嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

del.

del.

子爵府

醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章

Re: 請問那間保險公司有

好多保險公司都可以買bb醫療保險ka wor
我bb同盈科買,都只係買醫療jar

大宅

Re: 請問那間保險公司有

我ING買, 2百幾蚊個月

伯爵府

Re: 請問那間保險公司有"淨" bb醫療保險買

宏利亦有獨立住院計劃. 其實連儲蓄人壽亦有好處, 因為可以附加其他障例如住院現金, 意外, 危疾, 付款人保障等等. 最大好處係可以選擇水平式保費嘅"安康人生住院計劃", 長遠計慳好多錢.

男爵府

其實有0的保險公司都可以淨買medical 0既, 只不過0的agent 未必話比你聽.

我自己買保險就會搵broker. 因為佢0地唔會直屬任何一間保險公司, 所以就會幫你搵多幾間不同保險公司0既package 比你比較. 同埋唔駛擔心個agent 轉公司會叫你跟佢轉保, 你唔轉又會變孤兒單0既問題.
違規簽名-超版代刪

複式洋房

hihicathk 寫道:
其實有0的保險公司都可以淨買medical 0既, 只不過0的agent 未必話比你聽.

我自己買保險就會搵broker. 因為佢0地唔會直屬任何一間保險公司, 所以就會幫你搵多幾間不同保險公司0既package 比你比較. 同埋唔駛擔心個agent 轉公司會叫你跟佢轉保, 你唔轉又會變孤兒單0既問題.

hihicathk,
咩叫broker, 係邊度搵呀!可否比D資料我!

複式洋房

I bought BB and my medical (only) with ING.

民房

我唔係好讚成父母幫bb買醫療保險
最好既保險係媽媽自己本身
邊個想自己bb有事?

同垚我見有d父母帶bb睇醫生用醫療卡
大家都知用醫療卡有d藥唔包架喇
搞到bb病左時拖左好耐都未好返
我建議你地比錢叫醫生開返收據claim錢仲好....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

del.

del.

男爵府

broker 就係保險經紀, 而我0地日常所稱agent 就叫保險代理, 佢0地係直屬一間保險公司, 所以佢0地只會介紹其所屬公司0既產品比你. 而經紀就唔係直屬任何一間保險公司, 所以佢0地可以根據你0既要求, 向每一間保險公司索取每間公司0既quotation 比你比較. 通常你任職0既公司都會用broker rather 係agent 去購買公司所需0既保險, 你可以contact 你0地公司0既HR 問0下佢有無介紹?

chanrita1214 寫道:
[quote]
hihicathk 寫道:

hihicathk,
咩叫broker, 係邊度搵呀!可否比D資料我![/quote]
違規簽名-超版代刪

複式洋房

我就幫亞仔响"盈科"買左凈醫療.至於儲蓄我多數會同亞仔買教育基金.前面有位媽咪唔建議幫bb買醫療我睇法就唔係咁.其實有時買"保險"都係想有個"保障",買並唔代表諗住自己仔女一定會有事,想claim錢,(touchwood講句)bb有起事上嚟,自己做父母都想仔女check得清清楚楚,但難聽啲講句,咩都要用錢.但都起碼有保險公司比錢,我亞仔响母親節嗰日因為發燒左幾日,退吓有燒吓,醫生建議入醫院檢查吓,驚bb仔有時燒吓唔燒會抽筋,一日半都已經用左$4000,(日半嘅費用已經夠交一年保費.)但我買左保險一個禮拜所以未有得claim(因為有30日咩咩期,唔記得個名稱).所以我都係舉腳讚成買保險.(我重申我並唔係做保險經紀).

大宅

我都好贊成幫bb買保險,我以前係保險公司做過cs & claim department做過(我重申我已經係全職媽咪無做野),見到最多人calim既就係醫療保單,而小朋友calim既比例就更高

我諗小朋友如果有咁上下大既媽咪都知,bb到六個月大開始就會無抗體,有時佢地既病痛可能會比我地想像中多,係父母見到bb有病都想第一時間同佢check清楚架啦,如果唔計錢問題我諗大多數人都想同佢入私家,而私家醫院既收費就真係一d都唔平囉,有時買左都未必一定claim足,而且小朋友唔同大人,佢地有時連一個普通傷風可能都要入院(我無吹水架,好多單都係claim呢d),所以我覺得買左就會好d囉

民房

dede2005 寫道:
因多數都是要連儲蓄或人壽保險等 :cry:

我都想知,因問過保誠,話想要淨醫療住院的計劃,他說這樣計劃有比較多既規限,賠償程序較繁複,但我覺得BB唔須要買儲蓄人壽, 因為儲蓄人壽既回報有限,18年後唔夠BB讀書, 諗住買基金for讀書,同買淨醫療住院,但AGENT建議我買連人壽的醫療保險
都唔知點

首頁

尾頁

跳至