興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最近看了兩本兜兜麼的書, 一本是架空歷史背景, 一本竟然是香港背景(!!!)

作者文筆好, 小說有肉但不露骨.

兩篇都50-60頁, 不算長.

第一個故事:青青

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-8-23 20:40
最近看了兩本兜兜麼的書, 一本是架空歷史背景, 一本竟然是香港背景(!!!)

作者文筆好, 小說有肉但不露 ...

第二本《孤島之鯨》, 關於報仇的故事, 欺騙是主軸, 全部“窩裡鬥”.

呢篇睇得有親切感, sfc, icac, 許仕仁, 富豪被綁架後精神不穩....

非常好奇:作者係香港人?

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 20-7-16 10:50
竹已有新書“難哄”, 是“偷偷藏不住”裏哥哥的故事.

因為我不太鍾意哥哥女友設定, 所以未睇.
睇咗難哄都幾好睇..
反而她病得不輕唔知點解睇唔落去..
可能我過咗學生時代太耐..
果種年少輕狂我跟唔到

個作者似乎每個故事都會帶出一D問題俾人思考
幾好

洋房

留名

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 20-5-13 12:19
南江十七夏網上評語唔錯,D人話係中國版請回應1988……mark 低會開。

thanks.

相隔三個月, 開了玖月曦的《南江十七夏》.

雖然玖月曦被某些人攻擊, 話佢係融梗天后, 但她文筆好, 將唔同梗融入小說, 我又覺得小說好睇就收貨.

南江十七夏係關於成長的故事, 作者總是在無意中用文筆觸動讀者心臟上最柔軟的部份, 令人心酸了一下又一下...5個小朋友就在讀者眼淚心酸中長大了.

網上說這是韓劇“回應1988”中國版, 我覺得更近似日劇的“天空一半是藍色”.

非常好看, 觸動心靈.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係一本比較舊嘅書, 板栗子的《書中自有顏如玉》, 輕鬆攪笑, 男主角每次開口, 我就想dup 佢...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

剛剛看完了"隨候珠 - 拾光里的我們", 很好看, 輕鬆好笑, 搭車時看, 差點笑出聲, 好在戴住口罩啫

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 20-9-5 19:33
係一本比較舊嘅書, 板栗子的《書中自有顏如玉》, 輕鬆攪笑, 男主角每次開口, 我就想dup 佢... : ...

男主一開口好難令人冷靜
睇咗兩本板栗子既書...
好似都唔係好睇到點解男女主會愛上對方咁...

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

推薦一度君華的《東風惡》

身為女性讀者, 一開始十分討厭男主:惡霸、强佔民女、渣、兇狠....

但作者就係有本事, 用劇情將男主角逐漸進化成一條心 忠心男.

呢個故事有劇情有言情, 有虐有甜.

提醒:要帶備紙巾, 避免在公眾地方流淚.

象牙宮

2024年龍年勳章

CYWS 發表於 20-9-9 13:39
剛剛看完了"隨候珠 - 拾光里的我們", 很好看, 輕鬆好笑, 搭車時看, 差點笑出聲, 好在戴住口罩啫 ...

好的, 今天開呢套.

大宅

篡位將軍的白月光 作者袖側

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

shelley315 發表於 20-9-14 23:12
有無d個情節比較特別嘅推介下?好多小說嚟嚟去去都係果d套路...

同感呀!!
近排想睇啲有特別情節既!!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shelley315 發表於 20-9-15 21:35
同埋大家用咩網站、app睇,最煩有好多廣告彈出嚟果d

我用QQ閱讀或晋江,但要收費的,因我覺得比較美觀又整齊,章節不混亂

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

shelley315 發表於 20-9-15 21:35
同埋大家用咩網站、app睇,最煩有好多廣告彈出嚟果d

我通常download 入kindle 睇,一係用輕鬆讀小說app, 都有廣告,但可接受

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

强推, 狂上加狂的《嬌藏》

故事性强, 男女主角因騙生情, 由情生愛, 全文193頁, 一氣呵成, 冇冷場.

文中, 男一强大, 女一也旗鼓相當, 一同保家衛國、一同對抗家族內的小人親戚, 再加上宮鬥、扶佐新帝....總之好戲連場, 引人入勝.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊