興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Isaacymom 發表於 21-1-8 14:14
回覆 lizlia 的帖子

你比北京美麗.....非常推介

謝謝!下本開

琥珀宮

2021勳章

kichinto 發表於 20-12-15 13:33
笑佳人都幾好, 網評佢最近試其他類型(打臉) 但有啲失手, 舊作較精彩, 不狗血, 甜文為主。最鍾意:
歡喜債(1 ...

多謝介紹, 剛剛完成笑佳人的《快穿之嬌妻》.

笑佳人寫快穿小說很拿手.

琥珀宮

2021勳章

lizlia 發表於 21-1-8 22:53
謝謝!下本開

《你比北京美麗》, 一定要睇埋番外篇.

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

lizlia 發表於 21-1-8 22:53
謝謝!下本開

一定要睇埋番外,圓滿但不捨

大宅

2021勳章

search作者芥沫,之前睇過天才小毒妃,覺得編劇太太太厲害了

琥珀宮

2021勳章

Isaacymom 發表於 21-1-9 14:52
一定要睇埋番外,圓滿但不捨

係網上搜索近似《你比北京美麗》的小說, 見到有人推介斯歌的《夏日繁花似錦》, 可以一看.

《夏日》着重寫大陸2008-2013年間投行生活, 每單ipo背後都陰謀+陽謀, 陷井處處.

唔怪得去到2019年, 各大行可以保薦到瑞幸咖啡上市.

言情部份, 男女主角之間太多計算, 好似兩個算盤在kiss, 真係冇乜感動到我.

琥珀宮

2021勳章

loveannis 發表於 21-1-9 21:06
search作者芥沫,之前睇過天才小毒妃,覺得編劇太太太厲害了

被一千多頁嚇跑了.

大宅

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-1-11 14:37
被一千多頁嚇跑了.

真心好睇,鋪排得好精彩

琥珀宮

2021勳章

回覆樓主:

各位書友, 我正在睇尤四姐的《世家》.

非常好睇的古言. 女主角世襲紫禁城大內總管, 男主角係禁軍阿頭, 中間夾住皇弟(後升級皇帝)這個男二...

故事好睇, 一開波就是一場陰婚描述, 之後宮內日常、爭權、奪位、親情、愛情、友情、恩情....作者一一道來.

好鍾意女1, 紫禁城唯一的女官(4品), 能幹、個性好、有善心....男1專一, 有計謀但又充滿陽光正氣.

全書109頁, 我睇到一大半, 忍不住上嚟分享.

update: 完成本書, 男一娶女一, 難度堪比唐僧取西經, 最後happy ending, 放煙花.

皇帝雖然係取經路上的妖魔鬼怪, 但佢盡訴心中情那晚,睇到眼濕,情路上皇帝是個可憐人

子爵府

牛年勳章 2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 21-1-14 10:38

非常好睇的古言. 女主角世襲紫禁城大內總管, 男主角係禁軍阿頭, 中 ...

,等我看完手上這本肉肉的“歡喜債”笑佳人就開來看

琥珀宮

2021勳章

CYWS 發表於 21-1-14 12:35
,等我看完手上這本肉肉的“歡喜債”笑佳人就開來看
...

歡喜債太肉, 我喜歡笑佳人另一本《國色生香》, 有情有肉.

別墅

回覆 Sumyeema1 的帖子

呢個網站有D唔錯既推薦, 同埋成日更新: https://saliha.pixnet.net/blog/post/466391639

琥珀宮

2021勳章

tongtong11 發表於 21-1-14 15:31

呢個網站有D唔錯既推薦, 同埋成日更新: https://saliha.pixnet.net/blog/post/4663 ...

唔該晒, 內裡推介的小說, 好多作者我未睇過, 正.

大宅

谢谢推介, 会找来看的。 尤四姐的宫略都好好看。 男主是黄帝, 女主也是宫女。

琥珀宮

2021勳章

everydaymom 發表於 21-1-15 10:10

谢谢推介, 会找来看的。 尤四姐的宫略都好好看。 男主是黄帝, 女主也是宫女。 ...

多謝介紹《宮略》, 好睇, 係最後女主角有皇帝撐腰, 有D作天作地.

琥珀宮

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-1-19 15:02
多謝介紹《宮略》, 好睇, 係最後女主角有皇帝撐腰, 有D作天作地.

睇了幾套尤四姐的小說, 都合我口味, 今天開《浮圖塔》

1/20 update: 一開波, 又是一場喪禮, 皇帝死去, 58個低級老婆要陪葬, 看到唔開胃, 我要停一停.

大宅

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-1-11 14:33

係網上搜索近似《你比北京美麗》的小說, 見到有人推介斯 ...

謝推介! 我成日想搵一啲金融題材,等我bookmark低先!

大宅

2021勳章

Sumyeema1 發表於 21-1-14 10:38

非常好睇的古言. 女主角世襲紫禁城大內總管, 男主角係禁軍阿頭, 中 ...

我好驚睇男主男配修羅場,因成日站錯CP,越睇越心UP。

大宅

回覆樓主:

近排跟大家推介睇咗幾本
《嬌藏》我平時唔睇古言,所以睇得好慢,但係故事舖排好好,非常唔錯
《替身不幹了》《作死女配掉線了》呢兩本都係講男主用自己方式愛女主,分手又重新一齊嘅故事,兩本都Ok。我自己鍾意《替身》多啲,因為《作死》太多內地網上的世界,我麻麻地。
《你比北京美麗》呢本好睇,雖然都係總裁愛上平民女子嘅故事,但係我鍾意商業類小說,背景都寫得好完整,主角之間感情亦唔浮誇。
謝謝分享!

琥珀宮

2021勳章

回覆樓主:

各位書友, 我正在追魚不語的現言《王牌女助》.

全書852頁, 我看了1/3.

作者講故事功力深厚, 職場、愛情、家庭、親情、友情....每天都有故事發生, 引人入勝. 怎麼形容呢? 追呢部小說, 就好似我當年追《延禧攻略》, 追到唔捨得瞓.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
手機攝影 ... 2 3 4 5 6 .. 9
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊