興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 20-6-25 10:06
好開心呀, 喜愛的作者梦筱二出新書啦.

雖然只追到1/5,但故事性强, 好睇.

之前睇佢本《我一直都愛你》喊到我死死下,可能最近自己都有耳鳴,感受好深

象牙宮

2024年龍年勳章

YuYuMother 發表於 20-6-28 22:42
之前睇佢本《我一直都愛你》喊到我死死下,可能最近自己都有耳鳴,感受好深
...

梦筱二的書我都有睇, 女主角唔理出身貧或富, 都努力上進, 幾啱我睇.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最近在追鵲上心頭的<<宮女為后>>, 初頭以為係延禧攻略果類宮鬥故事, 追到一半, 發現係酒心朱古力, 又甜又醉.

故事起伏不太大, 但作者寫得唔錯, 唔沉悶, 有追看性.

update: 最後30%比較平淡....跳着看完

大宅

Sumyeema1 發表於 20-6-2 21:08
剛剛睇完明月聽風的《別客氣,我愛你》,因為配角有任性的段總和傲嬌的李嘉玉,都唔錯。

...
"晴天與暴雨", 主角為藍總, 段總都有出場的

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

必須敲鑼打鼓, 明月聽風有新書可追啦!

睇任性遇傲嬌時, 最喜歡“藍可愛”呢個角色.

update: 呢套又係破案, 冇乜藍可愛戲份, 睇咗少少, 吸引唔到我讀落去.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

竹已的書一直在waiting list 上, 之前推介過作者的“偷偷藏不住”

呢幾日開了“她病得不輕”, 作者一貫地透過幽默對話將青涩的校園初戀描寫得動人心絃...

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 20-7-14 07:32
竹已的書一直在waiting list 上, 之前推介過作者的“偷偷藏不住”

呢幾日開了“她病得不輕”, ...

謝謝推介! 跟你推介睇咗幾本, 都好正!

大宅

Sumyeema1 發表於 20-7-14 07:32

呢幾日開了“她病得不輕”, ...

《偷偷藏不住》真係好好睇好多笑點,不過我呢幾日另外睇咗《聲聲引你》同《她病得不輕》好似都係比較耐之前嘅作品,唔知呢個作者有冇新書呢

象牙宮

2024年龍年勳章

sousmarin 發表於 20-7-14 11:43
謝謝推介! 跟你推介睇咗幾本, 都好正!

真好呀, 大家喜愛相近.

象牙宮

2024年龍年勳章

HyperBB 發表於 20-7-15 06:57
《偷偷藏不住》真係好好睇好多笑點,不過我呢幾日另外睇咗《聲聲引你》同《她病得不輕》好似都係 ...

竹已有新書“難哄”, 是“偷偷藏不住”裏哥哥的故事.

因為我不太鍾意哥哥女友設定, 所以未睇.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

想講下竹已呢位作者, so far 睇了佢三部小說, 都是青梅竹馬校園背景.小說中的男女主角, 一方在幸福快樂家庭長大, 另一方的背景總有各式各樣的問題.....有問題的一方被愛情治愈, 另一方在愛情中成長, 我諗這就是竹已小說的魅力吧.

竹已在小說中安排的每個問題家庭, 都代表一個社會問題:

“偷偷藏不住”男一, 原本家庭中上, 但男一父親在一次醉駕中撞死人, 父親跳樓變植物人, 自此, 小小的男一背負上殺人者下一代的沉重包袱, 既要金錢上賠償受害人家庭, 又要醫療上金錢支持植物人爸爸...車禍受害人女兒還要精神上虐待男一...

竹已問社會: 為何醉駕?為何畏罪自殺?為何下一代要受苦?

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-7-16 11:04
想講下竹已呢位作者, so far 睇了佢三部小說, 都是青梅竹馬校園背景. 小說中的男女主角, 一方在幸福快樂家 ...

"她病得不輕” 男一有個天才弟弟, 他在父母極偏心下長大, 在親友將兄弟相互比較下成長....結果性情大變, 逃離父母...

竹已問:同為子女, 父母為何要偏心? 已有一個天才兒子, 為何要逼另一個也要是天才?

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-7-16 11:04
想講下竹已呢位作者, so far 睇了佢三部小說, 都是青梅竹馬校園背景.小說中的男女主角, 一方在幸福快樂家庭 ...

“奶油味暗戀”, 女一是個領養兒.

她的養父母因為親女被拐走而領養個替代品, 在親女被尋回就將女一棄養, 因為親女身有殘疾、心有陰影, 對女一又打又罵, 女一被放在外公家...

竹已問: 養女是無辜的, 為何要在心靈上傷害她?

三本小說, 三種傷害, 都睇到我眼淚流 但愛情的治愈力又睇到我心心眼

象牙宮

2024年龍年勳章

dl0408 發表於 20-7-4 11:01
"晴天與暴雨", 主角為藍總, 段總都有出場的

“晴天與暴雨”主打破案, 我追到一半, 棄書...只是個人選擇, 明月聽風愛情小說比較合我眼緣. 可能是我“瞎”.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

幾個月前看過的, 陌言川“花瓶專業户”, 有劇情, 超甜.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

作者西方經濟學的書不錯, 尤其佢筆下四大家族繼承人的故事, 以下兩本幾好睇.

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 20-7-21 22:59
作者西方經濟學的書不錯, 尤其佢筆下四大家族繼承人的故事, 以下兩本幾好睇.

...

又跟你睇...
為所欲為 好睇呀..會睇埋另一本..
陌百川都好睇..
不過好似西方經濟學寫得好D

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢排抗疫在家, 無所事事, 唯有睇小說..... 之但係, 又冇乜可以追, 只好睇舊書.

揀咗玖月曦“你比北京美麗”, 之前大力推過此書, 再看依然喊濕了好多紙巾.

第一次睇時, 睇到喊位才喊, 番睇時, 未到喊位, 係甜蜜位已知結果, 我喊得更加厲害...

結果, 我番睇“你比北京美麗”, 番睇咗5次....又因為作者話男主角(韓廷)係另一本書-->“一座城,在等你”出現過, 我又去追一座城, 結果韓廷出現咗3行字..

講咁多, 只係要表達“你比北京美麗” 太吸引我, 呢本書解咗“任性遇傲嬌”段總的毒, 我還在找解“韓廷紀星”的毒.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lm... 慢慢尋寶...而家先打開奶油味暗戀睇先,
謝謝介紹

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最近看完種田文“蠻丫頭”, 故事好睇合理, 劇情起伏跌宕, 成篇小說309頁, 算係我睇過的最長篇.

p.s. 小說係呢度jm 之前推薦過, 謝.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊