真係好既開始! 恭喜! [/quote]
saltato,今日工人同我講昊昊好叻呀!train左佢3日坐廁板仔,頭先終於成功開到大啦!
聽日開始比介片褲佢著下先! [/quote]
昊昊好叻呀!
佢平日定唔定時去poo poo嫁?
你e+咩時間放佢落

大宅

[quote]
Marina88 寫道:
昊昊好叻呀!
你e+咩時間放佢落

1)12/02/2006-3.97kg  6)20/05/2006-7.82kg
2)17/02/2006-4.04kg  7)24/06/2006-9.05kg
3)21/02/2006-4.23kg  8)19/08/2006-10.46kg
4)10/03/2006-5.32kg  9)18/11/2006-11.74kg
5)20/04/2006-6.91kg 10)23/02/2007-12.2kg

別墅

[quote]
winwinwin 寫道:
[quote]
Marina88 寫道:
昊昊好叻呀!
你e+咩時間放佢落

大宅

Marina88,
昊昊平時係定時定刻係朝早11點零食完粉仔一陣就辦公,之後就洗白白,我之前都有買個隻鴨仔比佢坐,但係佢唔肯坐,仲用腳tak添!咁我咪聽saltato講買左個thomas既厠板仔比佢坐,工人話冇比野佢玩,淨係坐响隔離陪佢,叫佢出力un,同佢傾計咁喎!不過都坐左好奈咁話喎!
昊昊而家都識放屁摸下個pat pat,痾尿摸下個"咕咕"ga!

別墅

好羨慕昊昊識定時定刻去辦公, 又可以坐定定. 好叻仔呀!
我阿B都係好多時係食食下有便意. 但中午個餐佢成日食食下就眼訓, 攪到我要餵得好急, 如果唔係佢就會發難咋同唔食嫁喇(佢可以一路食一路鍾眼訓)! 食完換換下片都會訓著嫁. 你話點train佢呀????
不過我頭先都好惘想地照放佢去坐下, 可惜佢就算眼訓都係坐唔定, 隻手想周圍去攪野.

男爵府

HoManYu 寫道:
Marina88,
昊昊平時係定時定刻係朝早11點零食完粉仔一陣就辦公,之後就洗白白,我之前都有買個隻鴨仔比佢坐,但係佢唔肯坐,仲用腳tak添!咁我咪聽saltato講買左個thomas既厠板仔比佢坐,工人話冇比野佢玩,淨係坐响隔離陪佢,叫佢出力un,同佢傾計咁喎!不過都坐左好奈咁話喎!
昊昊而家都識放屁摸下個pat pat,痾尿摸下個"咕咕"ga!

昊昊好叻呀! 咁快就有得交工課!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

大宅

好媽媽勳章

Marina:

本來仲想慢慢打一篇野比你, 點知都搞掂左啦. 或者有空再打吧,真的很忙.

之前, 桐桐都約左每日11點半至11點九去 ng ng. 不過我比左士多啤梨之後, 去唔到, 到而家搞掂都唔係咁定時, 但我會定時每朝食完11點個餐抖佢, 今日抖第2次, 12:30 就得.

媽媽們要堅持就可以成功啦!!!

大宅

係呀!大家都要加油呀!

別墅

tabasco 寫道:
Marina:

本來仲想慢慢打一篇野比你, 點知都搞掂左啦. 或者有空再打吧,真的很忙.

之前, 桐桐都約左每日11點半至11點九去 ng ng. 不過我比左士多啤梨之後, 去唔到, 到而家搞掂都唔係咁定時, 但我會定時每朝食完11點個餐抖佢, 今日抖第2次, 12:30 就得.

媽媽們要堅持就可以成功啦!!!

多謝你呀! 得閒至打啦! 再唔係星期六靚媽飯局再傾. 我一定等你嫁!! :wink:

桐桐真係乖! 至衰謙謙唔比人逗. :tongue:

男爵府

臨訓飲11oz奶架,另吃2碗congee加少少飯仔甘啦~

會唔會多水得制ga? ---> 飲完又去片,所以只是成日換片

有次一口氣飲13oz仲想飲,我唔俾佢飲,我都驚~~

HoManYu 寫道:
[quote]
060228 寫道:
我個囡日日都有得痾, 很多時一日兩次添!

主要係飲唔飲水....

現早上飲10-13安水或梨水等
下午又4安水或果水
晚上又5-8安水或湯水

每日都吃蕷果及菜

另再飲4餐奶,總之飲很多水

嘩!咁真係好多水喎!仲飲緊4餐奶? 咁食幾餐飯仔呀? 會唔會多水得制ga?[/quote]
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

另外我想講, 天天多飲水,多吃菜,多吃蕷果
係健康三寶,盡做為BB養成此習慣
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

好媽媽勳章

但聽過人講食萍果會{結工}, 真定假架, 攪到我唔敢比p.son仔

大宅

hihi 各位靚媽:

近呢2個week 嘅dinner 我比草頭食飯飯 (d餸就同食粥果d一樣, 半碗菜+半碗肉), 之後day day 有得all, 咁arm 草先生又arm arm 識行, 行好多...唔知係d 飯定係佢行得多所以有得all 各位靚媽, 如果你地d bb 有便秘, 可以試下比佢地食飯飯, 因為我之前試過好多方法都唔work!

1)12/02/2006-3.97kg  6)20/05/2006-7.82kg
2)17/02/2006-4.04kg  7)24/06/2006-9.05kg
3)21/02/2006-4.23kg  8)19/08/2006-10.46kg
4)10/03/2006-5.32kg  9)18/11/2006-11.74kg
5)20/04/2006-6.91kg 10)23/02/2007-12.2kg

大宅

我囝囝呢排唔知係咪腸胃有問題,唔係好開胃,但日日都屙幾次呀,連續兩晚仲要係半夜扭計,之後屙了兩包大屎,攪到我無覺好訓,點算好呀!會唔會食滯咗呢,

大宅

celiacat 寫道:
我囝囝呢排唔知係咪腸胃有問題,唔係好開胃,但日日都屙幾次呀,連續兩晚仲要係半夜扭計,之後屙了兩包大屎,攪到我無覺好訓,點算好呀!會唔會食滯咗呢,

草頭係6個月果時都有肚all (1 day all 幾次), 問e 生, e 生話係冷親所以all d 菌出嚟, 佢教我.. 如果 bb all 到唔係面青青, 有脫水現象 or 呆呆滯滯嘅, 冇問題咁話, 不過要比bb 飲多d 水wor, 至於半夜扭計, 我估姐... 會唔會呢排熱得滯or 臨瞓時玩得太din???其實... 草頭呢排都有4 點幾玩哂野, 目的係想瞓我地張床!

首頁

尾頁

跳至