興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-4 22:31
各位書友, 因為見到鍾漢良有套「錦心似玉」上畫, 我才知道呢套劇改編自吱吱的「庶女攻略」.

「庶女攻略」 ...

我都因為「錦心似玉」所以去睇「庶女攻略」, 睇咗68章...頭都暈埋...幾想攞張紙出黎畫個人物關係圖...又幾房..幾房....又大老爺..又太太....

不過....27娶13, 13仲要有智有謀 (雖然佢係穿越, 應該有個老靈魂)...我都覺得好變態

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sousmarin 發表於 21-3-11 09:37
我都因為「錦心似玉」所以去睇「庶女攻略」, 睇咗68章...頭都暈埋...幾想攞張紙出黎畫個人物關係圖...又幾 ...

我也是剛剛開這本來看,不過睇到有些吃力,我都在網上下載了個人物表來看,如果沒有其他書友們解釋,我真係睇到頭暈,那些書友們真係勁,據她們說這個作者是模仿紅樓夢這本小說來寫,但寫得比較拖,不好看,所以我看得好慢

男爵府

因为正在看电视剧我的小确幸, 所以把原著她是我的小确幸, 作者是东奔西顾, 原来电视剧跟小说完全不同, 只是用那人名而已。
看完小说, 很好看。 男女主互动很好笑。

象牙宮

2024年龍年勳章

everydaymom 發表於 21-3-14 12:40
因为正在看电视剧我的小确幸, 所以把原著她是我的小确幸, 作者是东奔西顾, 原来电视剧跟小说完全不同, ...

看了一下讀書評論, 全部讚, 我bookmark 咗, 完成手頭上的庶女攻略就開小确幸.

另外, 剛剛見到陌言川、梦筱二都有新書. 正!

象牙宮

2024年龍年勳章

sousmarin 發表於 21-3-11 09:37
我都因為「錦心似玉」所以去睇「庶女攻略」, 睇咗68章...頭都暈埋...幾想攞張紙出黎畫個人物關係圖...又幾 ...

終於完成「庶女攻略」, 真是考驗耐性的作品.

整體嚟講, 幾好睇, 但好鎖碎, 人物又多.

我未睇電視劇, 但tvb廣告片見到十一娘收和離書、被綁(咩事?)、太夫人唔鍾意十一娘....哇, 乜改編到同原著爭咁遠...

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-18 16:18
終於完成「庶女攻略」, 真是考驗耐性的作品.

整體嚟講, 幾好睇, 但好鎖碎, 人物又多.

係...太多人物, 有D地方睇睇下, 都要諗番果個人物係邊位, 之前發生過咩事
我睇網上Comment, 話電視劇基本上改到得番個名係一樣, 劇情好唔同,
我仲未睇完原著..所以放慢咗電視劇..睇咗4集咋...
不過就呢4集黎講, 當係一個普通古裝劇黎睇都唔錯

男爵府

減齡達人勳章

CYWS 發表於 21-3-11 17:24
我也是剛剛開這本來看,不過睇到有些吃力,我都在網上下載了個人物表來看,如果沒有其他書友們解釋,我真 ...

我覺得人太多...太雜, 太碎
好用腦去記誰是誰

有d位..確實有d拖..
而家先睇到65x章..做有一小段路先睇完

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sousmarin 發表於 21-3-19 10:43
我覺得人太多...太雜, 太碎
好用腦去記誰是誰

你快我好多呀!我現在才看到62章

大宅

最近睇丫環上上簽,唔好睇~~

象牙宮

2024年龍年勳章

everydaymom 發表於 21-3-14 12:40
因为正在看电视剧我的小确幸, 所以把原著她是我的小确幸, 作者是东奔西顾, 原来电视剧跟小说完全不同, ...

今天追完小确幸, 男主角非常撩(正), 女主角一被撩就嬲, 繼而出律師信....難明.

呢本唔應該叫“我的小确幸”, 改名“緣來無法擋”更貼近故事發展.

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-23 00:13
今天追完小确幸, 男主角非常撩(正), 女主角一被撩就嬲, 繼而出律師信....難明.

呢本唔應該叫“我的小确 ...

你講得啱...“緣來無法擋”啱主題D
雖然話愛情冇辦法解釋
但男女主..愛得..有點莫名其妙
但故事總算輕鬆有趣既

睇番原來呢套電視劇個男主係錦心似玉既男二林公子

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

各位書友, 我開了吱吱的「九重紫」.

此書人物眾多但冇庶女咁亂, 故事性比庶女好睇.

女ㄧ也是重生, 2歲身體裡住着一個30歲靈魂, 10歲起就桃花不斷, 去到112頁(全書512頁), 男一才閃亮登場(我也是偷睇結局才知道男一係邊位)

象牙宮

2024年龍年勳章

sousmarin 發表於 21-3-23 09:31
你講得啱...“緣來無法擋”啱主題D
雖然話愛情冇辦法解釋
但男女主..愛得..有點莫名其妙

我見到微博上好多人吐槽, 錦心劇中的11娘不停和侯爺玩接、送和離書, 我怕我追劇會吐血而亡, 所以冇打算開錦心.

大宅

Sumyeema1 發表於 21-2-26 07:41

睇完紅九的《我們住在一起》(另一名字投行男女), 幾好 ...

跟你睇咗<投行男女>輕輕鬆鬆,幾好笑。

大宅

回覆樓主:

跟網上推介睇咗呢兩本
Twentine <打火機與公主裙>,作者文筆唔錯,主角性格鮮明、唔造作,故事第一部係校園,第二部出社會,可能我鐘意商業背景文,我覺得二部好睇啲。
金丙<屠路>,呢本我麻麻,主角唔討好,故事太多巧合,投入唔到。

男爵府

減齡達人勳章

Sumyeema1 發表於 21-3-25 12:46
我見到微博上好多人吐槽, 錦心劇中的11娘不停和侯爺玩接、送和離書, 我怕我追劇會吐血而亡, 所以冇打算開 ...

我認我有少少係原著黨
錦心真係有吐槽位(只係睇咗20集)
太夫人帶頭寵妾(喬姨娘)
11娘淨係掛住查佢阿媽點死,完全唔覺佢有書中女主智慧
仲要可以扮未結婚look去教人刺繡
唯一有睇頭係鐘漢良,明明我細細個就見過佢,到而家仲可以做偶像劇男一仲要好戲,估佢唔到

離哂題..
想問下九重紫好唔好睇?
好耐先見男主出嚟,我驚我會棄書

象牙宮

2024年龍年勳章

sousmarin 發表於 21-3-27 18:45
我認我有少少係原著黨
錦心真係有吐槽位(只係睇咗20集)
太夫人帶頭寵妾(喬姨娘)

九重紫比庶女好睇, 雖然男一係112頁才登場, 但佢前面有四個男配逐個上場, 言情部份比庶女多好多.

依家我睇到3/4, 仲有一個迷題未解開.

公爵府

lizlia 發表於 21-3-25 23:02
跟網上推介睇咗呢兩本
Twentine

Twentine 我最鍾意《那個不為人知的故事》,其次係《打火機與公主裙》同《熾道》~

大宅

mymarigold 發表於 21-3-30 22:50
Twentine 我最鍾意《那個不為人知的故事》,其次係《打火機與公主裙》同《熾道》~
...

Twentine 呢兩本係咪happy ending? 我之前睇佢啲書評話佢啲書大部分都係sad ending,我唔敢亂開。

公爵府

lizlia 發表於 21-3-31 14:15
Twentine 呢兩本係咪happy ending? 我之前睇佢啲書評話佢啲書大部分都係sad ending,我唔敢亂開。
...

《那》sad ending, 《熾道》happy ending

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊