樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 賤精地產

agree!!

別墅

tommythumb 寫道:
[quote]
pinkykwlui 寫道:
有呀...又代表什麼呢???你係唔係都係做地產架....

我唔係做地產!!不過,有乜野關係?

有寫就代表要跟合約辦事囉,呢樣野一般都係咁嫁啦。如果唔係簽合約黎做乜??

你覺得間地產賤,你可以投訴!!

不過,如果合約寫 $3000,你比多 d,我諗地產唔會 say no,但果比得少過合約所寫既,地產咪會追討囉。

[/quote]

我同意你講法,我都到監管局投訴過一間大埔的地產,sale我時話有得上網,間屋雖無人住過掉空幾年都無任何問題,叫我比票試,我又蠢到比一萬,簽晒先知無得上網,間屋又打緊官司,我話唔要,個賤地產即刻沒收我d訂,我去投訴,監管局都有搵過間地產,但就話因為我有簽名(起法律作用)間地產依然有權再追多我一萬佣金,叫我到小額錢責追,我到小額錢責仲衰,要我提供出間屋的官司內容。。。

最後賤地產真係出信追多我一萬佣,話因為我簽左臨約,但我係比人瞞先簽,賤地產要協我到監管局取消投訴才罷休,我最後都係無左一萬,間屋連一個鐘都無住過。

所以簽約要好小心,一簽就無得挽回,那可是法律條文,最好就搵大行。 :-(

民房

我認為監管局超廢,完全幫住晒D地產.
我剛剛透過美聯(屯門兆康西鐵分行)賣樓,比個agent壓價.之後又話如果佢幫我賣出高過哩個價錢會會醒佢.(枱底錢).我無比,但原來個agent又用同樣的手法叫買家比.買家有額外比咗D錢佢.
好衰唔衰,完來個買家是我朋友的朋友,我們發覺這件事.於是個別投訴去監管局,但監管局職員叫個買家先Check下ICAC,因為買家有私人比錢.個買家聽完即刻話唔投訴.
到最後,便只有我一個人suffer, at least I lost 50K.我仲未比Commission個agent.真係唔想比.
大家要小心呀.

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

民房

激死我喇,今日收到美聯個經理覆我.佢話個Sales話我根本唔想比佣,所以我夾埋個買家屈佢喎.我即時回應佢,係咪我比咗佣就即是代表我講啲嘢係真?佢又話好多客人因為唔想比佣所以就會去投訴,佢哋經常遇到.
真係唔明一間咁大ga公司竟然會容許有咁ga壞份子存在.好嘢.

首頁

尾頁

跳至