論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 大家對於工人有冇試用期的睇法...

fion2504 寫道:
咁我想請問佢地(話係高x的人)講左d乜費x之言吖 ?-(

其實今次同署長佢地會面,平心講,我都唔會覺佢地係廢up既,因始終對方都係有誠意見我地,聽我地既提問,亦不能一下子立即答應我地,呢點我個人絕對接受. :mrgreen:
至於機票有效期同levy方面,反而我幾有信心,因我地都表明比機票唔係問題,但有效期應比幾耐呢??呢點佢地勞工署個指引係有問題,佢地係無得扮唔知.
另levy佢答左唔關佢地事,係另外既部門,咁我地咪搵另外既部門傾囉.
我地都有提幾點: 大肚,假期,疾病等等比較對僱主切身既野,同埋可唔可以係ID407入面作出修訂,比番d公平比僱主.另又可唔可以將本地打工仔及家務助理分番開2條勞工例,因大家工作性質根本唔同,唔應該歸埋一齊而引致更多問題出現.
但署長當然無即時答應啦,不過我地都會再約期拜訪佢既.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咁點解要一份idxx7既約去請外傭姐?咁張死人約吾改得既咩.個d富貴人立左遺噣,都可以話吾成立啦.我間係公開資助機構,即前身係政府既,而家佢都管既..管少d姐.咁d約又係未真係咁獨立呀?d鬼有約滿咩金架...好好賺架佢地...點解我地本地人無約滿安慰金架?

大宅

我覺得﹐俾機票係唔係問題﹐問題係點解工人唔返家鄉都要僱主俾回程機票。d工人有試用期到僱主家唔like就走﹐根本就唔會返家鄉﹐會試搵第二個僱主。咁之前嗰個又要俾回程機票﹐新僱主又要俾來程機票﹐結果最著數咪又係個工人。

子爵府

醒目開學勳章

cat_house

你呢個point的我當日有講啞!仲要係好無奈講到明而家外傭無論咩原因都好o既必然收費,等同額外收入,所以一定會屈僱主比cash,呢個point真係好PK,條氣唔順!

首頁

尾頁

跳至