論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果只係得兩夫婦住,兩個人日頭要返工,你地會唔會請外傭?

因為放工太疲倦,想有人幫手做家務,但又擔心佢仲歎過自己.請教大家意見.
;-)

大宅

Re: 如果只係得兩夫婦住,兩個人日頭要返工,你地會唔會請外傭?

我個case有0的似你, 我得我同媽咪兩個住, 我地都要返工, 家務就我做, 有時想坐下睇下電視都冇時間, 我主要都係想佢做家務, 整兩餐, 熨下衫, 雖然唔太多野做, 不過如果要自己做其實都幾吃力架! 我個工人今日就到, 希望佢好啦!

大宅

Re: 如果只係得兩夫婦住,兩個人日頭要返工,你地會唔會請外傭?

以前我的家務助理也有你這樣的僱主...幫他做家務,煮飯,清潔,買飯菜等...她有僱主家的key..當然一定是之前有朋友介紹,知道她手腳乾淨才給她的....

所以我覺得不用請工人,通常有bb或老人要照顧才被迫要請的,要好好享受二人世界的生活呵
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

伯爵府

多個外人o係屋企,如非得已,我都唔鍾意。

寧可請家務功理。

男爵府

如果俾我就唔會請外傭(日頭會好得閒, 實會出街, 講電話, 叫人上o黎等等), 我會建議請家務助理, 一星期o黎兩次(星期三同埋星期六, 每次3-4粒鐘), 主要清潔下屋企同埋熨下衫. 不過都係最好搵熟人介紹果d, 因為有d出面機構的家務助理會"握"鍾, 同埋做野好求其.

大宅

我之前無BB時就無請工人,只請家務助理,做家務, 整兩餐, 熨下衫乜都得.因為又唔須要自己辛苦做家務,又有私人空間,多左個外人成日係屋企都唔知點咁.不過有小朋友就一定要之麻 :tongue:
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

我都係咁, 未有bb前搵家務助理, 每星期2-3次, 做家務同準備飯菜, 不過價錢唔平, 有時每個月比家務助理的錢同請maid差唔多, 不過就少個人係屋企阻住晒.

別墅

If only my husband and me, I don't hire 外傭。

肯定佢仲歎過自己。因工人只照顧一個高年級的小學生,佢已經得閒過 a sir & a mon la.

大宅

一定一定唔會請個工人係屋企,無la la多個外人住係你度,日頭又無咩特別比佢做,又要包三餐,你唔

子爵府

我以前未有bb之前都有用工人架,因為我唔識煮飯 ,其實冇咩所謂啦,有工人就自己咩都唔洗做,放工返屋企就可以食飯,睇電視....都唔錯

別墅

好媽媽勳章

唔請,真係未勞氣過咩,而且屋企多個人,好唔方便。未有bb之前,我都係用家務助理,一個星期大清潔一次就夠。我另外有個親戚,佢地兩公婆加隻狗,佢就請鐘點,每日黎幾個鐘,先去街市買菜,到步後做曬清潔就洗定菜,總之老闆剩係返屋企按著個飯煲就ok。雖然計落請外傭好似抵d,但諗清楚人工,外傭稅,包食包住包機票,點都要$5xxx,仲有好多勞氣野,炒佢仲好貴添。

禁止訪問

民房

梗係唔會啦, 請鐘點咪得囉.
:wave:

子爵府

好媽媽勳章

得兩公婆, 俾我一定唔會請外傭, 以前未有bb, d家務都係我地分工合作搞掂, 食飯多數出街食, 一個星期先煮一兩餐. 講真, 間屋得兩個人住, 日頭又返晒工, 邊有咁多家務要做喎. 都係有左小朋友之後先請外傭黎做家務同照顧小朋友.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

如果我住千尺大屋,成坐金山系我既,我實會請。如果人工奀,屋企豆潤噤細,就吾會

男爵府

agree!
joyce2006 寫道:
梗係唔會啦, 請鐘點咪得囉.
[

大宅

我一定唔會請, 唔係錢既問題, 而係煩。
你唸下, 你日中返左工, 佢係屋企做乜呀, 係咪真係有咁多野做呀? 仲有, 分分鐘佢仲嘆過你。

首頁

尾頁

跳至