烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知煮咩早餐比2yrs囝囝食呀?

麥片同飽都唔肯再食喇,有無咩新煮意呀?

大宅

Re: 唔知煮咩早餐比2yrs囝囝食呀?

唔該各位幫幫忙呀 :-(

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

鮮茄洋蔥碎牛煮意粉/通粉/螺絲粉、紫菜肉絲蟹柳煮米粉/米線、蒜蓉雞絲雜豆煮意粉/米粉等。

平時妳點煮麥皮同咩野包俾小朋友食?煮得好味同多變化時,佢一餓就乜都肯食架。
盡我一己之力,發放正能量!

子爵府

天天新款

火腿通粉
齋腸粉
魚蓉燒賣
雞尾腸煎蛋
牛油多士 + 1杯奶

洋房

其實大人細路都唔鐘意日日食同一樣

大宅

召藥師,
我只係識加糖同奶煮麥皮架咋,而包就係落街買嗰d囉,咩包都比我地食(暈)晒喇,所以佢咪唔多食囉,有時早餐飲支奶就夠架喇

男爵府

1) 火腿,粟米粒通粉
2)蛋治
3)貢丸or腸仔or燒賣+菜 煮麵�米粉
4)蛋+芝士腸

因我囝唔鍾意食麥片,so小一樣選擇.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

ying媽 寫道:
召藥師,
我只係識加糖同奶煮麥皮架咋,而包就係落街買嗰d囉,咩包都比我地食(暈)晒喇,所以佢咪唔多食囉,有時早餐飲支奶就夠架喇

記住,奶係唔好煮,煮左就冇左大部份營養,同埋要用快熟燕麥片而唔係即食個隻,好食得多。
妳可以用水煮杰d,放涼少少先加奶或奶粉,唔同口味就可以加阿華田粉,如果有紅豆沙或芝麻糊又可以兩溝,幾好食架!
仲有可以食咸味,有益d就加肉碎,好味d就加粟米湯或忌廉湯,好味架!

至於包,我以前多數買方包,塗醬都好多花款,又可以夾蛋、芝士、腸或火腿等,我仲試過夾薯片、朱古力或疏打餅食,加杯果汁、豆漿或奶又一餐。

禁止訪問

超級版主

sa2501 寫道:
- pancake
- 生果
- 烚蛋
- 麥片 (唔係麥皮).

我仔2歲. 都唔係好食早餐. 整左包包放係度. 佢 3個鐘後先去食.. ?-(

我個女3歲都係一起身都唔肯食野架!(好味香口野除外,當然我唔會俾佢食),佢要玩成個鐘後先肯食。

首頁

尾頁

跳至