烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

回覆:麥提莎糯米糍 (附食譜)

想問下成功整倒既jm,妳地喺包完粒麥提莎埋口果時難嗎?仲有就係包既時候手要沾d油嗎?

⋆☆知足常樂

男爵府

子爵府

引用:想問下成功整倒既jm,妳地喺包完粒麥提莎埋

原帖由 WiNniE_726 於 14-01-10 發表
想問下成功整倒既jm,妳地喺包完粒麥提莎埋口果時難嗎?仲有就係包既時候手要沾d油嗎?

...
一定要戴膠手套先唔黏手,埋口唔難,我囡都整到

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

咁等我都同囡試下整先

⋆☆知足常樂

大宅

回覆:yschau 的帖子

e.

別墅

yschau 發表於 13-12-26 17:40
材料:
1. 糯米粉x90g
2. 粘米粉x5g (我今次無放都OK)

That is really great , I weant to make it for long time. May I get your advise if I want to keep it overnight , will it turn hard ? and how should I keep it ? many many thanks .

子爵府

引用:Quote:yschau+發表於+13-12-26+17:40+材料

原帖由 112200 於 14-01-14 發表
That is really great , I weant to make it for long time. May I get your advise if I want to keep it ...
因為冬天我室溫放保鮮膠盒內2,3天都ok.

大宅

一定好好食啦

別墅

引用:Quote:原帖由+112200+於+14-01-14+發表That

原帖由 yschau 於 14-01-14 發表
因為冬天我室溫放保鮮膠盒內2,3天都ok.
謝謝妳

公爵府

唔好意思,我想問多少少

如果整嚟for囡囡帶返學既話,前一晚整定隔日至食既話,個皮會唔會變硬架?同埋整好後要放入雪櫃嗎

⋆☆知足常樂

子爵府

引用:唔好意思,我想問多少少如果整嚟for囡囡帶

原帖由 WiNniE_726 於 14-01-15 發表
唔好意思,我想問多少少

如果整嚟for囡囡帶返學既話,前一晚整定隔日至食既話,個皮會唔會變硬架 ...
依家冬天可以唔放雪櫃,我上次放保鮮盒內兩三日都OK, D粉無變硬,粒麥提莎仲好脆。
唔知你囡囡幾大?最好一啖食哂一粒,否則D可可粉可能會整污糟校服。

男爵府

公爵府

引用:Quote:原帖由+WiNniE_726+於+14-01-15+發表

原帖由 yschau 於 14-01-15 發表
依家冬天可以唔放雪櫃,我上次放保鮮盒內兩三日都OK, D粉無變硬,粒麥提莎仲好脆。
唔知你囡囡幾大?最好一 ...
唔該妳既解答呀

⋆☆知足常樂

公爵府

熱血金章 畀面勳章

一口一粒

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

男爵府

請問鮮忌廉是否淡忌廉?

子爵府

引用:請問鮮忌廉是否淡忌廉?

原帖由 Popo01 於 14-02-18 發表
請問鮮忌廉是否淡忌廉?
Whipped cream,用咗香滑D,唔用都得

Popo01  Thanks  發表於 14-2-19 22:20

首頁

尾頁

跳至