自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:mclam+發表於+13-12-24+10:58+我未試

原帖由 jessica0768 於 13-12-24 發表
氣喘係勁辛苦, 出院之後記得條頸一定要頸巾保暖, 一覺唔小心冷到就容易又黎料
(我冬天個人唔暖都唔緊要, ...
即係一喘就聞氣?

我而家條氣管ee聲,點先可以好?

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珊瑚宮

BK Milk勳章

mclam 發表於 13-12-24 11:18
即係一喘就聞氣?

飲多D暖水, 就算係屋企都用條薄頸巾包包條頸, 如果你覺得心口好"偽"好唔舒服, 就要聞氣呀, 醫生有無同你講要幾多個鐘聞一次????

水晶宮

祝早日康復
我要瞓八個鐘

珊瑚宮

BK Milk勳章

mclam 發表於 13-12-24 11:18
即係一喘就聞氣?

呢排盡量唔好食甜嘢, 如果一起痰就會咳到人到癲, 一定要戒口

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Take care

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+13-12-24+發表我本

原帖由 701003 於 13-12-24 發表
我又系哮喘友,呢排空氣咁差,條氣超唔順大家保重!希望樓主早日出院

...
我屋企人冇呢種病,都唔知點做?

e生話我仲可以講成句句子,仲未算太嚴重,但我覺得已經好辛苦,可唔可以教我點舒緩?

........

我隔離床個病人要用尿片,+上佢成曰大便,(我知佢都唔想),但我真係頂唔順,就黎窒息!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:平安夜,e院夜!

身體要緊,保重

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:mclam+發表於+13-12-24+11:18+即係一

飲多D暖水, 就算係屋企都用條薄頸巾包包條頸, 如果你覺得心口好"偽"好唔舒服, 就要聞氣呀, 醫生有無同你 ...
4個鐘一次,不過聞左都好似冇乜用。你一般要幾耐條氣管先鬆返?

我而家行路都勁喘!

伯爵府

小心身體呀!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:mclam+發表於+13-12-24+11:18+即係一

呢排盡量唔好食甜嘢, 如果一起痰就會咳到人到癲, 一定要戒口
而家都咳到人都癲!

珊瑚宮

BK Milk勳章

mclam 發表於 13-12-24 11:29
4個鐘一次,不過聞左都好似冇乜用。你一般要幾耐條氣管先鬆返?

我而家行路都勁喘!

聞藥會快過食藥, 氣管無咁快鬆返架, 你預多兩三日時間, 你呢排出街記得帶口罩, 轉天氣溫差大, 空氣唔好都會影響病情

我???????? 試過連續兩三年都病到隻死狗咁, 仲要次次都係過年前後, 有次試過年三十(我做sales)返工, 哮喘發燒勁咳一齊黎料食完藥仲要失埋聲, 小事就一星期睇兩次就好

珊瑚宮

BK Milk勳章

mclam 發表於 13-12-24 11:31
而家都咳到人都癲!

你個喉嚨有無痕???? 有痕就食勁薄荷香口膠(無糖果隻), 食左會舒服少少

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

take care~

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+701003+於+13-12-24+發表我又

原帖由 mclam 於 13-12-24 發表
我屋企人冇呢種病,都唔知點做?

e生話我仲可以講成句句子,仲未算太嚴重,但我覺得已經好辛苦,可唔可以 ...
飲熱水,飲熱咖啡,我無藥係身時,就用呢d方法仲有,用鼻深深吸氣,忍一陣(盡量忍5—10秒),再用口呼氣,鼻吸口呼,做十次八次會有好轉!對住蒸氣鼻吸口呼會更好!

珍珠宮

小心身體呀

水晶宮

Take care

男爵府

睛靈勳章

引用:琴曰因氣促入院,今日應該仲未出得院,我想

原帖由 mclam 於 13-12-24 發表
琴曰因氣促入院,今日應該仲未出得院,我想喊!
其實你諗吓好多有cancer 或重病小朋友在醫院,有啲唔知幾時可出院,小病是福,最緊要康復出院,願你一家平安

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:mclam+發表於+13-12-24+11:29+4個鐘

聞藥會快過食藥, 氣管無咁快鬆返架, 你預多兩三日時間, 你呢排出街記得帶口罩, 轉天氣溫差大, 空氣唔好都 ...
我喘左兩個禮拜啦,食左好多西藥,覺得勁多痰封住喉嚨!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:mclam+發表於+13-12-24+11:31+而家都

你個喉嚨有無痕???? 有痕就食勁薄荷香口膠(無糖果隻), 食左會舒服少少
勁痕,咳到冇氣!

水晶宮

只要身體健康,日日都可以開心過聖誕節。祝你早日康復!不要為咗節日而唔開心

首頁

尾頁

跳至