跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果番大陸要攞咩證件?

我上次帶亞b去中旅社攞回鄉證,佢話唔攞得,因為未有回港證,想問下個次序係點?
係咪唔攞回鄉證攞特區護照都得?
同埋要帶咩文件去架?
仲有要等幾耐?

http://kawaii-kids.com/

伯爵府

Re: 如果番大陸要攞咩證件?

ZZZ:
而家唔洗回港證架,如果有passport & id card。

有passport & id card,就咁去中旅社申請回鄉證,大約16個工作天,即2個半星期(星期6唔半工作天),快證就5個工作天,不過$就收double。
如果你未攞passport & id card,申請左要等一個月先攞到,之後就去中旅社攞回鄉證。
如果唔等得咁耐,就申請左回港證(即日有得攞),就可以去中旅社攞回鄉證(同上)

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我今年1月份同老公及BB返過廣州, 我要同BB帶以下文件:
1 回鄉卡
2 回港証
3 出世紙
但過關時都唔駛出示出世紙, 但帶定穩陣D
主 賜 平 安

複式洋房

Hi Jove,

但我同恩恩申請id card, 搞咗一大輪, 又要親自去見, 最終都無id card 比恩恩(話要11yrs old 先有id card).. 淨係 "chop" 咗個 "居留權印" 在passport..

以為ok la, 走去China Travel 申請”回鄉証”la. 點知佢話唔得,一定要有”回港証”先得..
:evil:

你個id card 點先申請到ga.. ??

Kathy

jove 寫道:
ZZZ:
而家唔洗回港證架,如果有passport & id card。

有passport & id card,就咁去中旅社申請回鄉證,大約16個工作天,即2個半星期(星期6唔半工作天),快證就5個工作天,不過$就收double。
如果你未攞passport & id card,申請左要等一個月先攞到,之後就去中旅社攞回鄉證。
如果唔等得咁耐,就申請左回港證(即日有得攞),就可以去中旅社攞回鄉證(同上)

男爵府

咁我想問回港證係邊度有得攞?使唔使booking架?

http://kawaii-kids.com/

別墅

昨天同囡囡申請左特區護照, 順道申請埋香港身份証...

問過入境處職員, 佢地都話依家唔洗再取回港証, 只要有有效特區護照 + 香港身份証, 就可以中旅社攞回鄉證...

另可在 www.esdlife.com.hk預約辦理特區護照 + 香港身份証

伯爵府

好媽媽勳章

我都係幫囝囝拎特區護照, 一齊拎埋身份證
我係郵寄申請, 好方便

話時話, 我自己本特區護照都十年期快滿了, 要去拎番本新晶片護照了!!

你地覺得BB兩歲大可以返大陸嗎?

別墅

好媽媽勳章

我路過答下嫁咋....

其實睇你趕唔趕住返大陸啦

趕:
1. 帶埋 bb & 齊文件去指定入境處拎回港証, 即做即拎.
2. 有時間即刻拎埋頭先做既回港証, 過去中旅社拎埋回鄉証, 12 個工作天後有取 (取証唔洗帶bb去既)

唔趕:
1a. 帶埋 bb & 齊文件去是但一間入境處做特區護照 + id card. (約一個月取証, 唔洗帶bb 去)
1b. 郵寄 or 交 form 到入境處投遞箱. (約一個月取証, 但取証時要帶埋bb 一齊去)
2. 有齊特區護照同身份証, 帶埋bb, 再到中旅社拎回鄉証得喇.

回港証好處: 可多次使用, 有效 5 年 $160 (用時唔洗加 bb 身份証); 另有一隻只可用一次, $4x蚊, 抵!
回港証壞處: 只供出入港澳大陸用
特區護照好處: 去好多地方都得, 有效 5 年
特區護照壞處: 一定要帶埋 bb 身份証一齊用, 帶少樣都唔得

別墅

好媽媽勳章

zzzlam 寫道:
我上次帶亞b去中旅社攞回鄉證,佢話唔攞得,因為未有回港證,想問下個次序係點?

請睇上一個 post
係咪唔攞回鄉證攞特區護照都得?

唔係! 回鄉証係for出入大陸用 ; 回港証/特區護照係for出入香港用,
所以, 回鄉証一定要有, 而回港証 or 特區護照就是但一樣得喇

同埋要帶咩文件去架?

click→特區護照 回港証 回鄉証
仲有要等幾耐?

請睇上一個 post

伯爵府

Luyimama :
細細得3個月大我就同佢申請passport,入境處話要同時申請埋id card,因為出境一定要一set咁用,所以就申請埋(填張form+多一張相就ok,唔洗+$$架。
剛剛同細妹申請埋passport,諗住申請埋"回港證",入境處職員問我趕唔趕用,如果唔趕,等埋個passport & id card先,帶埋晒2樣,就咁去中旅申請回鄉證就ok。
我2個都冇申請回港證呀。

首頁

尾頁

跳至