懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kaka0418,

我屋苑d媽媽話有d賓賓會好鍾意霸住亞b,等亞b無咗佢唔得,佢又可以有藉口唔做其他野,因佢要抱住亞b,同埋你有好難炒佢,因亞b已變得好"癡"佢。所以如果自己响屋企就最好叫賓賓唔好抱亞b,要賓賓明白「庄閒」呀!

複式洋房

各位媽媽, 你哋bb會唔會成日吐奶呀,
我囡囡呢排成日吐奶, 幾乎一日都有吐一次,
而且都吐好多出來, 差不多將一餐都吐晒了,
睇到佢每次吐到自己成身又喊到七彩, 都幾心痛,
各位媽媽知唔知點解會咁成及有冇方法幫到佢呀,

大宅

原文章由 luckpig 於 08-4-19 16:56 發表
各位媽媽, 你哋bb會唔會成日吐奶呀,
我囡囡呢排成日吐奶, 幾乎一日都有吐一次,
而且都吐好多出來, 差不多將一餐都吐晒了,
睇到佢每次吐到自己成身又喊到七彩, 都幾心痛,
各位媽媽知唔知點解會咁成及有冇方法幫到佢呀 ...

會唔會係你囡囡食得急呀!!又或者佢喊完先比佢食奶, 因為佢如果喊完會入咗好多風入肚, 咁就會好易嘔, 你要先幫佢掃風先再餵奶會好D, 另外佢食得太急都唔好, 可能你BB個胃淺, 咁你就唔好一口氣比佢食太多, 食少少就掃下風, 咁就會好D, 我仔仔都有咁, 但用咗呢兩個方法就未再試過嘔奶. 仲有, 如果胃淺的話, 餵完奶唔好即刻放BB落床, 咁都好易嘔, 抱佢15-30分鐘, 等佢落格先放佢落床, 希望幫到你.

大宅

各位, 我仔仔開始學識扒喺度, 仲好用力撐對腳仔, 好似想學扒行咁, 但佢都未係好夠力支持上身, 所以我只會比佢扒喺床一陣就要佢休息, 怕佢頸仔未可以, 但見到佢好努力咁支撐住, 仲呀呀聲咁用力, 好得意, 有D似隻龜仔咁呀!!!!

大宅

Yes, I agree.. actually, she is a diligent person, I don't think she intends not doing the other job. But she likes baby very much. I have told her a few days before about how I dissatisfied with her. She seems to have improvement, and never involve when we take care of the baby. But, she becomes a little bit reserved to play with my baby since then. Sometimes, i feel a bit sorry that my baby also sits alone in the rocker and 發呆...

原文章由 ftcl 於 08-4-19 11:57 發表
kaka0418,

我屋苑d媽媽話有d賓賓會好鍾意霸住亞b,等亞b無咗佢唔得,佢又可以有藉口唔做其他野,因佢要抱住亞b,同埋你有好難炒佢,因亞b已變得好"癡"佢。所以如果自己响屋企就最好叫賓賓唔好抱亞b,要賓賓明白「庄閒」呀! ...

大宅

各位1月媽咪你地好呀, 我係Rice779, 唔知你地記唔記得我呢. 好耐無上呢度同你地傾計喇, 因為去左"母乳餵哺"果邊蒲!其間又試過搵呢個topic, 但見最lastest幾版都無, 以為你地失散左. 今日心血來潮再搵, 就見到你地原來繼續交流, 好掛住你地呀, 我miss左好多你地既話提呀, 嗚嗚嗚~~

你地啲bb點呀? 個個都健康成長呢. 我個bb而家3個幾月, 下星期就滿4個月喇. 而我自己就返左工3星期, 開始習慣番. 頭一星期喊左幾次, 因為太掛住bb喇. 你地又如何呀? 我會繼續喺呢度同你地交流架喇, 預埋我呀!

大宅

你去"08年1月媽媽會 - 親子王國"啦, 好多媽咪喺嗰邊傾計ga, 包括我在內
原文章由 Rice779 於 08-4-22 11:17 發表
各位1月媽咪你地好呀, 我係Rice779, 唔知你地記唔記得我呢. 好耐無上呢度同你地傾計喇, 因為去左"母乳餵哺"果邊蒲!其間又試過搵呢個topic, 但見最lastest幾版都無, 以為你地失散左. 今日心血來潮再搵, 就見到你地原 ...

大宅

S-Kwok, 唔該哂你呀. 你唔講真係唔知有呢個topic, thx a lot!

原文章由 S-Kwok 於 08-4-25 07:40 發表
你去"08年1月媽媽會 - 親子王國"啦, 好多媽咪喺嗰邊傾計ga, 包括我在內

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我都系入面嫁~哈哈

別墅

我都去下先

原文章由 日落 於 08-4-25 17:44 發表
我都系入面嫁~哈哈

別墅

原文章由 happy0405 於 08-4-26 19:01 發表
我都去下先

咁依度係咪完嫁啦, 真係有D唔捨得 , 話曬傾咗咁耐

大宅

係呀, 傾咗2xx頁, 由有咗傾到依家, 但走嚟走去好辛苦呀!

原文章由 QooB 於 08-4-28 23:23 發表

咁依度係咪完嫁啦, 真係有D唔捨得 , 話曬傾咗咁耐

首頁

尾頁

跳至